Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (179)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nemam prilis rad filmy o holokauste a preto ich obvykle nevyhladavam. Tento som si pozrel len kvoli tomu, ze tu hra moj najoblubenejsi herec Jean Reno. Vykon ktory podal je slusny, presne vystihol to, co sa od neho chcelo. Figurku sympatickeho privetiveho doktora. Scenar mu tentokrat nehadze polena pod nohy v podobe nejakych nezazivnych dialogoch ako v jeho poslednych filmoch, ale ani mu nedopraje nejaku vyraznu scenu, aby poriadne vynikol. Aj ked film rozhodne nie je bezchybny, tak ocenujem, ze mal aspon potencial byt niecim viac ako len rutinným filmom, ake v poslednej dobe toci. No a samotny film by som oznacil ako celkom pekny. A to je ten hlavny problem. Film s takouto tematikou by nemal byt celkom pekny, ale mal by vo mne vyvolat nejake emocie. Tomuto filmu sa to ale vobec nedari. Nejake vyraznejsie vypjate sceny tu uplne chybaju. Najzvlastnejsie posobi zobrazenie Hitlera ako komicku az trapnu karikaturu a snaha o kontrast medzi jeho luxusnym sposobom zivota a mizernymi zivotnymi podmienkami v internacnych taboroch zlyhava. Tento film vo mne vyvolava dojem ako keby sa Francuzi zrazu rozhodli vyriesit si svoj mindrak so svojim podielom na holokauste, ale zaroven sa bali, aby film ktory o tom natocia nevyvolal nejake kontroverzie. Vysledkom je sterilny film, ktory vas necha uplne chladnym napriek tomu, ze zdeluje krute veci. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

hodně (nepřirozeně) tlačící na pilu/emoce... výprava dobrá, zároveň scénář nenabízí postavy a situace, které by přinesly nosné scény...čím se blížíme ke konci, tím je patos, nepritozenost horší a horší... ještě, že jsou filmy, které druhou světovou a holokaust dokázaly ztvárnit s kvalitou, která se tato látka zaslouží. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Další pohled na nechvalně proslulý Velodrom. Scény, kde vystupoval Adolf Hitler, byly absolutně zbytečné. Dokázala bych se obejít bez nich. Narušovali celý příběh, kerý tak nebyl celistvý. O tu mladou sestřičku jsem měla strach. Jean Reno předvedl sůj standard. Zločiny druhé světové války by neměly být zapomenuty a měly by být neustále připomínány. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento film má velký handicap v tom, že už jen těžko může přinést něco nového. U filmů s tematikou holocaustu je to přece jen pořád dokola, divák už vše viděl, a už ho ty hrůzy, ač to zní nepěkně, neberou tak moc, jako když to bylo poprvé, podruhé... Když se tedy objeví snímek, který přes všechnu "otrlost" dokáže diváka upoutat velmi citlivým režijním přístupem, díky vkusným a přesvědčivým hereckým výkonům donutit spoluprožívat příběh a nakonec takřka dohnat k slzám dojetí, musím konstatovat, že to je dobrý film. Domnívám se, že na celkovém výsledku má svůj velký díl skutečnost, že tento film natočila žena. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Filmů o židovském utrpení je veliká spousta. Odsun bohužel nepřinesl nic co bych už neviděl u jiných snímků. Existuje velké množství o podobné tématice, které jsou lepší např: Pianista, Schindlerův seznam, Šedá zóna. A pokud jde o Jean Rena, tak se nemusíte moc vzrušovat, nedostal tam moc prostoru. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Francii po válce dlouho trvalo, než roli státu v deportacích francouzských Židů přiznala. Teprve v roce 1995, krátce po svém prvním zvolení, pronesl prezident Jacques Chirac historická slova, na něž po desetiletí židovská komunita čekala. "Zločinnému běsnění okupanta sekundovali Francouzi, francouzský stát," řekl Chirac. "Francie tehdy učinila nenapravitelnou věc. Zpronevěřila se svému slovu a své chráněnce vydala katům," dodal. (Lucas87)
  • Když Nono upustí svého medvídka z vlaku, spadne hned vedle kolejí. O chvíli později ho Annette (Mélanie Laurent) najde pod střechou nádraží. (Johnny.ARN)
  • Část zachycující Adolfa Hitlera (Udo Schenk) v bílém plášti na terase při konzumaci dortu je převzata z mimořádně vzácných barevných záběrů pořízených samotnou Evou Braun (Franziska Schubert), Hitlerovou milenkou a později manželkou, v Berghofu, Hitlerově soukromém sídle v Bavorsku, během jeho narozenin. Scény byly pečlivě zrekonstruovány tak, aby zahrnovaly nejen postoje, kulisy a uniformy, ale také hosty: šéfa SS Heinricha Himmlera (Thomas Darchinger) a ministra propagandy Josepha Goebbelse, samotnou Evu Braun, Hitlerova německého ovčáka Blondiho a dva malé chlapce, kteří byli Goebbelsovými nejstaršími dětmi. Je zde dokonce část, kdy Hitler Evě vynadá za kouření a poté se generál ostražitě podívá do kamery, když na něj namíří. To vše je autentické a je to vidět na kompletním záznamu. (Johnny.ARN)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama