Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Podobně jako předchozí novákovská havlovina štěpný námět přizabitý neexistující vypravěčskou koncepcí, rozpačitým střihem, necitlivým užitím hudby, nanicovatou kamerou (mj. neustálé variace detail fousaté mluvící hlavy – větší detail – ještě větší detail vytvářejí falešné dramatické akcenty bez jakéhokoli vztahu k obsahu výpovědi aneb tak to vypadá, když kameramana při rozhovoru svrbí ruka na transfokátoru a ve střižně není čím prostříhávat). Darmo mluvit. Nicméně to, co se říká (a možná ještě víc v některých bonusových rozhovorech na DVD než v samotném „hlavním programu“), v sobě má velký kus ducha doby, žel asi čitelný spíš pro pamětníky než pro mladší ročníky, které by se s tou dobou chtěly seznámit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak Nováci si přičudlili... °-/.. . . . Směšné? Smutné? Nudné? Otravné? . . . Další zbytečnost parazitující na tématu "Havel" a víc zas nic... Jedna hvězda za vlastně ani nevím co. Asi za to kouzlo nechtěného některých >nosných< informací zde prezentovaných, spoluvytvářejících lidový havlovský mýtus... Hnus. . . . Ani se neptám za rozpočet tohoto homevidea a z jakých zdrojů (jo, jasně, jak jinak S.F.Č.R.P.P.R.Č.K. a Ú.P.S.T.R.) byla vyplacena ta parta Havlových kamarádů, spolukuliče a fízláky ejhle nevyjímaje. Tak si hezky poplácali a konečně si někteří klucí mohli taky povolit opasky, že... Jen aby vám hrdinové nové doby nevylezlo taky nějaký to střívko... %-] - - - P.S. Haha, Hartl stylizující se do role trpícího disidenta, co "...leta nemohl v televizi a nic..." - a ty sračky v jeho předpřevratové filmografii jsou co? 8-o . . . A ta Juřina, jujujuju, tak doufám že si dneska mastí pysky tou svou "Koňskou mastí" 8-D . . . Šaškárna na havlát... - - - P.P.S. Ta původní >La-Hv-ovská< "Audience" byla skvělá. Jojo, je to tak dávno... - - - P.P.P.S. Mertu mám rád. Dodnes. Furt. - - - P.P.P.P.S. Ano, je to všecko na hovno! Podílel se a zbohatl na tom i ten pokrytecky adorovaný Havel. Amen. - - - - - (Poprvé viděno 30.3.2011 na >Nova(cké) Cinema< co na to má, hodnocení 716., komentář zde přikulený jako jednašedesátý - 30.3.2011) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Adorační, nepříliš objevné, ale milé... 1) "Akční film o lásce k pivu" je přefouklý dokument o okolnostech vzniku Audience. V této souvislosti by mu nejspíš velmi prospělo seškrtání tak o dvacet minut. Záběry z uvádění hry v zahraničí mně nic zajímavého neřekly._____ 2) Těžko mít tvůrcům za zlé, že ve snímku téměř nevystupují postavy z druhé strany barikády. Pár záběrů na podnikového donašeče či nemastné neslané vyprávění příslušníků STB moc parády nenadělá. Chápu však, že najít někoho, kdo bude mluvit otevřeně a upřímně o své práci pro režim a bude mít co chytrého říci, je obtížné. Vlastně i těch pár malých rybek asi nebylo jednoduché získat._____ 3) Nejlepší na filmu je pan Havel. Je milé opět pohledět do tváře někomu jinému, než arogantním politickým tlamám dnešní doby, které se tak rády předvádějí a vzájemně denunciují. Na rozdíl od nich je radost pana Havla poslouchat. Nemusíte s ním ve všem souhlasit, zejména jeho konání v politice může vzbuzovat diskusi, ale jeho slova jsou jako intelektuální pohlazení; dávají na vědomí, že shodou historických okolností jsme nějakou dobu za panovníka měli nejenom (všeho)schopné (nesporně chytré) ekonomy, ale že v Havlově osobě zavítala na Hrad i moudrost a lidskost._____ 4) Film dokumentuje švejkovskou povahu Čechů, kterou v poslední době tak pěkně ztělesnil Jára da Cimrman. V Rusku, v Číně i v jiných despociích by se s disidentskou šlechtou hrádečkovského typu nijak nemazlili. Mercedesem do práce z vlastního venkovského sídla? V Rusku během Říjnové revoluce většinu kostelů srovnali se zemí, inteligenci postříleli a své odpůrce pronásledovali mnoho desítek let po celém světě. Naštěstí Gottwald, Husák a spol., ač komunisté, byli především švejkovští Češi a podle toho vypadal i jejich režim (se vší úctou k padlým a pronásledovaným). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

O tom, jakých krutých křivd se totalitní režim dopustil na lidech, bylo napsáno a vysloveno dost a dost. A proto tenhle dokument nepřichází s ničím novým, ale s fakty, která jsou dobře známa. To, že Havel dělal nějakou chvilku v pivovaru jen aby měl povinný "štempl" v občance, fakt nepovažuji za zajímavé. Stejně se tam nepředřel a navíc hodně se tam chlastalo. O této ponižující životní etapě (být Havlem) bych spíše pomlčel než se s ní chlubil. Odpůrci režimu to neměli snadné, to přece každý ví, tak proč o tom točit dokument, jehož výpovědní hodnota je nízká. Kdyby se aspoň tvůrci pokusili o nějakou kontroverzi, ale kdepak. Havel je zde líčen jako polobůh bez slabin a to je asi tak všechno. Pod kůži tenhle dokument nevleze a Jiřina Bohdalová svým účinkováním to celé zachránila. Jinak je to celé celkem nudné a stereotypní. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Občan Havel přikuluje, vybavím si dva momenty. Šikana Havla od StBáků a vyprávění býválých StBáků v duchu "my nic, to oni". To je totiž přesný na tyhlety fízlovský rudý zmrdy, alibismus a bagatelzování svých prasáren. Ještě jedna věc mě zaráží i tady na CSFD. Nevadí mě politická kritika Václava Havla, sám mám k jeho polistopadové politice některé větší nebo menší výhrady. Ale to co se tady dočítám, "mercedes, prominent, jiní musí pracovat......" A co vy ?? Vy co jste zažili komunismus, když vedete takovýhle řeči, že jste před rokem 89 neukázali stejnou odvahu jakou máte v roce 2009 na CSFD. A Vám co jste ho nezažili - gratuluju a važte si toho, že můžete psát veřejně své názory, aniž by jste obávali perzekuce a mocenské šikany za případné "nesprávné" názory, protože to nebylo v naší zemi vždycky samozřejmostí. Škoda, že je tento dokumentární film složen víceméně z různých historek a nemá alespoň trošku nějakou časovou posloupnost, příběh nebo pointu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Uvedení filmu se bohužel nedočkal Arnošt Šerkézy, který kdysi Havlovi přikulování usnadňoval tím, že za něj koulel sudy plné. Bývalý boxer zemřel loni po natáčení na krvácení do mozku. [distribuční list] (POMO)
  • Podobnost názvu se starším dokumentem Občan Havel (2007) je ze strany Jana a Adama Novákových nezáměrná. Jejich snímek Občan Havel přikuluje měl totiž své jméno vybrané již několik let předtím. Název totiž navazuje na film Občan Václav Havel jede na dovolenou (2005) stejné autorské dvojice. [distribuční list] (POMO)

Reklama

Reklama