Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedené drama o anabázi slovenského Žida druhou světovou válkou a osudech celé jeho široké rodiny. Možná právě ono: "široké", je trochu kamenem úrazu, protože epizody a motivy se trošku tříští, takže i přes dlouhou stopáž mi chybí prostor pro ztotožnění se s myšlením hlavní postavy, nehledě k tomu, že se mi o něm autoři ani moc nesnaží povědět. Nicméně i tak to zůstává velice naprůměrným vyprávěním o slovenském, německém, ruském a polském antisemitismu. ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Na cz/sk pomery nadprumerny pocin. Vice takovych... Prozite valecne obdobi se sice zda byt na jednoho cloveka jen tezko uveritelne - osa koncentrak - fotbalista - sberac listi - sanatorium - klasterni chovanec - partyzan - je prece jen dosiroka rozevrenymi nuzkami. To ovsem nic nemeni na prijmne a bez vycitek ztravenych vice nez 2 hodinkach... ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na československou filmovou produkci mistrovsky natočené dílo, které na mě působilo jako by to točili naši o něco lépe finančně zajištění přátelé na druhé straně Atlantiku. Většina českých kameramanů a zvukařů by se tady mohla učit, jak může film také vypadat, protože jestli je tohle nový nástup slovenské kinematografie, tak nad námi naši slovenští bratři získávají náskok asi jako při zavedení eura. Uvažovala jsem nad maximálním hodnocením, slovy své drahé sestřičky jsem prostě taky "ten magor, kterýmu když řeknou, že to natočili podle skutečný události, tak bulí od začátku". Ale nenechám se pro tentokrát zmanipulovat a za slabší partyzánskou polovinu tomu hodím "jen" 4*. I tak ale nadšeně tleskám a těším se, s jakým dalším filmem našich východním sousedů se v kině setkám. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na Slovenské počiny, veľmi dobré. Dokonca mi tu ani tí naši prefláknutý herci nevadili, to už chce dole klobúk. Vynikajúci, silný, príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý zachytáva dospievanie mladého židovského chlapca. Začiatok vojny, antisemitizmus, pracovné tábory, partizánov, Sovietov. No proste všetko to zverstvo čo sa dialo medzi rokmi 1838 a 1945. Hlavná postava mala neuveriteľné šťastie hádam v každej scénke. Dobové kostýmy, akcia, hudba, všetko bolo nad mieru obstojné. V snímke sa nachádza aj Hlinkova garda, ktorá mi až hrôzostrašne pripomínala, kebabovú armádu ktorá sa obšmieta okolo parlamentu a radi sa "na stráˇyujú"... Na Slovenské pomeri špica. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale chvíľami mi to pripadalo ako televízna inscenácia a nie film. Martinov príbeh, život a dospievanie počas vojny ma zaujal, ale nedojal tak, ako by som očakávala, hoci bol naozaj dramatický. Časť s patizánmi, bola dosť  nepochopiteľná a zbytočná. Pomohlo by, keby bol film ucelenejší a o 15 minút kratší. To čo režisér chcel povedať, by sa vošlo aj do 114-ich minút. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Slovenský snímek získal v Los Angeles hlavní cenu na Jewish Film Festivalu. (M.B)
  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)
  • Ve filmu účinkuje 94 herců (slovenských, českých, polských, ruských, anglických) a více než 1 000 komparsistů. (Taninaca)

Reklama

Reklama