Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 1

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (258)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Sice nejsem očarován, ale určitě jsem příjemně překvapen. Se stylem animace jsem neměl vůbec problém a přišla mi velmi barevná a svým způsobem i velmi hezká. Oblíbil jsem si i hlavní charaktery, obzvlášť Aisling byla kouzelná. Bohužel příběh mě tak úplně nedostal a i když byl zajímavý, já žádné mražení v zádech ani jiné hlubší zasažení nepociťoval. Přesto i díky velmi povedené hudbě jsem si tuto podívanou poměrně pěkně užil a tak celkový dojem shrnu do slova hezké a vyjádřím svůj dojem jako 7/10. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Brendan a tajemství Kellsu si mě získal zejména svým netradičním a nápaditým zpracováním, které vedle jednoduchého příběhu a líbivé hudební stránky dominovalo celému filmu. Líbily se mi různé výtvarné prvky, které rozhodně nepostrádaly originalitu. Píseň, kterou zpívala Aisling, byla naprosto kouzelná. Na první pohled skromný film, který v sobě skýtá nejedno tajemství. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

"Illumós!" ozvalo se zpoza Irského moře, a kdyby někdo byl u zdroje toho výkřiku, viděl by, jak hned nato jistého brýlatého mladíka s rozčepýřenými vlasy a divnou jizvou umlčela těžká sekyra vikingského nájezdníka, protože jak všichni v čaromocném světě vědí, nemůžete správně kouzlit vyzbrojeni parodií na latinu z hlavy nějaké hospodyňky, byť byste jeli na brku z Fénixe (i když vám od čtvrtého dílu najednou stačí jenom si nějaké to slovo myslet, i když to tak předtím vůbec nevypadalo;)). Proto, když o něco později irský chlapec v sutaně zvolal "Illuminare!", byl zlý had Temnoty po zásluze poražen. Kniha z Kellsu je neskutečně vyprecizovaným kusem výtvarného umění - a to jak skutečná kniha, tak tento o ní vyprávějící film. Unikátní výtvarná stránka spolu s dobře vybalancovaným příběhem o odvaze a "důležitých věcech" dělají z Mooreova počinu zážitek hodný zapamatování (ne že by bylo potřeba vyvíjet nějaké úsilí, abyste si Kells pamatovali). I když trvá jen 75 minut, připadal mi v dobrém slova smyslu o dost delší. Byl jsem naprosto uchvácen nejenom vizuální podobou, ale i skvělou hudbou Bruna Coulaise, a ani by mě nenapadlo podívat se na hodinky. 90%, taková je to pecka. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"When the danger comes, all we can do is run and hope that we are fast enough." ____ Aneb co nevznikne když zkombinujete psychedelickou obrazotvornost a severoirskou mytologii.... Tomm Moore dobře ví jak u diváků vyvolat vizuální fraktálgasmus, a já mu za to dlužím blowjob při rituálu s ayahuascou. Přitom je tenhle animák v podstatě standardní religionistickou agitkou o osvícenství. Umění evropské animované scény ve vrcholný formě. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nadmíru pozoruhodné v jednom specifickém směru. Tím je neuvěřitelné množství skrytých detailů v animaci, kterými režisér své dílko obdaroval. Kdysi jsem viděl dokument o slavném pixarovském snímku Život brouka, ve kterém tvůrci tvrdili: pokaždé, když se na ten film podíváte, všimnete si něčeho nového. U tohoto evropského animáku však teprve pozorný divák objeví pravý smysl předchozí věty. Hrátky se vyskytují zejména ve stínohře, nebo při "lesních" scénách. Nelze popsat, nutno vidět. Vícekrát. Možná proto - zatím - "jen" čtyři hvězdičky. Obrovské plus za příběh točící se kolem knihy; tohle docení jen určitá (v dnešní internetu a PDF době nepříliš početná) komunita lidí... ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)
  • Opatství Kells, kde byl rukopis po staletí uložen, se nachází asi 60 km severozápadně od Dublinu. Klášter, kde kniha vznikla, byl zrušen ve 12. století. (M-arta)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama