Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

lillien 

všechny recenze uživatele

Sociální drama s tematem dětské prostituce aneb „Mandragora po polski“. Rozhodně lépe zpracované, lépe zahrané, civilnější, ne tak afektované a reálnější. Mandragora, oproti tomuto filmu zase více zachází k hraně nechutnosti a snesitelnosti, aneb zkoušíme, co divák v souvislosti dětské prostituce, beznaděje a násilí vydrží. Poláci na to šli jinak. Klasický model polské rodiny z běžných sociálních poměrů je výborně uvěřitelný. Matka si horko těžko drží práci, fotr bez práce se realizuje trénováním podřadné mládežnické ligy, aniž by ho příliš zajímalo, kde se děcka flákají po nocích, hlavně když si něco přivydělají. Nechtít vědět jak, je taky způsob, jak nemuset čelit faktu, že jako rodič stojím za hovno. Mladý kluk bez dozoru tedy brzy pochopí, že na tržnici prodejem chřestu si na nové kecky pro kámošku nevydělá. A Každý Polák od 4 do 90 let slyší jen na jediné slovo: pieniądze. Šmelina coby tradiční synonymum polské tradice kvetla už před šengenem, po šengenu se navíc hranice otevírají i německým pedo uchylům. Byznys frčí, protože pro běžného Poláka je evidentně jedno, s jakým zbožím se kšeftuje, hlavně když je poptávka. Takže typicky pšontkovsky vychrtlá děcka s očima štěněte bígla, co vypadají tak na 9, se zaučují po diskotékách, a protože všude po tržnicích se dá za eura pořídit tolik lákadel, nelení shánět si brigádičky kouřením čuráků. Vítejte v pekle, dětství vám právě skončilo. Celkově příjemné překvapení , dobré téma, výborně zahrané. Pouze za pár nesrovnalostí ubírám jednu hvězdu (mělo se to odehrávat v r.2000, ale lítala tam auta s mnohem novějším faceliftem, mastili smsky na nových placatých mobilech, ačkoli v té době ještě i v Polsku letěl maximálně Alcatel s anténou a trochu nesedělo časování na vstup Polska do šengenu) ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Shivachki, které se na festivalu objevili minulý rok, i Świnki měli letos podobný námět. Nedostatek peněz, mladé herce a vidina rychlého zbohatnutí a to i přes popření svých morálních hodnot či kamarádské pouto. V tomto případě se však jedná o polsko-německé vztahy aneb sexuální turismus v plném proudu. Nejde ale jen o čistě temné drama z prostředí chlapecké prostituce, hlavní postavou je totiž Tomek, který se v místním disko-baru zamiluje do klasické majetnické pipky jménem Marta a tím začíná celý kolotoč jeho zdárné "kariéry". I když se mi Świnki nelíbily tolik jako Shivachki, alespoň to byla pro jednou trochu změna od té ženské prostituce. Pochválit lze především přirozené herecké výkony mladých představitelů a jeden z nevšedních příběhů o pomatení mladistvou láskou. (7/10) [MFFKV 2009] ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 2/10 Prostředí 6/10/// +hodně drsné sociální prostředí, přesvědčivě ztvárněná hlavní dětská postava, uvěřitelné okolnosti příběhu -kromě hudby, která hraje na diskotéce tu téměř žádnou nenajdete, herci jsou pro mě v podstatě neznámí a postavy značně nesympatické, což byl samozřejmě účel/// Kdesi na Polsko-Německých hranicích v oblasti nikoho a ničeho se odehrává tento nehezký příběh, který zřejmě kopíruje skutečnost a je tak nemilým důkazem toho co se nejen v naší kultuře děje. Řekl bych, že každá země si natočí podobný sociálně kritický film, jde pak jen o to co nebo který film je vám bližší. Potažmo vzdálenější, protože dívat se na něco co osobně znáte je spíš šoková terapie než divácký zážitek. Já jsem naštěstí toto nezažil, tak si alespoň z filmu odnesu pocit jak se mi žije dobře./// Celkem 63%/// ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výraznou tvář Filipa Garbacze jsem prvně zaznamenala v zajímavém snímku Matka Tereza od koček. Proto jsem byla velmi potěšena, když v rámci Filmového klubu na ČT, vysílali tento snímek. Musím říct, ten kluk je opravdu zatraceně dobrý:) Ale těm, kdo od Sviňek čekají brutální, šokující a drsný pohled do prostředí dětské prostituce, raději doporučuji zaměřit svou pozornost jiným směrem. Snímek je totiž pojat více odlišnou formou. Příběh dospívajícího Tomka zpracovává více civilně, než se snahou šokovat a přitáhnout pozornost na otevřené scény, kde je všechno to násilí, špína a sex vidět. Nechává diváka přemýšlet a představit si, co se ve scénách, které nám jsou jen naznačeny, asi odehrálo a jaký dopad to na Tomka mohlo mít. Anna Kulej, která ztvárnila roly Marty je rovněž skvělá. Na první pohled milá, krásná dívka, která velmi účinně začala využívat Tomkovy náklonnosti k ní a dokonale si ho omotala k prstu. I poté, co jej začala zneužívat pro své povrchně hmotné zájmy, jsem stále měla pocit, že je i přes to všechno pořád nevinná a vlastně dobrá dívka. Její rozkošný vzhled mi jakoby bránil připustit, že je to jen manipulativní mrcha, která se s tou nejlepší elegancí kryje právě za svou tvářičku. Takže si dokážu představit, jak dokázala Tomka oblbnout. Sice jsem byla na pochybách ve scéně, kdy se Tomek díky svému skutku "zmocní" pasáckého žezla, aby se z pubertálního kluka v jednom okamžiku jen tak stal hlavní pasák, který svým "zákazníkům" vodí do aut ještě mladší kluky. Silné scény, když párek brutálních kreténů Tomka a ještě dalšího chlapce zmlátí a poté zcela zničený Tomek se slzami ve vaně či scéna, kdy přijde na párty a jeho milá Marta, v alkoholovém opojení, se válí na klíně jinému. Ten kluk má fakt talent a doufám, že bude víc rolí, kde by jej mohl ukázat. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Prostituce nezletilých na polsko-německé hranici v syrově autenticky působícím podání. Hlavním hrdinou je nevinný klučík zajímající se o astronomii a fotbal. Ale tlakem ekonomických problémů, kdy na nic nejsou peníze (navíc ani jeho první láska není laciná), začíná chápat, že po něčem je stále poptávka. Postupně se otrkává v temném polosvětě ilegální prostituce, až se z něj stává větší svině, než z protřelých pasáků okolo. Režisér se vyvaroval sexuálních scén, protože nechtěl, aby to nějaké úchyly vzrušovalo. Herecký výkon mladého Filipa Garbacze zaslouží hlubokou poklonu (90%). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)
  • Natáčení probíhalo již od roku 2005. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Režisér využil pro většinu rolí neherce, které sháněl po celém Polsku. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama