Reklama

Reklama

Římská říše

(TV film)
  • Francie L'Empire Romain (více)
všechny plakáty
Francie, 2005, 3x50 min

Obsahy(1)

Dokument zkoumá příčiny pádu Římské říše a mapuje období od vrcholu její moci až po první vlnu invaze barbarských kmenů. 500 let následujících po založení Říma ovládali Římané Středomoří. Avšak poté, co si podmanili země sousedící se Středomořím a dosáhli nevídané společenské a hospodářské nadvlády, se jejich říše zhroutila jako domeček z karet. Tento třídílný seriál zkoumá příčiny pádu Římské říše a mapuje období posledních čtyř století její existence, od doby, kdy byla na vrcholu moci až po první vlnu invaze barbarských kmenů.

1. Římské legie (Les Premiers Légionnaires de Rome)  Zvlněné zelené pahorky severní Anglie rozděluje velký Hadriánův val táhnoucí se do délky 120 kilometrů. Představuje nejsevernější obrannou linii Římské říše, která byla vybudována v letech 122 až 130 našeho letopočtu na příkaz císaře Hadriána, známého svým moudrým úsudkem. Prostřednictvím pozoruhodných objevů sleduje tato epizoda faktory a procesy vedoucí k pádu Římské říše a odhaluje podrobnosti o Hadriánově neúspěšném pokusu o udržovací reformu, o níž vypovídají nejnovější nálezy z Vindolandy, římské pomocné pevnosti stojící jižně od Hadriánovy zdi ve Velké Británii.

2. Timgad, africký Řím (Timgad, la Rome Africaine)  Ve vyprahlé severní Africe se územím Alžírska táhnou rozvaliny rozlehlého města. Jedná se o Timgad, ztracené římské město, které vzniklo přibližně před 2 000 lety, avšak po pádu Římské říše zůstalo opuštěné a zapomenuté. Pomocí exkluzivních záběrů ruin tato epizoda odhaluje průkopnické systémy vládnutí Římské říše a skutečný cíl, který sledovaly. Dále ze všech úhlů zkoumá záhadu prosperity říše, a to i prostřednictvím vůbec první rekonstrukce Timgadu pomocí nejpokrokovější počítačové grafiky odkrývající celý obraz starověkého římského města.

3. Sláva a rozklad (Grandeur et Décadence)   Italské město Pompeje bylo bezprostředně po výbuchu sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu pohřbeno pod vrstvou popela. Tehdy se Římská říše nacházela na vrcholu rozkvětu. Pompeje představují časovou schránku, nabízející živý obraz tehdejšího každodenního života. Poslední epizoda sleduje světlou i temnou stránku Římské říše. Přináší pohled na velkolepé fresky a sochy nalezené na místě vykopávek, i počítačové rekonstrukce života obyvatel města z doby před 2 000 lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Mě se to moc líbilo. Minimum pitomých animací a spousta informací. Violanda, Timgad, Pompeje. Zajímavý záměr tvůrců nahlédnout i do základní filosofie římské politiky a rozpínavosti. Každý makroekonom by to měl vidět. ()

Reklama

Reklama