Reklama

Reklama

Futari bijori

  • Japonsko 二人日和 (více)

Obsahy(1)

Decentní portrét vytrácející se prastaré kultury Kjóta se rozvíjí skrze příběh lásky starého páru. Krejčovský mistr kimon najme mladého studenta se zálibou v kouzelnictví, aby pro potěšení jeho staré churavějící ženy předvedl kouzelnickou show. Režisér film pojal jako povznášející upomínku na své rodné Kjóto a tradiční kulturu. Formálně se snímek drží vzoru klasických děl japonské kinematografie, takže je prostý tklivého sentimentu a afektovaného ždímání emocí, které charakterizují většinu současných melodramat. Právě celková umírněnost, nevtíravý styl a emotivně silný příběh vynesly tomuto nádhernému filmu hlavní cenu na prestižním festivalu japonských filmů Nippon Connection ve Frankfurtu. (Eiga-sai)

(více)

Recenze (6)

stub 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal a musím to zopakovat - schopnost některých japonských tvůrců jít až na hranu citového vydírání a přitom do něj nesklouznout, je pro mě fascinující. Výjimečně vkusný snímek o stáří, chřadnutí a "skutečném", celoživotním vztahu. Skvělé vizuální zpracování, živoucí atmosféra a pomalé, leč velmi dynamické tempo snímku, poskytují vynikající kulisu pro herecký koncert hlavních představitelů, z nichž především (stále zvláštním způsobem půvabná) Shiho Fujimura je naprosto fenomenální a právě její vyzrálé a přesto svěží herectví zajišťuje pátou hvězdu v mém hodnocení. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hezky odvyprávěný příběh, postupně odkrývaný... Pozvolna se posunující popis celoživotního vztahu... Trochu tedy celý sál odcházel zasmušile, hm. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Stare Kjoto, starsi manzelsky par a mlady karetni mag/vedec (mam kamarada-japonce a je v tech karetnich tricich jeste lepsi ;-)). Podobnych snimku o stari natocenych tak vkusne jsem uz dlouho nemel tu cest sledovat. Take jako stub bych pochvalil vyvazene tempo filmu. Opet dojemna podivana na Eiga-sai 09. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Eigasai 2009] Japonsko už není takové jako kdysi, zájem o tradice upadá a vydělávat si na živobytí výrobou kimon je čím dál tím těžší. Když ale vážený postarší mistr žije s milující ženou v poklidné čtvrti svůj každodenní poklidný život, tak snad není nic, co by mu scházelo. Neštěstí bohužel nechodí po horách ale po lidech. Jeho ženě začínají vypovídat službu svaly a pomalu přestává být soběstačná. Tady začíná Keiichi Nomura rozehrávat dojemné drama o celoživotní lásce tohoto páru, upadajících japonských tradicích a jednom mladém kouzelníkovi genetickém inženýrovi, přinášejícím radost a naději do jejich domu. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

To jsem se takhle jednoho večera nechal vylákat na japonský poetický snímek o lásce dvou důchodců s českým názvem "Anděl přijede na kole" (vážně se budu muset do budoucna víc soustředit na to co mi ty ženské vlastně říkaj a nenechat se oklamat jejich úsměvem)... No dál... takže dva japonští důchodci v Kyotu... babča pomalu umírá (má chronickou atrofii svalů nebo něco takového) a dědovi se zase příliš nedaří v obchodě, páč vyrábí obřadní kimona a ty už v 21. století nejdou tolik na odbyt... Dědula chodí každé ráno do parku ke studánce pro vodu a tam potká mladého studenta, který rád předvádí kouzelnická čísla... zaplatí mu, aby babču trochu rozveselil a společně se všichni spřátelí... student dostane stípko na studium v americe a rozhoduje se zda jed a splnit si sen nebo zůstat v Kyotu se svou dívkou... Ačkoliv jsem nešel na tento snímek s velkým nadšením, objektivně musím uznat, že film byl opravdu moc dobrý... přesně jak se píše v obsahu... prostý tklivého sentimentu a afektovaného ždímání emocí... žádné potoky slz a do extrému hnané srdcerivné scény... Dokonce jsem se chvílemi i zasmál... a to asijské poetické snímky nemám rád. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se podařil namíchat správný koktejl, v němž sentiment opravdu nepůsobil na diváka tak bolestivě, jako v jiných případech. Navíc herecké obsazení bylo zvoleno velmi dobře. Možná mi trochu nesedl styl vyprávění, leč suma sumárum se mi snímek líbil. Pro mě spíše nadprůměrná záležitost. 69% ()

Související novinky

Eigasai – přehlídka japonského filmu

Eigasai – přehlídka japonského filmu

22.01.2009

2. ročník festivalu soudobých japonských filmů začíná UŽ ZÍTRA, tedy 23. ledna, v pražském kině Lucerna, a potrvá až do 29. 1. Na každý ze sedmi promítacích dnů je i letos pro návštěvníky připraven… (více)

Reklama

Reklama