Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sára miluje Márka a čeká s ním dítě. On ji má sice také rád, ale miluje i Sofii. Té se nelíbí, že je podváděna: byla by raději, kdyby ji někdo hýčkal. Mohl by to být třeba András – jenže ten už hýčká svou ženu Ritu. A ta zase zištně pečuje o mladičkou Natašu, kterou by rád využil kdekdo. A co na to Jimmy, a zvlášť Etele, kterému se mimochodem velmi líbí Sára? Skupinka obyvatel moderní Budapešti je provázaná složitými a zištnými vztahy, vyděračskými city a ponižujícími pouty závislosti. Muži a ženy se ovšem ve stejných situacích chovají různě... Ve svém novém projektu potvrzuje režisér György Pálfi pověst experimentujícího provokatéra. Vypjatě cynická mozaika odcizených vztahů vznikla během dvaceti dnů na základě improvizace filmového štábu a devíti hereckých amatérů. Temný snímek o neřešitelných vztazích kontrastně uvozuje krátký dokument o čtyřletých dětech v mateřské škole. Ani zde ovšem nejsou vztahy nijak idylické... [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Ve svém novém filmu György Pálfi upouští od vizuálně bohatého stylu a zaměřuje se na čistou realitu. Cynická vztahová mozaika v jeho podání v podstatě nenabízí nic nového, ale zároveň si drží docela vysokou úroveň a doplněná o krátký před film z dětské školky získává další rozměr. Možná je to právě zmíněný před-film ze školky, který nejvíce vyzdvihuje následný celovečerní film. [LFŠ 2009 – host: György Pálfi] ()

H34D 

všechny recenze uživatele

příjemný a nevšední úvod s dětmi ve školce (těchto 15 minut bylo prý sestříháno ze 125 hodin materiálu) slouží pointě "nejsem tvůj přítel" dokonce líp než "hlavní" film. Ten přeci jen nic převratného nepřinesl, psychologie charakterů lehce nastíněna byla, ovšem bez vývoje, na ten díky poměrně velkému počtu hlavních postav a jejich propletenosti (= zmatek) asi nezbyl prostor. Pálfiho cynismus a černý humor jako jediné drží film nad vodou, protože jinak by se jeho snaha o art neměla od čeho odrazit. Přes zdánlivou komplikovanost toho film nedává mnoho (Pálfy sám přiznává, že film nesoudí, slouží jen jako náhled na lidi jako je on sám), ale je pořád ucelenější a výmluvnější než většina rádobyartových festivalových pokus-omylů. 6/10 ()

Reklama

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

44. KVIFF - První čtvrthodina nebo dvacet minut, zkrátka ta část s dětmi, byla výborná. Ale to co přišlo potom jsem asi nějak nepobral nebo co... Zdá se mně, že sem na MFF často dostávájí opravdu prazvláštní snímky, které jsou považovány za umění, aby se neřeklo, že pořadatelé umění nerozumí. No, ale možná nejsem ten správnej divák. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jak píšou již ostatní, během úvodu s dětmi má očekávání držela svou vysokou hodnotu. Však co jiného, než skvělý film, od autora Taxidermie čekat. Nicméně pak se rozjela naprosto rutinní zamotaná vztahovka, typická festivalová šeď s tím rozdílem, že to bylo největší festivalové zklamání MFFKV 2009. Pokud už podobné prolínání osudů, tak se to mnohem lépe podařilo filmu Ďáblovo město. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Vydařený experiment, zachycující nejskrytější lidské pohnutky a čirou realitu bez výraznějšího přikrášlování (vyjma hlavního záměru stvořit jakousi mozaiku a různých drobností), co se týče scenáristické výstavby, gradace, kamery atd. Hledáte-li odpovědi, proč se lidé leckdy chovají toliko sobecky, sebejistě, zaslepeně, "doplňte si sami", Pálfi vám je, byť pochopitelně stále v omezeném rozsahu, ve svém nejnovějším snímku poskytne. (44. MFF KV - 8.7.08) ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama