Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto snímku je v mnohém sporné. Jak hodnotit film a nehodnotit pouze jeho téma? Jak hodnotit krásné záběry, které díky své prvoplánovitosti koketují s označením kýče? Jak přijímat zjednodušené teze, jež vypravěč klade a na nichž celý film stojí? Projekt je to úctyhodný. To bez diskuzí. Jako popularizování závažných myšlenek o globalizaci, globálním oteplování a ničení přírody to funguje výborně. Po umělecké a v mnohém i dramaturgické stránce jde však o hrozně rozkolísaný projekt. Oproti jiným podobně zaměřeným filmům (např. Redgiova Qatsi trilogie) tedy hodnotím Home jako hodně dobrý průměr, který si neklade žádné umělecké ambice ale zaslouží si určitě vaší pozornost. (P.S. Hudba nejednou připomene melodie Philipa Glasse.) Více v recenzi na indiefilm.cz. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Impozantní dokument, který nám vylíčí aktuální stav naší planety nádhernou kamerou, poklidnou hudbou, podbarvený hlasem Zdeňka Svěráka. Ještě máme čas zvrátit nejhorší. Lidé by si měli hlavně uvědomit, že celý životní ekosystém je jen neuvěřitelná shoda náhod s větší křehkostí než bychom si mohli připustit. ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Opravdu dech beroucí záběry. Téma ekologie, které nás bombarduje ze všech stran, nás při sledování tohoto dokumentu musí trefit do nejcitlivějšího místa, pokud ještě nějaké máme. Není to nejlepší dokument světa, ale je to jeden z dokumentů, který se týká celé společnosti, celého lidstva a tudíž má v tomto hledisku hlubší význam. Premiéra filmu na celém světě v mnoha veřejnoprávních médiích snad už konečně "nakopne" společnost k lepšímu zamyšlení nad ekologickými problémy. Nebuďme stále jen optimisty. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarokrásné a současně mrazivé obrazy naší matičky Země z větší části snímané efektně ze vzduchu. Některé krajiny jakoby patřily do jiných světů, jiné jsou našinci důvěrně známé. Jediný problém byl s komentářem Z.Svěráka. Pro snímek nepříjemným hlasem (představoval bych si třeba Pavla Soukupa) čte školometsky didaktický komentář, který by se hodil jako výukový materiál na ZŠ. Při zavřených očích jsem se ocitl uprostřed Vyšetřování ztráty třídní knihy... Uvítal bych verzi beze slov jen s hudebním doprovodem. Každopádně příště si pustím raději komentář Glenn Closeové... ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry a silná zelená/ekologická agitka, což by mě ani tak nevadilo. To, co mi opravdu na dokumentu Home vadilo, bylo, že tvůrci považují diváky předem za blbce. Způsob vyprávění a podávání faktů, ať už pravdivých či nikoliv, je téměř učitelský výklad bez poskytnutí možnosti nechat diváka se zamyslet, udělat si vlastní názor. Bohužel. Možná použít záběry bez komentáře by bylo pro mě efektivnější. Říkejte si co chcete, ale ani krásné natočené scény neposunou toto dílo aspoň ke kolenům snímku Baraka. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • V Las Vegas, které je vybudované v poušti a kde žije kolem 600 000 lidí, se denně spotřebuje průměrně kolem 800-1000 litrů vody na osobu. V roce 2009 průměrný Čech denně zpotřeboval 138 litrů vody. V tomto údaji je ale kromě spotřeby záchodu, pračky, umývání nádobí či použití sprchy započítán i podíl vody potřebné k vyrobení např. potravin, výrobků, atp. (Expertt)
  • Tento film vznikl jako neziskový projekt. Veškeré jeho výnosy půjdou na organizaci Yanna Arthuse-Bertranda, GoodPlanet, která bojuje za ochranu životního prostředí. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • Na projektu Home se finančně podílela celá řada velkých světových společností, nejvíce firma PPR. (ČSFD)

Reklama

Reklama