Reklama

Reklama

Fish Tank

Trailer 1

Obsahy(1)

Patnáctiletá Mia (Katie Jarvis) žije se svou matkou a mladší sestrou obyčejný život, který se ale změní, když si její matka domů přivede nového přítele. Connor (Michael Fassbender) pracuje jako ochranka, je milý, sexy, štědrý, zábavný, zajímá se o Miu a její sestru. Díky tomu všemu se Mia "rozzáří" a bude jen otázkou času, jestli bude i něco víc. (j.o.j.o.)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (314)

F.man 

všechny recenze uživatele

Jednoduše dobře natočené sociální drama. Režisérka Andrea Arnold totiž, a to je pro tyto filmy děsně důležité, hlavní postavy Mii nijak nesoudí, nesměřuje film do nějakých zbytečných situací a nechává postavu plynout. Ta tak jedná naprosto spontáně a nevykalkulovatelně (viz. "únos"), tak, jak by zmatená 15 letá mohla klidně jednat. Filmu přidává, že je točen ruční kamerou, která se drží většinu času Mii velmi těsně, čímž si divák zákonitě buduje, k téhle neutrální hrdince, vztah. Neutrální, protože o Mii toho moc nevíme, její motivace jsou nejasné, sem tam udělá pořádnou botu, sem tam jí člověk lituje, sem tam je to správná mladá holka... Asi tak jak to v tomhle období bývá. Skvěle je zde taky vykresleno nízké sociální postavení Mii, panelové sídliště a "betonový" dojem. Fish Tank bych v tomhletom dokonce přirovnal k Dětem ze stanice ZOO , které tohle vykreslili snad nejlépe. Kapitolou samo pro sebe je Katie Jarvis, na které jde krásně vidět "neherečké" pozadí a tím pádem obrovské splynutí s postavou. Dokonce jsem uvažoval o plném počtu pěti hvězd. Nechám si ho však ještě v záloze a uvidím, jak Fish Tank vynikne na další projekci. Don't forget to text me! Say hello to the whales for me! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Poctivá dávka drsného a syrového britského dramatu s excelujícími herci. Především Katie Jarvis a Michael Fassbender. Ta chemie mezi nimi je úžasná, stejně jako scény, v nichž to mezi nimi jen jiskří. Stejně tak jsem si ale už po "té" sexy scéně uprostřed noci v obýváku říkala, že Connor nebude zase úplně tak "dobrej a čestnej chlap." Zkrátka, jen si užít a jít o barák dál. Mé podezření se záhy potvrdilo a pak už jsem jen čekala, nakolik to Miu zlomí a co všechno je schopná udělat. Přesně takové prvotřídní herectví a taková chemie mezi herci, jako zde předvedli Katie a Michael, patří mezi jeden z nejdůležitějších prvků ve filmu. A je jedno, jestli to je mezi muži, ženami, či opačným pohlavím. Když se k tomuto silnému základu přidá ještě výborný scénář, je jasné, že snímek si nasadil vysokou laťku. Fish Tank ji má. A ke všemu je to ještě laťka "Made in UK", čímž se zároveň dokazuje, že britská dramata patří mezi jedny z nejlepších. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vytýkat, že takhle špatně se to ve skutečnosti neděje, ale moje kamarádka, která na filmu byla se mnou a pracuje v dětském domově, se na konci rozbrečela a řekla, že přesně takhle to chodí. Leckdy i hůř. Že vážně existují takoví rodiče. V tom případě film má své opodstatnění, protože poukazuje na důležitý problém. Ale, upřímně řečeno, mě to až tak moc za srdce nechytlo. Tyhle sociální filmy ze života mě příliš neberou, navíc toto bylo až mox dlouhé. Špatný film to ale rozhodně není, pokud máte rádi "drsné příběhy ze života", určitě si přijdete na své. ()

Anchi 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem vlastně vůbec netušila na co to koukám - holka, žijící vcelku v patetických poměrech, nevychovaná, drzá. Moc jsem nechápala tu mentalitu, ale o to víc jsem čuměla s držtičkou i očima dokořán. Velmi silný zážitek. // S odstupem jednoho dne zvyšuju počet hvězd na maximum, protože tohle byla fakt emoční bouře. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa o tých najkrajších filmoch píše najťažšie. Pretože ste im zaviazaní. Pretože sa vás dotknú ako žiadne iné sofistikovanejšie filmy, pričom rozprávajú o tých najobyčajnejších veciach. Fish Tank ma prekvapil. Autenticitou, ľudskosťou, prirodzenosťou, krátkymi poetickými spomaľovačkami, ktoré boli tak príjemným pohladením v prítomnosti všetkej tej beznádeje navôkol. Vo Fish Tank mi prirástla k srdcu postava protivnej puberťáčky, ktorej by som sa na ulici vyhol na sto krokov. Fish Tank ma dojal scénou hip-hopového hopsania rodinky na obyvačkovom koberci. Toto je pre mňa európsky film roku 2009. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o první film Katie Jarvis, jež hraje Miu. Vedoucí castingu si jí všiml na vlakové stanici při hádce s jejím přítelem a nabídl jí roli. (Teebo)
  • Ceny: MFF Cannes 2009: Cena poroty, BAFTA 2009: výjimečný britský film, Britské nezávislé filmové ceny 2009: nejlepší režie, nejslibnější herecký nováček (Katie Jarvisová), MFF Chicago 2009: Zvláštní cena poroty, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michael Fassbender), MFF Edinburgh 2009: nejlepší britský herecký výkon (Katie Jarvisová). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (více)

Andrea Arnold prozkoumává Ameriku

Andrea Arnold prozkoumává Ameriku

11.05.2014

Jméno Andrea Arnold není mezi širším publikum příliš známé, ale ve festivalových kruzích jde možná o nejuznávanější ženskou autorku současnosti. Držitelka Oscara za krátkometrážní film Vosa oslnila… (více)

Reklama

Reklama