Reklama

Reklama

Potraviny, a.s.

  • USA Food, Inc.
Trailer 2

Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. [MFDF Jihlava 2009] (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (133)

laik_60 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe veľmi aktuálny film. Poľnohospodárstvo, a výroba potravín sa zvrhli, podľahli predstavám ekonomickej efektívnosti . Preto v šunkách máte 30 % mäsa, párky okolo zvierat ani nechodili, preto kedysi sebestačná Európa vo výrobe potravín začína tieto dovážať. Vidiek sa vyľudňuje, na poliach sa pestuje to, čo sa predáva, a nie to čo ľudí živí. Potom sa zrazu stane, že sa farbi bravčové mäso na červeno a predáva ako hovädzie (pretože kráv je stále menej a menej), preto sa do krmív pridávajú antibiotika a hormóny aby kura nerástlo štyri mesiace ale iba sedem týždňov, preto zrazu nájdu v talianskych lazáňach koninu, dokonca rusi ju našli aj v nemeckých klobáskach. Keď som šiel kedysi do Prahy stavil som sa v Hodoníne a tam som si konskú salámu bez problémov kúpil, a vedel som, že je z koňa. Keď som ako chlapec zašiel mamke do komory odrezal som si z visiacej šunky kus mäsa, aj s troškou slaninky nebola v tom múka. Čím všetkým bude ešte musieť ľudstvo prejsť, čo všetko sa ešte musí stať, aby sa to zmenilo ? Tých 5 bodov nedávam za kameru , ani réžiu ani farbu, hudbu, a čojaviem čo ešte, 5 bodov dávam za tému, o ktorej treba hovoriť stále a pamätať na ľudstvo a svet. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mexická rodinka pobavila. Fast food nás zabíjí, ale jíst ho nepřestaneme. Více problémů, z nichž Food, Inc. dělá problémy kdovíjak komplikované, by se dalo vyřešit velice snadno - nebýt líný a nejíst odpad. Pořád to však je dokument, u něhož jsem měl chvílemi ten extrémně idealistický, ale celkově příjemný pocit, že dokáže změnit svět a že by jej měl každý vidět. 70% ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dokument zavání příliš jednostrannou propagandou, ale pak stále více spoléhá na statistiku a rozumnější argumentaci - a hlavně se drží pryč od extremistických názorů a apokalyptického vidění problémů bez smysluplného umírněného řešení. Hodně zajímavých náhledů na skutečnosti, které jsou mimo hledáček většiny lidí (aneb jsou i větší problémy než jen ty o kterých mluví vegetariáni). Nicméně ocenil bych trochu pozitivnější náhled na výhody průmyslové výroby jídla, které tu prakticky nejsou zmíněny - obzvlášť ty ekonomické, kterým amerika vděčí za to, že se dnes ve světě mluví anglicky, a ne rusky. 8/10 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Neradostný dokument, který přes svou tematickou rozlehlost není, mám takový pocit, ani tak o jídle, jako spíš o bezohlednosti velkých korporací, které se proměnily v obrovské zločinecké gangy, co jdou přes mrtvoly a nezáleží jim absolutně na ničem, kromě generování zisku. Pokud jde o jídlo, je jeden takový dokument lepší než deset zaručeně fungujících diet v magazínech typu Žena a život. Rozhodně film, který by měl vidět každý. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Velmi americké. Určitě je potravinářský průmysl, obzvlášť masný, v současné době dost chorý. Ale dávat dvouletému dítěti k jídlu hamburgery mi přijde neméně šílené. A pak ta rodinka, která sice ví, že fast food jim ubližuje, ale nemůžou ho přestat jíst, jelikož zelenina je moc drahá. Radši si zaplatí léky na nemoci, které jim tato strava způsobuje. Opravdu jsou ti Američani tak hloupí? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Filmári pracovali predovšetkým v 3 štátoch USA, a to Kentucky, Severná Karolína a Nebraska. Rovnako aj v hlavnom meste Washington D.C. (MikaelSVK)
  • Vo filme God Bless America (2011) je možné v jednej zo scén, ktoré sa odohrávajú v kine, vidieť plagát odkazujúci na tento snímok. (MikaelSVK)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama