Reklama

Reklama

Futari bijori

  • Japonsko 二人日和 (více)

Obsahy(1)

Decentní portrét vytrácející se prastaré kultury Kjóta se rozvíjí skrze příběh lásky starého páru. Krejčovský mistr kimon najme mladého studenta se zálibou v kouzelnictví, aby pro potěšení jeho staré churavějící ženy předvedl kouzelnickou show. Režisér film pojal jako povznášející upomínku na své rodné Kjóto a tradiční kulturu. Formálně se snímek drží vzoru klasických děl japonské kinematografie, takže je prostý tklivého sentimentu a afektovaného ždímání emocí, které charakterizují většinu současných melodramat. Právě celková umírněnost, nevtíravý styl a emotivně silný příběh vynesly tomuto nádhernému filmu hlavní cenu na prestižním festivalu japonských filmů Nippon Connection ve Frankfurtu. (Eiga-sai)

(více)

Recenze (6)

stub 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal a musím to zopakovat - schopnost některých japonských tvůrců jít až na hranu citového vydírání a přitom do něj nesklouznout, je pro mě fascinující. Výjimečně vkusný snímek o stáří, chřadnutí a "skutečném", celoživotním vztahu. Skvělé vizuální zpracování, živoucí atmosféra a pomalé, leč velmi dynamické tempo snímku, poskytují vynikající kulisu pro herecký koncert hlavních představitelů, z nichž především (stále zvláštním způsobem půvabná) Shiho Fujimura je naprosto fenomenální a právě její vyzrálé a přesto svěží herectví zajišťuje pátou hvězdu v mém hodnocení. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

To jsem se takhle jednoho večera nechal vylákat na japonský poetický snímek o lásce dvou důchodců s českým názvem "Anděl přijede na kole" (vážně se budu muset do budoucna víc soustředit na to co mi ty ženské vlastně říkaj a nenechat se oklamat jejich úsměvem)... No dál... takže dva japonští důchodci v Kyotu... babča pomalu umírá (má chronickou atrofii svalů nebo něco takového) a dědovi se zase příliš nedaří v obchodě, páč vyrábí obřadní kimona a ty už v 21. století nejdou tolik na odbyt... Dědula chodí každé ráno do parku ke studánce pro vodu a tam potká mladého studenta, který rád předvádí kouzelnická čísla... zaplatí mu, aby babču trochu rozveselil a společně se všichni spřátelí... student dostane stípko na studium v americe a rozhoduje se zda jed a splnit si sen nebo zůstat v Kyotu se svou dívkou... Ačkoliv jsem nešel na tento snímek s velkým nadšením, objektivně musím uznat, že film byl opravdu moc dobrý... přesně jak se píše v obsahu... prostý tklivého sentimentu a afektovaného ždímání emocí... žádné potoky slz a do extrému hnané srdcerivné scény... Dokonce jsem se chvílemi i zasmál... a to asijské poetické snímky nemám rád. ()

Reklama

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Stare Kjoto, starsi manzelsky par a mlady karetni mag/vedec (mam kamarada-japonce a je v tech karetnich tricich jeste lepsi ;-)). Podobnych snimku o stari natocenych tak vkusne jsem uz dlouho nemel tu cest sledovat. Take jako stub bych pochvalil vyvazene tempo filmu. Opet dojemna podivana na Eiga-sai 09. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se podařil namíchat správný koktejl, v němž sentiment opravdu nepůsobil na diváka tak bolestivě, jako v jiných případech. Navíc herecké obsazení bylo zvoleno velmi dobře. Možná mi trochu nesedl styl vyprávění, leč suma sumárum se mi snímek líbil. Pro mě spíše nadprůměrná záležitost. 69% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Eigasai 2009] Japonsko už není takové jako kdysi, zájem o tradice upadá a vydělávat si na živobytí výrobou kimon je čím dál tím těžší. Když ale vážený postarší mistr žije s milující ženou v poklidné čtvrti svůj každodenní poklidný život, tak snad není nic, co by mu scházelo. Neštěstí bohužel nechodí po horách ale po lidech. Jeho ženě začínají vypovídat službu svaly a pomalu přestává být soběstačná. Tady začíná Keiichi Nomura rozehrávat dojemné drama o celoživotní lásce tohoto páru, upadajících japonských tradicích a jednom mladém kouzelníkovi genetickém inženýrovi, přinášejícím radost a naději do jejich domu. ()

Galerie (4)

Související novinky

Eigasai – přehlídka japonského filmu

Eigasai – přehlídka japonského filmu

22.01.2009

2. ročník festivalu soudobých japonských filmů začíná UŽ ZÍTRA, tedy 23. ledna, v pražském kině Lucerna, a potrvá až do 29. 1. Na každý ze sedmi promítacích dnů je i letos pro návštěvníky připraven… (více)

Reklama

Reklama