Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 167)

dobytek 

všechny recenze uživatele

No když už teda chci točit film podle skutečnosti, tak bych měl trochu zavzpomínat, co třeba v roce 2000 jezdilo za auta, jaký se používaly telefony, počítače, atd... Ve filmu je tolik anachronismů, že mě něco praštilo do očí snad v každym druhym záběru. Jsem ochotnej překousnout, že ve filmu, kterej se má odehrávat třeba v roce 1930, se holt sem tam objeví nějaká nedobová věc, ale tohle se točilo v roce 2010 a děj se měl odehrávat v roce 2000. Že si někdo neni schopnej do filmu sehnat 10 let starý rekvizity, to je naprostý diletantství. A že z Kajínka udělali takovýho sympaťáka, slušňáka a v podstatě nebohou oběť, který ještě navíc zlej bachař fluše do jídla, že by si ho člověk skoro vzal domu, to ani komentovat nebudu. Tvůrci by asi udělali líp, kdyby natočili film o nějakym smyšlenym vězni, kterej se jmenuje třeba Kája Jiříček. Ale to by holt zase neměli takovou reklamu. Jinak film sám o sobě neni takovej propadák, jak jsem očekával. Zároveň ale moc nechápu ty nadšený komentáře o tom, jakej se tady podařilo natočit bombastickej akční film za pár korun. Co si budeme nalhávat? Akční scény jsou tak na úrovni Kobry 11 a to je pouhej televizní seriál. Z herců mě teda nejvíc zaujal Michal Dlouhý. Podle mě byl i lepší než jeho starší bratr Vladimír. Naopak ruskej herec Lavroněnko s hlasem Jana Šťastnýho mi nějak vůbec neseděl a Tatianu Vilhelmovou ani nezmiňuju. Ta byla s tim svym minimalistickym (ne)herectvim snesitelná snad jenom v Šeptej, kde se to k její roli hodilo. Celkově vzato, film je podle mě lehce podprůměrnej. Jako režisérskej debut to neni špatný. Jákl aspoň přines do českýho filmu mezi všechny ty Hřebejkoviny, Vejdělkoviny a Slámoviny nějakej čerstvej vítr. Na jedno zkouknutí se to dá, podruhý to vidět nemusim. 45% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tentokrát začnu u herců, protože tam je co chválit a já radši chválím než kritizuju. Dáma má přednost, čili Tatiano pojď te k tabuli. Dostala jste roli o které, díky svému rozsahu sní asi většina hereček a já z radostí musím uznat , že jste jí zvládla dobře. Charisma, půvab a kvalitní herecký výkon, který pro mě spočívá v tom, že jsem uvěřil tomu zápalu pro věc, který v sobě Vaše postava má. Takže za 2. Vladimíra Dlouhého už bohužel k tabuli zavolat nemůžu a řeknu jen tolik. Při představě v jakým zdravotním stavu film natáčel mám pro něj jen dvě slova : obdiv a úcta. Do hereckýho nebíčka posílám jedničku a velký díky navíc. Pane Lavronenko, pojďte taky k tabuli, pažalsta. Na Vás přišla role nejtěžší, role Kajínka. Autoři filmu vám rozhodně nic neusnadnili, protože i když film je "volně inspirován" nelze se i s ohledem na název filmu ubránit srovnání se skutečným Kajínkem a tady je to právě paradox, zatímco skutečný Kajínek mě připomíná hodnýho strejdu z Vysočiny, co se rád dá do řeči s každým kdo půjde kolem, vy mě paradoxně připomínate Kajínka víc než samotný Kajínek, tedy chlapa co umí utéct z basy, ranaře co si nebojí ani těch největších hajzů a jde si za svým. Co s tím ? Nic, Váš problém to není, máte za jedna a těším se brzy dosvidanja. Pane režisére, mohl by jste na chvilinku k tabulce ? Co k vám ? Trošku velký sousto na debut, nemyslíte ? Ale v poho, velký cíle si umí dávat jen velcí frajeři. Nejvíc jsem od Vás čekal v akčních scénách a paradoxně tam jsem nejvíc na vážkách. Scéna vniknutí URNY do bytu, kde se schovává Kajínek je dokonalá, bravo nejlepší akční scéna v historii našeho filmu, ale co ten Mírov ? Nešlo tomu dát větší dynamiku, třeba i za pomocí hudby, jako klid Petře nenatočil jste ten útěk špatně, jen je to asi jedna z nejočekávanějších scén, takže by měla podle toho vypadat, aby jsme se my diváci na ní pořádně smlsli. Tak nežtak pro příště, přidat na dynamice a ja budu chrochat blahem. Jako celek mě postava Kajínka vyznívá až nerealisticky ctnostně. Kdyby byl takovej, tak dneska děla místo Mirka Dušína šéfa Rychlým šípům a nebyl by x krát v krimu. Na druhou stranu z filmu cítím poctivost a snahu o kvalitní job a toho si vždy velmi cením i když to ve výsledku nemusí být vždy na výbornou. Lepší průměr s přihlednutím na náročnost žánru v českých podmínkách, na debut a na jednu osobní věc, dávám za 2 - což je v hvězdičkovém překladu za 4*. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ještěže ho znovu chytili. Jinak by tu s námi dneska večeřel, jak tě znám." Kdyby se ten charismatickej sympaťák s dokonalým přehledem o hře zvaný Spiknutí nejmenoval Kájínek, ale třeba Klikánek, a nezachraňovala by ho blonďatá právnička Klára, ale třeba černovlasá Sára, tak bych určitě jednu hvězdu přihodil. Jednak proto, že by mi televize, noviny ani internet neprozradily pointu příběhu a taky by se to celý nemohlo tvářit jako filmový zpracování křišťálově čistý pravdy pravdoucí. Pokusím-li se tedy odhlédnout od toho, že se vlastně jedná o propagaci zmetka, i když v tomto případě zřejmě výjimečně nevinnýho, tak musím debutujícímu svalovci na režisérský sesli přiznat, že to zvládl celkem slušně. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepoznám detailne prípad Kajínka, ale je mi jasné, že film má so skutočným prípadom spoločného veľmi málo. Asi to najhoršie , čo sa filmu stalo je, že sa vôbec volá Kajínek. Ak toto všetko dáme bokom, máme pred sebou asi prvý solídny, český akčný thriller. Presne to, čo sme si celé roky mysleli, že sa v našich končinách nedá. Režisér P. Jákl to ale dokázal a navyše ukázal, že má napozerané. V tomto filme nie je nič , čo by ste už nevideli niekde inde, ale napriek tomu sme z toho, že sa to u nás naozaj dá, celý paf. Herecké výkony i nasadenie sú prvotriedne, horšie na tom sú u nás stále podceňované malé úlohy. Konkrétne tu trápne pôsobili takmer všetci policajti, ich nedôveryhodné tóny pri pokynoch,ale aj trošku väčšia úloha úloha bitkára s basketbalovou loptou, ktorému som toho potetovaného drsňáka neveril. Trošku rozpačito som prijal úlohu , ktorú vzal poľský herec B. Linda. Ak jeho meno zabezpečilo nejaké navýšenie rozpočtu z poľskej strany, tak to beriem, lebo inak mi jeho menšia úloha pripadala nahraditeľná prakticky akýmkoľvek schopnejším českým hercom. Lavronenko je výborný, drsný, ale príliš kamenný. Najväčším prekvapením je záporák, ktorého neskutočne skvele zahral V. Dlouhý. Rozlúčil sa naozaj oscarovo a jeho výkon je asi najväčším dôvodom, pre ktorý odporúčam film vidieť. Film Kajínek možno s malou nadsázkou nazvať prvým, solídnym priekopníkom akčného žánru a len dúfajme, že bude mať minimálne rovnako kvalitných nasledovníkov. 70%. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že tvůrci až moc tlačí na pilu a místa, kde by měli být nezávislými pozorovateli, spíše více než méně nahrávají nejznámějšímu českému vězni a to se mi ani trochu nelíbí. Sama nevím, stejně tak, jako filmaři, jak to všechno bylo a proto by si měli uchovat odstup, což se jim ale ani trochu nepovedlo (hlavně proto, že se o to vůbec nesnažili). Takhle dělají z několikrát (spravedlivě) odsouzeného člověka hrdinu a morálně nadřazeného chudáke, kterému všichni ubližují a nenabídnou nám jediný objektivní pohled na celou kauzu. Po vizuální stránce to není špatné, i když jde spíš o marnou snahu podobat se hollywoodským blockbusterům, která ale v českých kulisách vyznívá docela směšně, naivně a hlavně místy hodně amatérsky. Jako by šlo o nějakou nevydařenou parodii na americké akčňáky. Ke třem hercům hlavních rolí nemůžu mít žádné výtky - Vilhelmová, Dlouhý i Lavroněnko jsou výborní, některé (nejen) epizodní role jsou ale občas spíš k smíchu (drsní bachaři, Doležalova žena a spol.) a co mi vadilo úplně nejvíc bylo předabování některých postav, které bylo dost markantní. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Při erotickém dovádění Černé (Alice Bendová) s Kajínkem (Konstantin Lavroněnko) s nimi byl v kuchyni pouze kameraman. Režisér včetně kompletního štábu sledovali scénu ve vedlejší místnosti na monitoru. Lavroněnko musel mít intimní partie přelepené páskou, aby (dle slov režiséra Jákla) Alici nezpůsobil něco, co by jí bylo nepříjemné. (klukluka)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama