Reklama

Reklama

Stav beztíže

(seriál)
  • USA Defying Gravity
USA / Kanada, 2009, 9 h 18 min (Minutáž: 42–44 min)

Epizody(13)

Píše se rok 2052. Na konec září je naplánován start vesmírného projektu Antares. Osmičlenná posádka vytrénovaných astronautů bude po šest let navštěvovat sedm planet sluneční soustavy. V týmu měl být i zkušený astronaut Maddux Donner. Kvůli nehodě, která se stala před pěti lety při výpravě na Mars, však nepoletí. Je pouhým náhradníkem. Stejně je na tom i jeho přítel a spolupracovník Ted Shaw. Tenkrát museli pro dobro mise a na rozkaz velitele odstartovat bez dvou kolegů, které nechali na povrchu Marsu zemřít… V baru se odehrává bouřlivá oslava a loučení se Zemí. Velitel projektu – odměřený Mike Goss – dává zrovna interview novinářům. Ti se diví, proč nebyli místo nezkušených nováčků do mise nasazeni Donner a Shaw. Rozhovor se opět vrací k tragédii na Marsu. Donner to psychicky neunese a napadne jednoho z reportérů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda, že tohle nepokračovalo dál, protože to mělo kvanta potenciálu a tvůrcům se podařilo v první sérii odkrýt jen špičku ledovce. Je fakt, že je celej seriál rozmělněn vztahovými peripetiemi, ale ono to, pokud se přenesu přes fakt, že takhle se opravdu cvičení astronauti nechovají, kupodivu funguje dobře, nepůsobí to povrchně a divák se o postavách, které sleduje, hodně dozví. Do toho mírně lostoidní zápletka ohledně tajemné entity, která defacto nasměrovává celou vesmírnou misi. Funguje to velmi dobře a atmosféra by se dala místy opravdu krájet. Nutno dodat, že hodně dělá perfektní vizuál (jak kulisy, tak CGI) a na seriálové poměry velice nadprůměrná hudba, která určitě tvoří půlku atmosféry. Svou snahou o filozofický přesah to místy až připomíná Vesmírnou odysseu, byť je otázka, zda to měli tvůrci opravdu tak promyšlené, jak se snaží tvářit, a nebo jen tím vším tajemnem tahali diváka za fusekli. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že je Defying Gravity jedním z těch seriálu, které Fox neprávem zabil neskutečně brzo. A odpovědí se divák již nedočká... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Po 10. díle: Vzhledem k tomu, že seriál chce mateřská stanice pravděpodobně ukončit kvůli nízké sledovanosti a přesouvá jej na jiné kanály, se bojím, že jej stihne osud všech useknutých seriálů a nebude mu dopřáno naplnit svůj potenciál. Jde o kosmické drama, myšleno ve stylu nikoliv Melrose Place, jak tady někdo blboučce (sorry) napsal, ale spíše psychologických filmů. Každá postava má své trauma. A nejde o žádné klišoidní smrti při autohavárii, ale skutečná traumata, menší či větší. Ve stísněném prostoru rakety však nabývají větších rozměrů, a poté, co se objeví na lodi mimozemská entita Beta v podobě fraktálu, která všechna tato traumata dokáže v halucinacích zviditelnit, dá se napětí krájet. Vynikající herecké výkony, dokonalý scénář postupně odhalující životy jednotlivých členů posádky i některých v řídicím středisku na Zemi, výborná výprava a triky, jeden z nejlepších seriálů na téma space opery, jaký jsem v poslední době viděl. Resp. na BsG to nemá, ale BsG není o psychologii. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu moc nebavilo, neustále pohledy co bylo před 5 lety, nás provází celou sérií. A v podstatě se nic moc neděje, ani se nakonec nedozvíme jak se Zoe dostane zpátky do programu, i když je to tam nepřímo ukázáno. Celý je to takový nevyvážený a příliš roztříštěný. Je dobře že to nepokračovalo dál. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi sedlo. Moc rád bych se na tenhle sci-fi vesmírný seriál rád díval dál a nějak mi unikají místní žvásty o jakémsi Melrose Place. Mysteriozních sci-fi seriálů moc není a je mi dost líto, že to TV utla a více jak první sérii nikdo nikdy neuvidí. Možná neměli autoři promyšlený vliv druhého artefaktu, ale rozhodně jsem těch 13 dílů zkouknul takřka v kuse. No jo, po Life další zabitý seriál, co by měl smysl. Bohužel masy prahnou po ostatních blbinách typu Matky, Teorie atd.... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Takovou sbírku neurotiků a zamindrákovaných person bylo asi opravdu těžké pro jeden scénář najít. Já vím, že dramatizace seriálu by měla být silná, aby lidi vůbec zajímal, ale ve Stavu beztíže je silně předramatizováno. Jedna byla zneužívaná, druhou opustili rodiče, třetí trpí duchy z války, další duchy z Marsu, další trpí tím, že měla být chlap a tak dále. No parta, kterou byste pro šestiletou misi napříč Sluneční soustavou pohledali. Občas jsem si říkal, že vhodnějšími kandidáty by snad byl i kroužek extrémně cholerických anonymních alkoholiků s tiky. Hlavní linie seriálu a vyprávění formou flashbacků je naprosto v pořádku, ale byl bych raději, kdyby se tvůrce držel tohoto a vyprávěl příběh mise, zatímco se bohužel spíš soustředil na postavy. Také jsem trpěl těmi proslovy na konci každé epizody - jo byly asi pěkné, ale kdyby byl takový i zbytek! Takhle působily jako pěst na oko. Zkrátka Stav beztíže je seriál se zajímavou myšlenkou (i dle doslovu autora, jak měl seriál skončit - viz odkaz v diskusi), ale s tak kostrbatým scénářem, že se nedivím, proč skončil. Zkrátka rámec je nadmíru zajímavý a nový, ale takové kosmonauty byste pro výlet nevybrali, ani kdybyste byli na hlavu padlí, neskousnu. Moc pěkná hudba. 30% = 1+/5 ()

Galerie (166)

Reklama

Reklama