Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, aby nebylo už přetrojanováno, ale když Ivan Trojan opravdu umí. Navíc mu zdařile sekunduje Mirka Pleštilová a hlavně nahazuje Marie Doležalová. A Tomáš Klus zase obstojně zvládá křoví. Epsteinův scénář je i přes svou obyčejnost vyšperkovaný a plyne nevtíravě, přirozeně. Vesnická stylizace v podobě májky, čarodejnic, hasičů je lehce uvěřitelná. Pestrost v podobě kreslených pasáží a retrovzpomínek příběh oživila. Zařazení na nedělní večer v týdnu před čarodejnicemi se jeví jako optimální. Týno (Trojan) hraje v seriálu Mléčná dráha, který podle titulků režírovalů Tomáš Cyt. Nechcete to taky hodit na csfd? :-) ()

piskot.. 

všechny recenze uživatele

Příběh trochu pokulhává (drama z minulosti jsem čekala většího rázu), na stranu druhou napjatá atmosféra, oblast venkova, v níž je lidská nespokojenost a omezenost znatelnější než ve velkoměstě, tento nedostatek dostatečně vyplňují. Sympatické obsazení (mí oblíbení divadelní herci - Trojan, Pleštilová, Dulava) se zajímavou osobností Tomáše Kluse (škoda, že nezazpíval) navrch. Originální prokládání animace (stejně jako u Juna) bylo na místě a děj oživovalo. Celkově velice milý snímek. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně jsem narazila na tenhle polozapomenutý český TV film a byla to trefa do černého, moc se mi to líbilo, jedná se o takový ten malý-velký film pro mě. Asi jsem měla zrovna naladěno na vlnovou délku tvůrců, určitě je to i Ivanem Trojanem, jehož herecký projev mi sedí a zřejmě ho i zcela nekriticky obdivuji, v neposlední řadě je to způsobeno scénářem, tak krásně napsaným, že nedokážu hodnotit jinak... Moc pěkný komentář uživatelka pakobylka. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Návraty nejsou jenom šťastné, ale i takové, které jsou plné očekávání, napětí, vzpomínek.Návrat Týna po pětadvaceti letech do vsi, z níž musel utéct, vlastně byl i vyhnán, není ničím jednoduchým. Přesto to musí podstoupit, aby mohl tu kapitolu uzavřít a srovnat se sám se sebou. Nachází všechno jinak, v obci už se jinak žije, ale chlapi jsou nakonec pořád stejní pitomci a i Týno v sobě objevuje věci, které považoval za dávno zapomenuté. A tak se nedozvídáme nic nového- stará příkoří v lidech zůstávají, závist světem vládne, staré lásky nerezaví a jablka nepadají daleko od stromů. I tak je to ale film zajímavý, neklidný a dobrý. Ivan Trojan ho sice táhne, ale zdaleka ne sám, ansámbl našich dnes již předních hvězd se také činí. Tyc prostě umí. 80% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Náš "Pražák" a naši furianti na prahu máje. Celebritní návštěvník katalyzátorem dění ve vísce svého mládí, s kterou ho minulost pojí víc, než si přiznával. Slušné režijní zvládnutí málo vídaných a velmi vyrovnaných hereckých výkonů plejády především seriálových herců ("Tady nejsi na divadle, žádný teploušský markýrování"), občas otravné jízdy kamery, nápadité stylotvorné vložky homevidea a kreslených animací, náladové černobílé retro-scény a příhodná většina ♫ kytarové části hudby. Tradice, láska a demence. 3-4* ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Film se natáčel v obci Sebečice. (R.Drson)
  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)

Reklama

Reklama