Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak po delší době jsem si jednou také vyhlédl film z Francie, ač zrovna tuto zemi po filmařské stránce příliš v lásce nemám. Ovšem tentokrát rozhodně nemám čeho litovat, protože toto drama je od začátku až do hořkého konce velmi zajímavé, atraktivní, a absolutně vůbec nenudí. Až jsem se divil, jak příjemně mi čas s tímhle filmem utíká, a přitom jde o jednoduchý nápad. Sedmnáctiletý Kurd chce uprchnout z Francie za svou láskou do Anglie a rozhodne se naučit plavat, aby mohl přeplavat kanál La Manche. Zápletka velmi jednoduchá, ale o to více atraktivní. Asi mi uprchlické filmy svědčí, mé první setkání s tímto tématem proběhlo při sledování slovinského filmu "Náhradní díly", který mě nadchl, a nyní jsem nadšený úplně stejně. Tenhle film měl všechno, co by měl z mého pohledu absolutně dokonalý film splňovat. V hlavní roli zde exceluje mně absolutně neznámý Firat Ayverdi, ale rozhodně si toto jméno po zhlédnutí tohoto filmu budu pamatovat. Docela zdatně mu však sekunduje mně taktéž neznámý Vincent Lindon v roli trenéra plavání. Tenhle film je vůbec založený na méně známých tvářích, a je to tak možná dobře, protože díky tomu film získává na zajímavosti. Abych to zkrátil, tohle je dokonalý film, ve kterém nechybí silný příběh, emoce a láska, avšak vůbec zde tvůrci netlačí na pilu ani na city, vše se vyvine tak nějak samo a jako přirozená součást příběhu, a to je asi to nejcennější na tomto filmu. Bez váhání uděluji pět hvězd. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Uprchlý kurdský mládenec Bilal (Firat Ayverdi) netouží po ničem jiném, než se dostat za svojí přítelkyní Minou do Londýna. Zatím ale uvízl ve Francii, a všechny pokusy o překonání Lamanšského průlivu selhávají. Jediný způsob, který jej nyní napadá je, pokusit se průliv přeplavat. Ale k tomu potřebuje pořádný trénink. Setkává se s trenérem Simonem (Vincent Lindon), který v jeho tréninku vidí příležitost, jak přesvědčit svou bývalou manželku, dobrovolnou pomocnici různým přistěhovalcům, k návratu ... Film se snaží útočit na divákovo lepší já, i když - ruku na srdce - kdo by dokázal druhému (navíc jiné národnosti) jen tak nezištně pomáhat, navíc pokud bude sám balancovat na pomezí zákona. Sice některé okolnosti působí příliš prvoplánovitě - jaká to náhoda, že trenérova žena je dobrovolná pomocnice a o svém muži nemá valné mínění. Měl by Simon touhu pomáhat mladému chlapci, kdyby jeho žena byla právnička nebo řidička autobusu? Jenže na kdyby se nehraje, a ve Welcome vše do sebe krásně zapadlo - navíc Vincentu Lindonovi tato role tak dokonale sedla, že se mi ke konci filmu chtělo brečet (a to se mi moc často nestává - jestli si dobře pamatuji, tak snad jen v Shawshank Redemptation a Biccentenial Man). Prostě nádhera... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Do Karlových Varov na MMF sa pravidelne nedostávam, takže neviem posúdiť od akých filmov bol tento úplne najlepší. Viem len, že mám s ním rovnaký problém ako slepci, ktorým dali ohmatať rôzne časti slonieho tela a potom od nich chceli komentár o tvare slona. Izolovaný pohľad na kurdského mladíka, ktorý na ceste za svojou láskou stojí po tisícoch odkráčaných kilometrov pred záverečným 40 kilometrovým plaveckým úsekom je dobrým námetom a bol aj vierohodne zobrazený. Všetko bolo v poriadku, len mi pri sledovaní tohto filmu vírili hlavou koberčeky, ramadány, burky, mešity, bomby a politická korektnosť ako forma humanistickej samovraždy. A to už v poriadku nie je. Pravdepodobne nebudem pochopený, tak ešte pár slov na vysvetlenie. Je hanebné, ak 20 miliónový národ nemá vlastný štát a je tromi štátmi, na ktorých území žije, desaťročia decimovaný. Hromadný exod do Európy však nie je dobrým riešením pre Kurdov, a už vôbec nie pre Európanov. Veď Bilal nechcel dôjsť do Británie, aby sa stal Angličanom. Je to tak, alebo som nejaký detail vo filme prehliadol? ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Kanal mezi Francii a Anglii ho zastavil po 4000km cesty (pesky) za svou milou. No ja nejsem zadnej tlustoch, ale po tydnu v Krusnych horach s batohem na zadech se vzdycky vracim jako bych zrovna prijel z Dachau. Tenhle kluk se uci plavat od piky a uz na prvni lekci ma hrudnik jak Michael Phelps?!? Vzpomenme na uzasnou promenu Hilary Swank v Million Dollar Baby a na spoustu dalsich, vedle kterych vypada Bilal jako kasparek. Tezce nadhodnoceny film. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh hrdinného kurdského utopence. Chci říct utečence. Jen nestačím kroutit bulvama, kolik zdejších humanistů zde opět perlí. Určitě ti stejní, kterým leží v žaludku čeští Romové, Vietnamci a Ukrajinci :) Co si tak domů pořídit jednoho milého Araba (Kurda) místo kecání o xenofobii a znechucením nad francouzskou přistěhovalečskou politikou? Co? Odpovím si za vás pokrytci. To rozhodně ne! Fuj, Francie, fuj fuj fuj!!! Nic, co bych potřeboval vidět ještě jednou. Oceňuji tak pouze kvalitní formální stránku snímku, natočenu je to vskutku podařeně, herecký výkon Lindona a Lioretův přístup bez příkras. Ano, jsem hovado a s chováním imigračního a policie souhlasím. Nad příběhem ovšem zaklapávám víko. Znovu si to určitě nepustím. 60% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Ceny: MFF Berlín 2009: Cena ekumenické poroty, MFF Varšava 2009: Cena diváků, Cena Louise Lumièra: nejlepší film. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Severofrancúzske mesto Calais je od Britských ostrovov (konkrétne od anglického Doveru) vzdialené len 34 km. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama