Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kdo říká, že skandinávské národy jsou studení čumáci, především o Finech se to s oblibou říká, tak by se měl podívat na tenhle vánoční příběh, který stvořili právě oni. Krásně odvyprávěli legendu o Nikolasovi. Při sledování doporučuju mít po ruce nachystane papírové kapesníčky. Budou se hodit. Brečela jsem od začátku do konce a zcela dobrovolně. Ten konec se ale mohl nést v tom samém duchu jako celý film. Ještě štěstí, že Finové jsou Evropani a ne Američani. Nechci ani tušit jak by v jejich rukách tenhle příběh dopadl. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Možná jsem příliš velký realista a při troše méně pozornosti by to byl krásný příběh malého kluka , co vytvořil tradici Vánoc , ale hned na samém začátku mě zarazilo když rodiče odešli z dcerkou k doktorovy , že si to zkrátí přes jezero . Jedna věc byla , že bylo až příliš okaté , co se s nimi stane a druhá věc byla , když druhý den přišli do domu lidi k z vesnice , že našli stopy jeho rodičů vedoucí do díry v jezeře v tuhle chvíli jsem nedokázala být za ně smutná , ale musela jsem se upřímně smát . Poznat čí stopy ve sněhu tam vedou by nedokázal ani Sherlok Holmes , kdyby chlapec seděl doma a nehledal je , Jak zjistili , že to byli právě oni mi do teď nedá spát :D Druhá věc byla , když chlapec šel jako 6-tiletý k řezbářovy a ten mu vykládal příběh o svých synech , kteří vyrostli a opustili ho , když pro něj pak ve staří přijeli a byli ve věku chlapce který byl evidentně jinak tak o 20 let mladší , tak mě dorazili nedomyšleností příběhu , ale jinak měl příběh kouzlo i pohádkový děj , který se na Vánoce bude jistě líbit . Viděno v rámci Výzva 2015 od Tonach ()

Reklama

KatRi 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s vysokým hodnocením tady na csfd. Jako by skoro všichni byli rozněžněni tím vánočním časem a každou ždímačku emocí hodnotili vysoko. Jasně, je to smutný osud sirotka, který se rozhodne rozdávat ostatním dětem dárky, až z toho vznikla legenda o Santa Nicolasovi. Působí však velmi šroubovaně a na mě až příliš násilně - s kolika generacemi se probůh ten člověk setkává v jednom jediném filmu! Prostě ne. ()

Mary19 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání o filmové senzaci z Finska byla asi příliš velká a Legendě o Vánocích se bohužel naplnit nepodařila. Pořád se ale jedná o pěknou, avšak lehce odlišně pojatou vánoční pohádku, která rozhodně není pro všechny... Určitě ale palec nahoru a kdo ví? Třeba předvánočí repríza s trošku lepší náladou změní mé hodnocení směrem nahoru... 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové natočili krásný příběh o tom, jak ve Finsku vznikly Vánoce. Sice bych řekl, že americké dítě by určité momenty ve filmu nedalo, ale já byl hodně spokojený. Překvapením pro mě bylo, že film legendu o Vánocích vypráví v postupných časových posloupnostech, takže za 77 minut filmu stihnou odvyprávět příběh dlouhý tak půl století. Já byl ale spokojený. Atmosféra krásná, příroda nádherná a kdo ví, jak ve Finsku slaví Vánoce, nemůže se na Nikolase a jeho podobu se Santou Clausem zlobit. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama