Reklama

Reklama

Deset

(amatérský film)
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2008, 22 min

Obsahy(1)

Působivý příběh o šikaně a neustálém ponižování, které se změní v lidskou tragédii. Čtrnáctiletý Michal se pro svou slabost stává obětí posměchu a urážek ze strany svých spolužáků. Agrese proti němu se neustále stupňuje a přechází ve fyzické útoky. Tehdy se Michal rozhodne vzít věci do vlastních rukou… (oficiální text distributora)

Zajímavosti (6)

  • Samotné natáčení zabralo 5 dní v rozmezí dvou měsíců. Natáčení předcházely 3 měsíce příprav včetně upravování scénáře, hledání lokací a kamerových zkoušek. Postprodukce zabrala také 3 měsíce, z nichž nejvíce času bylo stráveno nad zvukovým masteringem a kolorací natočeného materiálu. (Chlupis)
  • Ze scény zesměšnění Michala před třídou měli tvůrci největší strach, především kvůli velkému počtu komparsistů – díky jejich ukázněnosti a ochotě spolupracovat se z ní ale stala nejrychleji natočená scéna filmu. (Chlupis)
  • Při natáčení scény v podchodu nebyl vůbec přítomný představitel jednoho z šikanátorů – Daniel Hakulín. Dubloval ho dokumentarista a spolustřihač filmu Jakub Horáček. Jediný záběr na Danův obličej byl dotočen později, stejně jako všechny záběry na zkrvaveného Michala. (Chlupis)
  • Snímek se do dnešních dnů účastnil dvou festivalů a odnesl si z nich několik cen – Svěžíma očima 2008 (Divácká cena za nejlepší film; Mimořádná cena za práci s herci); Polibek múzy 2008 (Nejlepší film). (Chlupis)
  • Snímek měl premiéru 22. 3. 2008 v libereckém kině Varšava – bylo vyprodáno (více než 300 míst). (Chlupis)
  • Snímek vznikal půl roku v několika libereckých lokacích ve spolupráci s Dětskou televizí Liberec a aktivně se na něm podílelo více než 20 mladých lidí bez předchozích profesionálních zkušeností v oblasti filmu. (Chlupis)

Reklama

Reklama