Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak proplout moře a překonat hoře... Televizní adaptace jedné z půvabných pohádek básníka Františka Hrubína. Princezna Růžička (J. Švehlová) si natolik zamiluje páva, až se rodiče obávají o její zdraví a páva z královské zahrady vyženou. Nikdo však netuší, že je to zakletý mladík. Pak se princezně ve snu zjeví jako Paví král (P. Svoboda) a prozradí jí, že se mohou setkat, když propluje moře a přetrpí hoře. Růžička ani chvíli neváhá. Těžké zkoušky na ni čekají, ale nakonec v nich dobře obstojí a stává se ženou Pavího krále. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

to_ma 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě rozechvívaly verše, které jen naznačovaly, co prince a princeznu čeká... "Až přepluju moře, až přetrpím hoře, cestičkou z oblázků půjdu si pro lásku." Pohádka pro mě měla fantastickou atmosféru. Když se na ni koukám dneska, trochu nad tím kroutím hlavou. Bavím se spíš záporáky, unylá princezna je mi protivná, princ úplně stejně, aspoň že tam jsou sympatičtí bratři a báječní jsou ale hlavně Přeučil a Medvecká, o tolik hezčí než princezna. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na této pohádce mě okouzlily především verše Františka Hrubína a pávi :-) Výprava poněkud zvláštní, herecké výkony nevyrovnané (líbili se mi hlavně herci a herečky ve vedlejších rolích), ale pěkné kostýmy. Navíc zůstává určitá poetika. A páv, který je začarovaným princem? Jenom ta pravá dokáže rozpoznat to, co je očím neviditelné... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Totální psychedelický úlet s podporovanou zoofilií, kde se nejvíce vyřádila kostýmní výtvarnice. Důležité zvraty se v obraze neobjeví - neuvidíme, kde se najednou vzal ten páv, nevíme, proč najednou zmizí, nevidíme shození postele do moře, nevidíme potrestání Hněvky a jejího sluhy. netušíme, jak se ocitli najednou rodiče Růžičky na dvoře Pavího krále, proměna ryb je taky odfláknutá. Hlavně že je nám několikrát zopakovaná básnička o pavím králi a "cestičkou z oblázků, půjdu si pro lásku". Btw, ryby musely být namakané z posilovny, když dokázaly pár dní držet nad vodou zlatou loď i s princeznou. Dialogy mi přišly jak od mimoňů. Ale na druhou stranu to atmosféru má, takovou meditativně psychedelickou. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Až přepluji moře, až přetrpím hoře..." Přetrpět těch 38 minut je taky docela umění. Televizní pohádky se samozřejmě nemohly těm filmovým rovnat z hlediska triků a výpravy, ale i herecké výkony a zkratkovité vyprávění (dokonce chvíli ve verších, jestli jsem to správně pochytila) stojí v tomto případě za starou belu. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Princezna Růženka (Jarmila Švehlová) tu vypadá jako kudrnatý pudlík, víc se mi vždycky líbila Hněvka (Taťjána Medvecká), kdyby se jen trochu usmála, že jo. Jednoduchá pohádka, milá, bez zbytečného protahování... co by člověk taky chtěl od čtyřiceti minut. Jako malá jsem tuto pohádku měla moc ráda, dnes už se při ní jen usmívám a přivírám oči nad určitými věcmi. Nicméně stejně se na ni vždycky ráda podívám i dnes. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1980 v režii Jana Bergera i rozhlasová pohádka „Růžička a duhový princ". (Miggi90)

Reklama

Reklama