Reklama

Reklama

Občan Václav Havel jede na dovolenou

  • Česko Havel jede na dovolenou (více)

Obsahy(1)

Režisér Jan Novák, který téměř celý život žije v USA a je mj. autorem knihy o Miloši Formanovi (Co já vím?) a bratrech Mašínech (Zatím dobrý), se s kamerou vydal po stopách Václava Havla. Nesledoval však jeho život, ale jednu jedinou cestu vedoucí z Prahy do Bratislavy, a to v srpnových dnech roku 1985. Trvala několik dnů, neboť se Havel zastavoval u svých přátel jako např. V. Chramostová, E. Krieseová apod. Při této „dovolené“ byl disident sledován tajnou policií, dvakrát zadržen a vyslýchán. Režisér Novák vybral tuto reálnou, časově ohraničenou událost, aby mohl zejména americkému publiku na konkrétním příkladě ukázat, co obnášel život disidenta v socialistickém Československu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

melloun 

všechny recenze uživatele

Poté co jsem se namlsal velmi povedeným Občanem Havlem, jsem se rozhodl dát šanci dalšímu dokumentu o našem bývalém prezidentovi. Čekal jsem něco podobného, ale nedočkal jsem se. Místy mi to připadalo docela amatérsky natočené, sestříhané i upravené. Přesto s povděkem quituji možnost něco takového shlédnout, alespoň jsem se zase něco nového dozvěděl. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

"Distribuovat" kopie rukopisů svého díla na smetiště do stráně a tam je zahrabávat, aby mu je komunisti doma nesebrali... To je čistá tragikomedie. Pobavila mě taky hláška: "Ráno se člověk probudí a najednou v Praze je revoluce, netušil sem... Já jako policista, kterej už ňákej rok sloužil... Vůbec prostě sme nebyli informovaný o tom, že by se něco takovýho mohlo stát, žejo.. Řikám: ´To snad neni možný. Já sem pana Havla zahlíd taky někde ve 3 hodiny a ráno je revoluce.´ " To byly časy, panečku! Pro mě to byl zajímavý dokument a myslím, že i pro širší okruh diváků - zvlášť pro ty, kteří tu dobu nezažili. A tato jedna dovolená zabavila okolo 3 stovek estébáků. Neuvěřitelné. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento dokument je takovým slabším českým dokumentárním průměrem. Nevím proč zrovna on měl to privilegium vyjít na DVD. Leckteré epizody seriálu Příběhy ze Železné opony působí mnohem profesionálněji. Výhrou tohoto filmu je jeho hlavní adept, Havlovo povídání se poslouchá velice dobře. Jinak ale film působí jako spíchnutý horkou jehlou. Nekonečné povídání s lidmi sedícími na zahradě v křeílkách působí hrozně staticky, inscenované záběry zase působí moc uměle. Zkrátka nic moc. Ale vlastně je tu ještě jedna věc stojící za zmínku, zpovídaný eSTébák. Tak tací lidé nad nám bděli... ha ha. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dokument nejen o Václavu Havlovi. Skrze jeho prázdninovou cestu v létě roku 1985 sledujeme osudy několika chartistů a jejich vyprávění o praktikách STB při buzerování či vyslýchání. Po hříchu však tvůrci nejdou nikterak do hloubky a zůstavají spíše v oblasti zajímavých postřehů a historek "k dobru." Rozhodně je to zajímavé a v některých pasážích i působivé, ovšem spíše pro neznalého, jelikož většina zde vyprávěných příhod již byla někde publikována nebo vyprávěna. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující cestu nejznámějšího disidenta Václava Havla, kterou podnikl roku 1985 po své vlasti. Je skoro neuvěřitelné, co vše byla StB schopna udělat, aby znala každý Havlův krok. Jak absurdní se zdá situace, kdy se jde Havel projít se psem a pět kroků za zády má estébáka! Víc takových dokumentů! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama