Reklama

Reklama

Gregory Peck jako ochránce pronásledované ženy v americkém westernu. Tvůrčí tandem, tvořený režisérem Robertem Mulliganem a producentem Alanem J. Pakulou, vytvořil v šedesátých letech pozoruhodnou sérii filmových děl. Rádi vyprávěli silné příběhy, často vycházející z prověřených literárních nebo jevištních předloh, a soustředili se zejména na vedení herců a na realistickou kresbu prostředí. Největšího úspěchu dosáhli přepisem známého románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka (1962) s Gregorym Peckem v oscarové roli jižanského právníka. Jejich spolupráce se uzavřela v roce 1968 (kdy se Pakula vydal na svou vlastní režijní dráhu) westernem Plíživý měsíc, natočeným podle stejnojmenného románu Theodora V. Olsena, který vyšel i v českém překladu. Gregory Peck v něm ztělesnil stárnoucího armádního zvěda, který se ujme ženy zachráněné z indiánského zajetí. Problém je v tom, že žena není sama, ale má u sebe desetiletého syna, jehož apačský otec je ochoten jít doslova přes mrtvoly, aby svého potomka nenechal v rukou bílých. Trochu neprávem opomíjený western vyniká zejména kameramanskou prací Charlese Langa, který dokázal zachytit krásu Mohavské pouště na americkém jihozápadě (natáčelo se zčásti v nevadském Red Rock Canyonu). Partnerkou Gregoryho Pecka je významná hollywoodská herečka Eva Marie Saintová (držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu V přístavu – 1954) a v úloze Peckova parťáka se objevuje tehdy začínající Robert Forster, který se vzápětí prosadil hlavní rolí v průkopnickém reportážním dramatu Medium Cool (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

5150 

všechny recenze uživatele

Příběh, ve kterém se hlavní postavy přesunou z bodu a do bodu b a tam dojde k očekávanému finále, se mi moc nelíbil. Akce je naprosté minimum a je s ohledem na postaršího Gregory Pecka. Vyjma posledních cca deseti minut navíc chybí záporák. Nicméně za snahu budovat atmosféru a finální střet, hodnotím 2,5*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se vám nechce vařit a schází vám konverzace u oběda, učiníte občas bláznivé rozhodnutí. Pak se ale nedivte, že vám srub obkličuje Plíživý měsíc, co se měl spíš jmenovat Rychlejší než sračka.. Karlinova hudba tomu dodává na napínavosti, obzvláště v poslední takřka thrillerové třetině, kdy se dobro dle zavedených zvyklostí musí postavit zlu, které je mimo zavedené zvyklosti a ku prospěchu věci „bez tváře“. Napadá mě, jak by to asi vypadalo, kdyby v hlavní roli sošnou důstojnost Pecka nahradila živočišnost Forstera a Peck by v tom vůbec nehrál.. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Gregory chrani belošku s indianskym synom proti indianovi načelnikovi, ktorý chce naspäť svojho syna. Pozabíja pritom kopec ľudí, na stanici v dostavníkovej krcme ba aj Gregoryho kamaratov, napokon ostane gregory sám a poslednu polhodinku filmu bojuje striela poraneny do ruky i nohy aby napokon toho zlosyna zabil. doplazí sa domov a šluss, koniec, filmu asi už boli všetci tvorcovia ustatí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vojáci při přepadu indiánů osvobodí jednu bělošskou ženu s indiánským dítětem a osamělý lovec ji nabídne, že můžou žít u něj. V patách se jim ale vydává její indiánský exmanžel, mistr "stealth" boje, který zanechává za sebou řádku mrtvol. Těšil jsem se na nezvyklý westernový "slasher" a ono to tak i funguje, ale bohužel až ve finále. Do té doby z řádění indiána neuvidíme nic no a nemluvná trojice hrdinů příliš zájmu nevzbuzuje. Finále je slušné, ale dost natahované a nechybí v něm brutální klišé typu "půjdeme se podívat co se děje v lese". Ale jako jo, Peck na toho westmana stále i po padesátce má a ten poslední souboj má opravdu grády, tak 3* ať nežeru. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Western se zajímavou zápletkou, až trhiller v některých scénách, a příběhem, který postupně stupňuje napětí až do samotného grandiozního finále filmu. Hlavními tahouny filmu jsou zde Gregory Peck a Eva Marie Saint a vzniká tak atypický western s nutnou dávkou napětí. Film není zbytečně dlouhý, ač divák se neubrání dojmu, že některé scény jsou docela zbytečné a pořádnou akci se divák dočká pomalu až na konci. 75% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Herec Noland Clay, který hrál indiánského chlapce, je z kmene Bělohorských Apačů. (Hawaj)

Reklama

Reklama