Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Plytké,Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytkééé, taký je môj dojem z filmu. Zbytočný priestor pre partizánov, zbytočný veľa v kláštore, takéto veci v amerických filmov vidíme v skratke a paradoxne práve preto fungujú silnejšie. Prečo americký? Lebo myslím tak chcel vyzerať, alebo sa podobať tento film resp. vizuálna koncepcia tohto filmu. Český režisér o slovensku. Zvláštne.."Viete, je úplne jedno či ten Friedmann existoval alebo nie, ide o príbeh o dobrú historku. Ak má v sebe posolstvo a ponaučenie, koho by zaujímalo že sa to naozaj stalo? Stalo sa to, pretože sme to pri jej rozprávaní cítili a prežíval s hlavnou postavou." A prežívali? Ja teda nie. Je to priemerný film ktorý mohol byť skvelí, možno s iným režisérom a scenáristom. Kamera sa dala, aj strih..Silná téma, ktorej sa nepodarilo dostať sa až do diváka, tesne pred ním sa zastavila. Teda aspoň predo mnou.. Škoda že si napr. neprečítali poučky amerických filmárov o budovaní deja, napätí a emócií..Tvorcom patrí obrovské uznanie za spracovanie, a to je tak všetkOo. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale chvíľami mi to pripadalo ako televízna inscenácia a nie film. Martinov príbeh, život a dospievanie počas vojny ma zaujal, ale nedojal tak, ako by som očakávala, hoci bol naozaj dramatický. Časť s patizánmi, bola dosť  nepochopiteľná a zbytočná. Pomohlo by, keby bol film ucelenejší a o 15 minút kratší. To čo režisér chcel povedať, by sa vošlo aj do 114-ich minút. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ono v podstatě každému městu a jeho minoritě by se na památku mohl natočit nějaký ten pomník... Neměl jsem s filmem problém, nepáčí z diváka city, nehrne šílený dialogy ani zběsilé scenáristické zvraty, jenom mi prostě z hlediska své výpovědi přišel úplně zbytečný. Navíc bych stříhal, protože ti partyzáni (a šachy!) už byli spíš pro zlost. Poslední měsíc jdu tak trochu "po stopách Jiřího Chlumského" a jeho "Sedm dní" i "Venuše" se mi líbily víc.Trochu paradox, že ostudnou epizodu slovenských dějin dali natočit Čechovi :-) ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...přes svou velkou ambici, film vyznívá zvláštně... ...závery, ke kterým tvůrci docházejí, rozdělují na černé a bílé... základní záměr skrze reálný příběh konkrétní postavy ukázat válku a problém židovské otázky nebyl naplněn. Nesmyslnost ano, emocionální vývoj postavy ano, krize lidství ano... a přesto to byl film v mnoha místech mrtvý a prázdný... za snahu a herecký výkon Samuela Spišáka... ...naděje, které se člověk odevzdá, je jako záchranný kruh... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tvůrci filmu docela překvapivě rozmáchlá a koukatelná podívaná. Nedodržený slub vytěžuje všemožná klišé žánru okupačního dramatu a na emoce má připraveny osvědčené recepty, ale situace Židů za Slovenského štátu se na plátnech kin neobjevila hodně dlouho a navíc se tvůrci mohli opřít o silný skutečný příběh. Přesto však jsou osudy hlavní postavy natolik bohaté, že bylo třeba zákonitě nesetrvávat příliš u jednotlivých zastávek na odysei židovského chlapce a tak spíše vzniká povrchní leporelo bez hlubšího prožitku. Ten akorát vykoukne v poslední části, kdy si mladík u partyzánských jednotek trpce uvědomuje, že ho nečká ani v době svobody nic než osud vykořeněného a nevítaného člověka. Jde jen o pár záblesků, které by si určitě zasloužily větší prostor. Po technické stránce však film působí naprosto profesionálně až velkofilmově a může se také opřít o fenomenální výkon Samuela Spišáka, který prochází neuvěřitelnými proměnami z ušlápnutého dítěte k neohroženému a předčasně zestárlému bojovníkovi za svobodu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Nakrúcalo sa 56 filmovacích dní v približne 140 rôznych prostrediach. Film mal premiéru 27.4.2009 v Bratislave v Palace Cinemas Auparku. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)
  • Martin Friedmann si i po válce ponechal své nové příjmení Petrášek a toto příjmení převzal i jeho bratr Vilo. (c.tucker)

Reklama

Reklama