Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Vlastimila Petržely (S04E33)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jeden z nejvýraznějších českých fotbalových trenérů. Muž, který se živil vítězstvím, ale svůj vlastní život skoro prohrál.
Vlastimil Petržela se narodil na malé vesnici na Moravě. Již od raného dětství se u Petržely projevoval fotbalový talent a takřka extrémní cílevědomost na tréninku i při studiu. Na hřišti hrál nekompromisně, i proto ho v lednu roku 1982 zlákal trenér Máčala do Slavie. Petržela si dokonce zahrál na mistrovství světa. Slibnou kariéru náhle zabrzdil úraz a talentovaný útočník odešel do invalidního důchodu. Pak dostal nabídku dělat asistenta trenéra Jareše. A po pouhých třech měsících přebral mužstvo sám. Bylo mu pouhých 32 let. Trenér Petržela se začal dostávat na výsluní. Jeho cílevědomost a vytrvalost se projevila i ve funkci manažera. Jednoho dne však na tiskové konferenci fotbalového klubu Bohemians zkolaboval. Několik následujících měsíců podstoupil všechna dostupná vyšetření, až skončil na psychiatrii, kde diagnostikovali panickou poruchu a předepsali mu antidepresiva. Roku 2002 odešel Petržela trénovat do Ruska. Své mužstvo Zenit Petrohrad dovedl ke skvělému druhému místu ruské první ligy a do čtvrtfinále poháru UEFA. Vydělával tučné částky. Stal se celebritou. Ztrácel kontakt s realitou i milovanou manželku. Bylo mu to jedno... Antidepresiva se o vše postarala. V Rusku propuká jeho další závislost - na hazardní hře v kasinu. V roce 2006 se vrátil domů a začal trénovat českou ligu v Olomouci. Tvrdil, že nesází, přesto s tím nikdy neskončil. Manželka se s ním rozvedla. Neustupující deprese řešil hrstmi prášků. Změnil se, začalo být na první pohled zřejmé, že není v pořádku. Petržela se vrátil do Liberce. Tady začalo peklo. Deprese se prohlubovaly a dávky léků zvyšovaly. Zabíjel čas na ruletě a začal prohrávat. Na konci léta roku 2008 jeho bývalá žena dostala sms: "Zuzko, pomoz mi!" V září 2008 nastoupil Vlastimil Petržela z vlastního rozhodnutí na detoxikační oddělení v Liberci. Následovala ústavní léčba v pražské Psychiatrické léčebně v Bohnicích. V lednu roku 2009 psychiatrickou léčebnu Vlastimil Petržela opustil. 13. komnata Vlastimila Petržely je otevřenou zpovědí fotbalového trenéra, který propadl hazardu a utišujícím lékům. Přišel o všechno. O slávu, o úspěch, o peníze, o manželku. Sám je nyní přesvědčen, že už nikdy nepošle kuličku štěstí po ruletě. Prý už nikdy nebude řešit stres léky. Odejde i z té poslední hry, tentokrát hry osudu, jako vítěz? Průvodcem po jeho 13. komnatě je sportovní redaktor Vojtěch Bernatský. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +průvodce pořadem, hudební doprovod, zajímavý obsah -tentokrát by mohl být i delší/// Na tuto část jsem byl zvědavej a mužu říct, že mě hodně zaujala. Asi takhle nějak bych si představoval tento pořad. Ruce pryč od sázek a hazardu./// Celkem 78%/// ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 2009 se stal trenérem Viktorie Žižkov ve 2.lize. Start měl katastrofální. Fotbalistu Mareše, který hovoří v pořadu vyhodil. V druhé polovině podzimu se přece jen Viktorka zvedla a stále může v sezóně 2009/2010 postoupit do 1.ligy. Co se týče Petržely. Přesně si vzpomínám, když trénoval Sigmu Olomouc. To jsem si říkal, že je regulérní blázen. Rozhovory nebo články v novinách byli naprosto scestné. Podle mě je to jeden z nejlepších trenéru u nás. Bohužel ho zničila pýcha a arogance. Do budoucnosti bych viděl jeho šance spíše pozitivně. Prošel jsi po abstinenci nejhorší sportovní fází, kdy se jeho týmu nedařilo. Zatím to zvládl. Pokud bude mít čuch na fotbalisty jako v minulosti, může mít opět úspěch. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z vlastní zkušenosti vím, že fotbalisté jsou hraví jako malé děti a přibližně stejně odpovědní. Co dostanou do ruky, s tím si hrají, dokud jim to někdo nesebere. A Vlastovi Petrželovi dali do ruky prachy a tak si s nimi hrál a hrál a hrál ... Příště mu tam snad dají něco ruzumnějšího. Tahle 13. komnata je mému srdci rozhodně nejbližší. ()

fleker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

no dobře dobře, trenér má určitou zásluhu na tom jak mužstvo hraje a stejně tak i jednotlivý hráči, ale každej zkušenější fotbalista, kterej se v tomhle sportu pohybuje delší dobu vám řekne, že důležitý je, za prvý, DÁT VÍC GÓLŮ NEŽ SOUPEŘ , za druhý, HRÁT SVOJI HRU (hodně důležitá věc, to bych podtrh) , a hlavě, a to bych řek že je snad ta ÚPLNĚ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ věc... to SRDÍČKO,,,, JÓ,,,MÍT TO FOTBALOVÝ SRDÍČKO ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlastimil Petržela, tu klokan, tu sparťan, tu slávista, ale především rapl v dobrém slova smyslu. Stejně tak ale gembler, a právě hráčství je to co mu vlastně zničilo téměř život. Naštěstí má super ex, která mu velmi pomohla se vybabrat z bryndy, o které ví, že jestli se do ní někdy vrátí, už ho z ní nikdo nedostane. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama