Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chamtivost je dobrá, chamtivost je zdravá... Hollywoodský režisér Oliver Stone se vrátil ke kultovní postavě charismatického finančníka Gordona Gekka v podání Michaela Douglase z filmu Wall Street po 23 letech a natočil pokračování s příznačným podtitulem Peníze nikdy nespí. Děj se tentokrát odehrává v roce 2008 na pozadí příběhu největší bubliny v dějinách, která vyústila v globální ekonomickou krizi. Bývalý elitní makléř Gordon Gekko představuje padlou legendu a ikonu Wall Street. Ve vězení si odpykal trest za nelegální spekulace a nyní se věnuje ekonomickým přednáškám, které předjímají nástup globální ekonomické krize. Zdá se, že se z něj stal jiný člověk. Aspoň by tomu rád věřil mladý makléř Jake Moore (Shia LaBeouf), který zrovna řeší pracovní problémy po sebevraždě svého mentora a investičního správce Louise Zabela (Frank Langella). Ambiciózní Jake randí s Gordonovou dcerou Winnie (Carey Mulliganová), která před lety přerušila s otcem kontakt a odmítá uvěřit, že by se mohl změnit. Jake a Gordon se vídají za jejími zády, společně řeší svět byznysu a financí, zároveň se snaží pracovat na urovnání křehkých rodinných vztahů. Minulost sice člověk napravit nedokáže, ale může se snažit pomoct. Otázkou zůstává, zda to platí i v případě Gordona Gekka, který v hloubi duše touží po návratu do světa velkých financí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Panoráma Manhattan-u dokonale prenesená na plátno, krásne zábery, proste lahoda na oko. Herecká zostava nemá žiadnu chybu - je to dokonalá súhra a na to je radosť pozerať sa. Samotný dej tiež nie je zlý, ale Wall Street aký ho poznám to už nie je. Je to fajn film s množstvom výborných dialógov, ktorý nám podáva krízu a okolnosti diania v osudoch hrdinov spôsobom, ktorý zaujme a nenudí, ale tá dravosť a napätie pôvodného Wall Street tam už nie sú. Toto pokračovanie je mäkšie a jemnejšie - práve tieto atribúty šli v jednotke bokom a všetko sa sústredilo na nenásitnosť, money-hunt, podrazy a klamstvá, ktoré táto vysoká hra so sebou prináša. Práve preto sa stal Wall Street filmom, ktorý ľudí inšpiroval, nadchol a akosi vtrhol do sveta (veľkých) peňazí a (špinávých) praktík útočným spôsobom. Toto pokračovanie je filmom s množstvom plusov, ktoré potešia, avšak ten pôvodný "drive" to už nemá, napriek tomu je to ale dobrý film. " Money is a bitch that never sleeps! " ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Společně se Snowdenem určitě nejlepší a hlavně nejosobitější režijní počin Olivera Stonea v tomhle století. Ta Director-power z toho vyloženě odkapává a jenom sledovat vzletné kamerové pohyby mezi mrakodrapy Manhattanu je zkrátka zážitek, nemluvě o hereckých výkonech Douglase, Langelly či Joshe Brolina, kteří svým postavám vdechují ještě více než jen život (a abych nekřivdil, tak LaBeouf také vůbec nic nekazí). Měl jsem ale docela problém s tím, kam příběh celou dobu klikatě směřuje a kam (a hlavně jakým stylem) nakonec vyústí. Je celkem jasné, proč se rozhodlo vzkřísit finanční bestii Gordona Gekka zrovna rok po ekonomickém kolapsu, který položil mnoho firem a otřásl se samotnou měnou - Stone mohl zase vesele nastavit zrcadlo celému finančnímu a burzovnímu systému a skrze nevypočitatelného parchanta vystavit komplexní metaforu velké bubliny, která může kdykoli splasknout, ať už hrajete nefér či ještě více nefér. To je ok, i když ty létající bubliny si mohl tak zkušený režisér odpustit. Do toho ale sledujeme na povrchu dost tuctovou rodinnou linii a reminiscenci příběhu původního filmu v nové době (a s jednou poučenou postavou), přičemž Stone právě mnohem méně zajímavé rodinné motivy nakonec strčí do popředí a ve finále dospějeme k zakončení, v němž jeden chamtivec dostane přes prsty, ale ostatní stále žijí vesele v bublině a divák postává trochu v rozpacích opodál. Ta myšlenka je hezká, ale drolí se to mezi prsty a lehce vítězí dojem překombinovanosti - na rozdíl od jedničky, která si hrála jen na to, co hráli dva vychytralí chlapáci mezi sebou. 70% ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako českého diváka, byl tento film docela těžký. Nešlo mi předpovídat situace, netušila jsem jak film dopadne..V některých pojmech se člověk občas ztratí, ale pak mu pomůže nalézt se jediné gesto Shia LaBeoufa. Jeho postava zde dokonale ukazuje lásku k penězům. Vždy, když je o nich řeč, rozsvítí se mu oči. Jsem ráda, že partnerkou Shia byla Carey Mulligan namísto nějaké dlouhonohé blondýny. Carey dala filmu kousek lidskosti. Jediné co mi na filmu vadilo, byla "létající kamera". Tedy záběry, kdy kamera olizuje mrakodrap od hora dolů a zpátky. Divákovi se začne mlžit před očima a motat se mu hlava. V takových chvílích jsem sklonila hlavu a nudila se. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone ztratil nit a nemůže ji už nejmíň 10 let znovu najít. První díl je oproti druhému dílu strhující podívaná. Tady je to zívačka, rodinné problémy mě moc nezajímaly a celý film sem se spíše těšil až Shia nakope Brolinovi zadek. Upřímně považuju druhý díl za naprosto zbytečný. Nevzpomínám si v poslední době na zbytečnější pokračování. Chápu ale že v době finanční krize měl Oliver potřebu něco sdělit. Cameo Charlieho Sheena jsem myslel že bude výživnější. Takže nám všichni zestárli a ani Douglas už není tím Gordonem Gekkem, kterým býval. Přesto si umí stále ukradnout, hlavně v první polovině, scénu pro sebe. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"ONE DAY, YOU'RE GONNA WAKE UP AND YOU'RE GONNA BE DEAD." --------- Za pokračovanie v rozprávaní príbehu života ikonického Gordona Gekka a býkov a medveďov z Wall Street v podaní precíznej réžie Olivera Stona som odjakživa a vždy vďačný. 23 rokov medzi dvoma filmami značne zmenilo finančný sektor a tak, ako prvý film krásne reflektoval dané obdobie, sequel ponúka jednu vec navyše – nielenže krásne reflektuje aktuálne obdobie, brilantne a vedome zobrazuje rozdiel medzi nimi dvoma. A podľa audiokomentára režiséra usudzujem, že toto bol účel, nie náhoda. Po zhliadnutí mávam spravidla rozporuplné pocity, keďže je na mieste porovnávať s prvým filmom, ten je kvalitatívne na míle ďaleko, právom kráľ všetkých finančných filmov. Takto napísane to znie, ako by bol Money Never Sleeps brečka, opak je však pravdou, samostatne stojaci je taktiež na vrchole. Doménou jednotky boli herecké výkony, ich exhibícia pokračuje bez problémov aj sem, okorenená o famózneho Brolina, LaBeoufa a Mulligan. Prieto posunul ďalej kameru a Armstrong hudbu. Taktiež veľmi cením zakomponovanie Cramerovej relácie Mad Money, ktorú veľmi žeriem. Z času na čas mi uvažovanie spadá až do tej roviny, že dvojka je miestami lepšia, ako celok je však originál len jeden. A tak, ako som aj včera povedal, Stoneovi za tieto dva filmy veľmi ďakujem a to platí aj naďalej. --- Dnes taktiež solídna "session" – dve hodky film, dve hodky audiokomentár, 30 minút odstránených a predĺžených scén, 40 minút rozhovorov Stonea s obsadením a hodinkový doku Money, Money, Money. Zaiste značné prehĺbenie. --- "So, does Blue Horseshoe still love Anacott Steel?" (∞2011-2013) (23.6.2013) (2014) (2016) (5.5.2017) (27.9.2017) (23.8.2017) (27.8.2020) (5.2.2021) (16.8.2022) (18.8.2022) (26.1.2023) (1.3.2023) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (27)

  • Maľba, ktorú na konci filmu Breton James (Josh Brolin) v záchvate zlosti zničí, je dielo z roku 1823 španielskeho umelca Francisca Goyu a nesie názov "Saturn Devouring His Children" (Saturn Požierajúci Svojho Syna). Originál s ďalšími trinástimi "čiernymi maľbami" je vystavený v Múzeu del Prado, v Madride. (Real Tom Hardy)
  • Pri prepúšťaní Gordona Gekka (Michael Douglas) z väznice mu dozorca podáva hodinky. Pravdepodobne ide o tie isté hodinky, model Santos značky Cartier, ktoré nosil na ruke už vo filme Wall Street (1987). (NG)
  • Ve filmu má Jake Moore (Shia LaBeouf) jako vyzvánění v telefonu ústřední melodii z filmu Hodný, zlý a ošklivý (1966). V roli jednoho z bankéřů se objevuje Eli Wallach, který ve zmiňovaném westernu ztvárnil jednu z hlavních postav. (BS)

Související novinky

Stoneova divočina

Stoneova divočina

07.03.2010

Oliver Stone se rozhodl bavit. Soudě podle trailerů na Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, jde mu to docela od ruky. Jeho následujícím filmem bude podle všeho akční thriller Savages. Adaptace románu… (více)

Reklama

Reklama