Reklama

Reklama

Enid Blytonová začala svým bratrům vyprávět příběhy, které se staly únikem z bezútěšných vztahů v rodině, kterou následně otec opustil. Během učitelského působení po 1. světové válce začala své povídky rozesílat vydavatelům. Ujal se jí Hugh Pollock, za něhož se také provdala. Měli spolu dvě dcery, ovšem jako matka Enid zklamala. O děti se musela starat chůva, zatímco jí záleželo více na anonymních dětech, které ji zbožňovaly za její příběhy. Její naprostá sebestřednost dohnala Hugha k pití a nakonec i k jiné ženě. Enid své děti využila jako prostředek citového vydírání, aby se domohla rozvodu podle svých představ, a posléze se provdala za Kennetha Waterse, slabocha, který byl do jisté míry kopií jejího otce. Po 2. světové válce se jí dostalo ještě větší popularity, přestože čelila obviněním kvůli autorství knih. Děti ji vzývaly ještě dalších 20 let až do její smrti roku 1968, aniž by znaly její skutečnou povahu. (Filmbox)

(více)

Recenze (60)

Martinvon 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě její knihy zcela minuly. Zato na západě jsou stále ještě povinnou součástí dětské knihovničky. Životopisný film věnovaný autorce knih pro děti Enid Blyton lze však se vší intenzitou vnímat i bez předchozí znalosti jejího díla. Helena Bonham Carter tu ztvárnila její velmi ostrý a hloubkový psychologický portrét. Život plný extrémů - čím trpčí zkušenost, tím sladší příběhy. I když tvůrci filmu tvrdí, že si občas něco dobásnili, vznikla jim pod rukama jedinečná studie lidského osudu. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Uf. Moja apatia voči Helene Bonham Carter sa vrátila. Ako vyniká v zobrazovaní záporáčiek. Kto vie, aká bola spisovateľka v skutočnosti. Na toľké pokrytectvo sa však nedalo pozerať. Spomínam si, že tiež som prečítala nejakú jej knihu... Ale asi už nechcem.___Čo sa týka filmu, všimla som sa, že isté zábery sa aj 4x zopakovali. /podivné i keď sa to robí/ Konkrétne close-up na oči, písací stroj. Inak asi .. klasické priemerné rozprávanie, príliš nezaujalo ale aspoň upozornilo na autorku, na kt. by som si asi už ani nespomenula.. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Klasicky povedené a herecky brilantně ztvárněné britská televizní dráma, jediný problém mám asi jen s tím, že odteď už pro mě Správná pětka bude jen pokrytecká báchorka sloužící primárně samotné spisovatelce. No, tím pádem možná radím obdivovatelům spisovatelččiných knih, aby se filmu zdaleka vyhnuli, jelikož ty krásné vzpomínky na jejich četbu u nich s velkou pravděpodobností získají dosti hořký přídech. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Proč se dcery tak často podobají svým matkám ... dokonce i tehdy, pokud jejich vzájemný vztah není z nejvřelejších ? Jakoby nikdy nedospěla ... jakoby zůstala zcela dobrovolně - a nadobro uvězněná ve světě vlastní fantazie, který se stal jejím prvním i posledním útočištěm před skutečným životem. Navenek necitelná a tvrdá jako křemínek - ke všem, kteří ji dostatečně neobdivovali ... ke všem, kteří měli vlastní názor ... ke všem, které nedokázala úplně ovládnout - a kteří ji neustále obtěžovali a odváděli od vysněných příběhů, v nichž se všechno řídilo její vůlí. Snad proto jí byl bližší malý rodinný psík než vlastní děti. Neznám její knížky ... nikdy jsem nečetla žádnou z nich - namísto toho mám před sebou velice výmluvný, leč poněkud neutěšený obrázek jejího života. Měla ho ve svých rukou - a mohla mu dát docela jiný rozměr ... jen kdyby uměla darovat svým blízkým - a především svým dětem alespoň zlomek pozornosti a lásky, kterou věnovala své práci. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem Enid četla pořád. Její knížky byly pro děti opravdu jako dělané - krásné popisy pikniků, nocování v útulných jeskyních, které ani nebyly strašidelné. Ve filmu je nejvíc strašidelná sama Enid. Těžko říct, zda její chování nehraničilo s nějakou duševní poruchou. Minimálně je zarážející, že vřeleji se chovala ke svým fanouškům než kterémukoliv jinému členu rodiny. A myslím, že číst její knížky už teď taky nebude stejné. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Na britskej televíznej stanici BBC4 mal film pri premiére tretiu najvyššiu sledovanosť od založenia stanice v roku 2002. Sledovalo ho 1,28 milióna divákov. (U_S_O)
  • Rozpočet filmu bol tak malý, že niektoré kostýmy požičala producentom zo svojho šatníka sama Helena Bonham Carter. (U_S_O)
  • Film mal veľmi tesný rozvrh natáčania. Helena Bonham Carter bola do hlavnej úlohy obsadená iba 10 dní pred začiatkom nakrúcania, ktoré prebehlo za 16 dní a snímku potom zostrihali za 8 dní. (U_S_O)

Reklama

Reklama