Reklama

Reklama

Maďarská národní

(festivalový název)
  • Maďarsko Dübörög a nemzeti rock (více)
Maďarsko, 2007, 70 min

Režie:

Bori Kriza

Obsahy(1)

Film, nebo spíš hudební dokument převážně pojednává o kapele Romantikus Erőszak. Tato kapela se stala fenoménem nejenom pro její hudební pojetí, kombinuje klasický a tvrdý rock s tradičními lidovými prvky, ale především silně politickými texty. Frontman kapely o sobě mluví jako o patriotovi a za své vzory považuje povstalce z roku 1956. Nacionalismus šíří na turné pro krajany v Rumunsku a Srbsku. Komunita skalních fanoušků Romantikus Erőszak se skládá ze skinheadů, folkařů, fotbalových fanoušků i intelektuálů. Vystoupení na letním festivalu nacionálního rocku ukazuje podporu maďarské veřejnosti a výpovědi fanoušků naznačují, že radikalismus, který má místo v médiích a ve školství, se snadno šíří ve všech vrstvách společnosti. (16mm)

(více)

Recenze (4)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o stúpajucom nacionalizme v Maďarsku. Cítiť, že Maďari sú praví vlastenci a táto otázka im vôbec nie je cudzia, akosi to majú v sebe. Btw, ten maďarský rock bol fajn, aj sa mi celkom páčil. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Oproti iným dokumentom s nacionalistickou tematiku vyzeral tento celkom doslova pohodovo. Títo chlapci sú celkom inteligentní a hrajú slušnú muziku, len keby to nemali v hlave trošku pomotané, čo sa týka historických súvislostí.Nemali by byť zrejme rizikom pre spoločnosť, takisto nevyznievajú ako hovädá, podnecovatelia násilia či snejaké skutočne nebezpečné individuá, ale ak si ich hudbu vezme k srdcu nejaký agresívny primitív, je to už iná vec. Problém je, ako si uvedomuje sám hlavný predstaviteľ, že ich texty môžu vyvolať u rôznych ľudí rôzne reakcie. Po iných nacionalistických dokumentoch mi však Maďari aj tak prišli ako dobromyseľní miláčikovia, nech si Jano Slota vykladá čo chce, vojna s Maďarskom nám zrejme nehrozí. Vlastenectvo ako také predsa nie je zlé a nemusí byť na škodu, nesmie sa však presadzovať násilne a prezentovať xenofóbne. Hrdosť na svojich neznamená nenávisť k druhým. Zaujímavým prvkom je postava jediného človeka, ktorý vlastne celé to hnutie vďaka svojej činnosti v rádiu spustil, poukazuje to na mnohé o ovyplvniteľnosti a sile ideológií. Hlavná postava mi pritom prišla fajn, nezaznelo od neho v podstate nič netolerantné. Jediné, čo priamo komentoval, bol útlak maďarskej menšiny zo strany Srbska, proti ktorému sa výrazne postavili. Neorientujem sa v situácií tak dobre, aby som mohol posúdiť, ako to vo Vojvodine skutočne je, ale ako si tak spomínam na NENÁVISŤ V KRVI o srbských nacionalistoch a politickom postoji k cudzincom, ani by som sa tomu veľmi nečudoval... Ako Slováka ma inak jeho reči nijako nepoburovali, že sme pre nich Dolná zem je mi jedno, kým nerobia bordel. ()

Reklama

Bobe-er 

všechny recenze uživatele

Zvláštní dokument. Vyjadřuje postavení jedné Maďarské hudební skupiny, která se na první pohled zdá býti extrémistickou skupinou. Postupem času je jasné, že se nejedná o extrémismus, ale o vlastenectví, které v maďarském podání rozhodně není extrémistické, i když mohlo by se tak zdát. Dokument mne dovedl k vlastenectví z druhé strany a to, že né každé vyjádření vlastenectví musí mít násilnou formu, jako např. němečtí "vlastenci". ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument rozhodně nebyl "tendenční" - ač se cítím být tvrdě na levici (anarchista) - muzika (i mnoho názorů) těchto "bývalých skineheadů" mně rozhodně nepřišla "vypatlaná" či laciná (např. ve srovnání s českým D.Landou). Ač mizerná kamera, špatný střih, kdovíjaký scénář - výsledkem jsou (minim.) *** za nezaujatost. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama