Reklama

Reklama

Hitler a okultismus

(TV film)
  • USA National Geographic: Hitler and the Occult

Obsahy(1)

Adolf Hitler, nacismus, teorie o nadřazenosti takzvané „árijské“ rasy, nenávist k Židům, rozhodnutí o likvidaci židovského národa, pavědecké pokusy na lidech s cílem zjistit hranice lidské odolnosti, či pokusy o vytvoření dokonalých „nadlidí“, ale i nacistické obřady, nacistická symbolika…
Kde se vzaly tyto prazvláštní teorie, pseudovědecké pokusy a středo-, či starověké reálie v racionálním 20. století?
Na nacisty, jejich ideologii a praxi, působilo kromě frustrace z výsledku první světové války a politického a ekonomického rozkladu Německa po jejím skončení, ještě mnoho různých dalších vlivů, např. Nietzscheho filozofie a sociální darwinismus.
Velmi významným, málo prozkoumaným a většinou přehlíženým a opomíjeným faktorem byl okultismus a esoterismus, které prožívaly na přelomu 19. a 20. století svůj zlatý věk. Lidé jako Helena Blavatská, Guido von List, Jorg Lanz von Liebenfels vytvářeli pseudohistorické teorie vývoji lidstva o nadřazené „árijské“ rase o jejím božském poslání a tím i o božském poslání nacistických vůdců. Zvláště Hitler a Himmler patřili mezi ty, kteří svoje spojení se starogermánskými a árijskými předky považovali za osudové a bohem (či spíše starogermánskými bohy) předurčené a sebe sama považovali za vyvolené vůdce, kteří mají vládnout světu a rozšířit v něm árijskou nadřazenost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

cartyci 

všechny recenze uživatele

Nuž moc ma o okultizme nepresvedčili,ani s tým Hessom.Podľa iného dokumentu Hitler o jeho ceste vedel ale to je vedľajšie.Už som videl viacero dokumentov ale žeby sa Hiler zabil v nejaký okultný deň ked nedávno vyšli správi od FBI ,že bol v Južnej Amerike.Najlepšie by bolo keby spravili niečo v 2015 ,aby to trošku upresnili. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě nepovedený dokument, ale jaksi název moc nekoresponduje s obsahem - správně by měl být Hitler a Hitler. O okultismu jako takovém pojednává velmi povrchně a spíše se zaměřuje na Hitlerův vzestup. Co mě trochu zaráží je to, že prý sám okultní vědy zavrhoval, aspoň je to tam tak zmíněno. Načež z jiných pramenů vychází najevo, že přímo o ně jevil zájem. Z toho jsem trochu jelen. I obal je docela mimo, protože okultismus není synonymem pro satanismus. Podobně jako se háže do jednoho pytle nácek a skinhead, čemuž zakořeněná prezentace v médiích velmi kvituje. Okultní znamená doslova skrytý a je obecným termínem zahrnující tajné esoterické vědy. Na 50-ti minutovou stopáž je to docela zajímavé, ale velmi stručné. Spíše zklamání. ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Okrem informácií, ktoré patria k všeobecnému rozhľadu každého, kto sa aspoň trochu zaujíma o dejiny a filozofiu, tento nezáživne spracovaný dokument neprináša nič nového. Ak pátrate po zaujímavostiach a konšpiračných teóriách o vriloch, nukleárnych diskoplánoch, Kopiji osudu, Arche zmluvy, výprave na Antarktídu, teórii dutej Zeme, temnej mágii spolku Thule a samovražde počas Walpurginej noci, môžete začať hľadať inde... (5/10) ()

pan Spock 

všechny recenze uživatele

Tak nějak je to víc o Hitlerovi a jeho cestě k moci, než o okultismu. Nevím jestli je to přímo mínus tohohle dokumentu, ale mnoho nových informací tu pro alespoň průměrné znalce oboru opravdu není. A jelikož onen okultismus je zmíněný v názvu, trochu víc pozornosti by si určitě zasloužil. Ale celkově vzato je to ok dokument. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Hodně zavádějící název. Čekal jsem něco o Hitlerových pokusech s okultismem, jen během války se toho v tomhle směru seběhlo v řadách nacistů víc než dost. Místo toho jsem dostal relativně nezajímavý dokument o nástupu Hitlera k moci, a malinkých "jakože" okultních souvislostech tohoto nástupu - jak blázen předpověděl zvolení kancléřem a tak. Sem tam se objevuje zajímavá politická souvislost, ale o okultismu vážně nic zajímavého. PS: Vydávat za hlavní důvod Noci dlouhých nožů "Likvidaci lidí, co věděli o předpovědích Hitlerovy budoucnosti" je vážně nesmyslná demagogie... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama