Reklama

Reklama

Hlasy padlých studentů

  • Japonsko Kike wadacumi no koe: Nippon senbocu gakusei šuki (více)

Obsahy(1)

Japonské válečné drama bylo v roce 1950 natočeno podle stejnojmenné knihy, která je sestavena z dopisů a deníků padlých japonských frontových studentů. Kniha i film vznikly jako rekviem za duše mladíků, kteří byli nuceni nesmyslně padnout na sklonku 2. světové války. Je zde bravurně zobrazena absurdita válečné mašinerie, postupně jsou vykreslovány jednotlivé postavy, jejich trápení a osudové ztráty. Děj se odehrává v Barmě a vše je viděno očima japonských vojáků. Jejich každodenní útrapy jsou zajímavě konfrontovány s filozofickými myšlenkami, které dokonale kontrastují s tupostí a cynismem vojenských důstojníků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

JFL 

všechny recenze uživatele

Příznačně době svého vzniku, kdy jednak mělo Japonsko válečnou zkušenost čerstvě v paměti a navíc se nacházelo pod mocenskou i ideologickou kontrolou okupačních jednotek spojeneckých vojsk, vyjadřuje snímek své postoje důrazně a zaníceně. Naštěstí se Hlasy padlých studentů nespokojí s pouhým démonizováním projevů imperiálního Japonska, ale snaží se vyvolat sympatie pro jednotlivce a naopak odpor k ideologii, která z nich udělala masu. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Japonský film z období kdy američtí mariňáci nemilosrdně čistili jeden ostrov v Tichomoří od druhého a hnali Japíky zpátky domů. My se setkáváme s jednotkou odvedených studentů, kteří konfrontováni hrůzou, strádáním i chováním zdivočelé a zfanatizované armády přemýšlejí o podstatě toho všeho. Snímek je černobílý a ačkoliv se snaží vykreslovat jednotlivé postavy, působí nevýrazně a ke konci nudí. Film spíše pro japonského diváka, který si asi u snímku zaslzí čím museli projít jeho dědové. Mně osobně jich bylo také líto, když otrhaní, bez jídla táhli se rozprášení džunglí, vstříc se valící a moderně vyzbrojené mašinérii Američanů. Nezapomínám však na trpící v japonských zajateckých táborech a v okupovaných územích celé Asie...Spíše bych doporučil o padesát let starší barevný remake, který je srozumitelnější a jmenuje se Hlasy padlých studentů: poslední kamarádi (1995). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film mel velice poutavy uvod. Pak ale film postupne ztracel na intenzite, az zapadl do prumeru. Kdyz to prezenu, tak film bude zajimavejsi pro milovniky francouzske literatury nez pro fanousky II. svetove valky. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Velmi tvrdá kritika války a japonské armády, vlastně celé ideologie imperiálního Japonska. Očima frontových studentů (čili vzdělaných lidí odvedených na frontu přímo ze škol, i učitelů) sledujeme naprosto žalostný stav jedné frontové jednotky na úplném konci války, kdy chybí jídlo, léky, munice, válka je již prohraná, ale fanatičtí a arogantní velitelé přesto ženou své muže do boje. Působivý, pomalý a neakční pohled na absurditu válečné mašinérie. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Film má sice velmi dobrou protiválečnou myšlenku, ale sráží ho do kolen jeho provedení. Téměř celý film se nic neděje a jednotlivé postavy se mi velmi pletly. A ve srovnání s Biruma no tategoto, nebo s Letters from Iwo Jima pokulhává ve všech ohledech. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Fascinující snímek, především svou dobou vzniku. Zajímalo by mě, kdo se na tohle v Japonsku chtěl 5 let po prohrané válce dívat? Tvrdou kritika velitelů armádních jednotek to trochu hraje do autu, jelikož zástupce velícího spíš působí jako bezpáteřní jedinec než "zástupce špatného systému". No a hlavně ta neskutečně nepochopitelná vůle žít za každou cenu. To je podle mě hlavní odkaz filmu. Taky to je poprvé, co vidím jiný druh japonského vojáka, než jak bývá ve válečných dokumentech tradičně vykreslován. Není to úplně skvělé dílo, ale stejně jsem nemohl odtrhnout oči. ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný snímek, japonští vojáci bojují v otřesných podmínkách, trpý hladem, nemají munici... škoda, že film není o něco kratší a že neustále odbočuje od hlavní dějové linie, ()

Reklama

Reklama