Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický velkofilm se vrací do poloviny 13. století, kdy v Rusku probíhaly pohnuté válečné události. Pro svá vojenská vítězství se stal legendou a je považován za jednoho z největších panovníků v historii Ruska. Alexander Něvský byl milován svým národem a nenáviděn svými nepřáteli. Proslavil se především coby úspěšný vojevůdce v Něvské bitvě, kde porazil Švédy. Dokázal se také vypořádat s řádem německých rytířů v takzvané Bitvě na Čudském jezeře. Film sleduje pohnuté osudy Alexandra, od jeho mládí přes válečná tažení až po smrt v roce 1263 ve věku pouhých 43 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celé to působí jako ne moc dobře sestříhané z ne úplně špatného seriálu. Čili jednotlivé scény se pohybují v rozmezí lehký podprůměr-slušný nadprůměr, ale mezi nimi jako kdyby kus vždycky chyběl. Tu skočí do děje bez úvodu postava, zásadně ho ovlivní a zase zmizí, tu se rozvine zajímavá scéna mezi dvěma jinými postavami, která jako kdyby souvisela s něčím, co už bylo nebo bude, ale to související chybí. Třeba scéna mezi zrádcem Dmitrijem a jeho otcem byla pěkně dramaticky vystavěná a ukazovala, že záporáci tu nejsou jednorozměrní. Jenže jí chybělo něco předtím a něco potom. Slušná ne moc okázalá bitva na konec. Je to tak 5/10, že mám pro žánr slabost, tak zaokrouhlím na 3*, ale je to s velkou tolerancí. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Režie : IGOR KALENOV. Jelikož je film z roku 2008, tak předpokládám, že se jedná o mladšího režiséra nové generace, kteří dokáží odpovědět na některé "zapeklité otázky ", jako je na př. až neuvěřitelná chrabrost a odvaha Rusů v bojích, kde se v nich (Slovanech) bere i ta krutost ! Stále se říká mnohonárodnostní národ, ale báli se říci to podstatné : Dokázali se sžít s krutými Tatary, kteří jim přišli v pravý čas na pomoc proti nájezdům Švédů a Německých Křižáků. Už od roku 1230 mají na to Rusko stále Němci chuť a prolhaní a nenažraní Bojaři, kteří dokázali zradit svého pána a knížete se vůbec nehanbili za zradu a vraždu. Nelze se tedy divit, že se Rusové křížili a přátelili s těmi, kdo jim v těžkých chvílích přišli na pomoc. Jistěže to nebylo zadarmo, museli pak tatarskému chánovi zaplatit, ale nikdo je už nezabíjel a nedrancoval jejich zem. V každé válce se znásilňuje anebo se dobrovolně rasy míchají... a to je dobře, aspoň národ nedegeneruje. A největší móda nyní - holení hlav do hola - odkud myslíte, že to přišlo ? No jistě Tataři jsou jejich hlavními nositeli ! Proto tolik ruských generálů bylo holohlavých, protože to tam prostě je národním zvykem. Film je výborně a pravdivě natočen, velmi se mi líbil, že ukázal bez obav proradnost a chamtivost tehdejších poradců -bojarů. HUDBU k filmu napsal : Andrej Antoněnko. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické filmy a Rusi majú zopár naozaj podarených kúskov, ale tento k nim asi patriť nebude. Nebolo to úplne zlé, ale vyskytlo sa tu veľa rušivých elementov, ktoré súviseli skôr s technickou stránkou ako príbehovou. Kamera sa mi v kritických momentoch zdala rozmazaná a roztrasená, zábery na súboje boli nezvládnuté, chaotické a až príliš umelé. Tiež vizualizácia a réžia mohli byť trocha lepšie. Technická stránka tak nepriamo ovplyvnila atmosféru vo filme a často ma preto uvrhla do nudy, občas prerušenej svetlými momentami vo filme (napr. pokus o atentát, sprisahanie....). Koniec sa mi zdal predčasný, ja by som v príbehu pokračoval ďalej, aspoň po bitku na jazere v r. 1242. Takže u mňa priemer, ale film sa oplatí pozrieť, aspoň zo zvedavosti. 60/100 ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Mohu prakticky ve všem souhlasit s misterzem, dobře vystihnul technickou stránku filmu. Nedostatky, ale i klady a to, že mě též zamrzel konec filmu a co se dělo dál až do jeho smrti jsem si musela najít. No, na hlavního hrdinu jsem zírala a říkala si, proč nehraje kdekoliv Vikinga. Tak to byla zase malá poučná sonda do 13.století, kdy si Evropu chtěli rozebrat Švédové a Tataři a jeden mladý kníže si řekl, že se dobrovolně s pomocí svoji pravoslavné víry semlít nenechá... ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Júúúj, toto natočiť v roku 2008 o jednom z najvýznamnejších postáv Ruských dejín. Je to tak na úrovni rozprávky Sadko z 1952 z Ruských bylín. Slabý odvar slávneho režiséra Sergeja  Ejzenštejna s hudbou   Sergeja Prokofjeva z roku 1938.  Ako mohli nechať režírovať takýto film neznámenu žabárovi Kaljonovovi ? IMDb 4,8/10 to je vysvedčenie. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (1)

  • Švédský hrad Chakeberg ve filmu představuje jihomoravský hrad Pernštejn. (AGAMENON)

Reklama

Reklama