Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha důkazů, že lidská rasa nemá na této planetě co dělat. Chováme se jako dítě na pískovišti. Bez rozmyslu zacházíme s naší matičkou Zemí jako s hračkou, která, když se rozbije, budeme mít další, se kterou si můžeme hrát. Ale je nad slunce jasnější, že další šance nebude. Pro mně osobně je příšerné sledovat lidskou hloupost, podporovanou touhou po moci, zisku nebo jen takovou tu čirou a bezdůvodnou. Tento snímek je zaměřen na lov kytovců u japonských břehů. Uvidět znamená uvěřit, tedy není třeba další komentář. Povinné pro všechny, kteří mají v hlavě mozek a občas ho i použijí. Když už to nemůžeme zastavit, alespoň vědět o tom a mluvit má smysl. 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drsný dokument, který se nebojí ukázat tvrdé praktiky japonských "vybíječů delfínů". Smutná ukázka stinné stránky jedné produktivní společnosti, kterou už nelituji za dvě bomby za druhé světové války. Stále věřím, že kdyby lidé v Japonsku znali pravdu, nedovolili by tyto zvěrstva. Smutný pohled není jen na zátoku plnou krve nebo "malou marketingovou akci" pár hvězdiček filmu, ale na celý postoj "jediné organizace, která to může změnit". Svět se stal byrokracií a korupcí přeplněným místem, kde zdraví rozum a láska k přírodě nemají místo. Dejte tomu Oscara a třeba se něco změní... Dokument, který ať je sebevíc drsný, musí být viděn. Jinak se nic nezmění. PS: proč mi nešla poslat sms na 44144?:( ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když ne svobodu, tak alespoň Oscara že ti delfíni mají. Dokumentu se tu vyčítá jednostrannost, já mám ale pocit, že dát více příležitosti ´obhajobě´, byl by ještě silnější a vzbuzoval by ještě větší emoce. Závěrečná vzkazka na dárcovskou zprávu je sice moc pěkná, zajímalo by mě ovšem, kolik z nás dojatých a rozlícených delfinistů na jedno použití nakonec ten telefon doopravdy zvedne... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Působivá agitka od toho nejzasvěcenějšího z nejzasvěcenějších. Informační části jsou nápaditě prokládany s "akcemi" aktivistů. Co mě opravdu pobavilo, byla komise pro lov velryb. Fraška plná ignorantů. Jen ty srdcervoucí záběry interakcí s delfíny se mi rychle přejedly. Nicméně na mě The Cove udělal hodně velký dojem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě za srdce nechytnul dokument jako v tomto případě Zátoka. A ano, chápu, že takové věci se dějí po celé světě, ale jelikož jsem byl doma v křesle tohoto problému součástí, nemůžu to jen tak hodit za hlavu a nepřemýšlet nad tím. Nicméně dokument byl naprosto perfektně udělaný. Divákovi představil o jaký problém se jedná a stejně tak představil lidi, kteří se s problémem snaží bojovat. Vrcholem všeho pak byly dvě naprosto úžasný partizánský akce lidí, kteří se ten problém snaží řešit. Tím mi vlastně tvůrci dokázali, že bojovat proti podobným problémům má smysl, jen člověk musí skutečně chtít. Také právě proto mě tenhle dokument zaujal ze všech nejvíc a po shlédnutí, problém v zátoce v Taiji budu mít v hlavě nadosmrti s tím, že Japonci jsou pro mě momentálně národem na jednom z nejnižším stupni národů, které bych rád poznal, včetně jejich země. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama