Reklama

Reklama

Surová kůže

(festivalový název)
  • USA Rawhide (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj filmu začíná vstupem do jednoho běžného dne na dostavníkové stanici, kde spolu žijí a pracují starý Sam (Edgar Buchanan) a Tom (Tyrone Power), syn majitele přepravní společnosti, který tu uprostřed pustiny, ne příliš nadšeně, tráví nějaký čas proto, aby se "učil" businessu. Na stanici dorazí dostavník s pasažéry, mezi nimiž je i Vinnie (Susan Heyword), mladá rázná žena s moderními názory, cestující s malou holčičkou. Po krátkém odpočinku je dostavník téměř na odjezdu, když se náhle objevuje vojenská jízdní hlídka se zprávou o uprchlé čtveřici zločinců vedené nebezpečným Zimmermanem (Hugh Marlowe). Posádka dostavníku vyhodnotí situaci jako nebezpečnou a rozodne se využít interního nařízení společnosti, které v takovém případě zakazuje přepravovat ženy a děti. Doslova proti své vůli je tak Vinnie i s batoletem ponechána na stanici, aby si počkala na další dostavník do druhého dne. Chvíli poté co dostavník spolu s vojáky opustí stanici ale přijíždí muž, který se představuje jako zástupce šerifa Ben Miles. V tu chvíli osazenstvo stanice ještě netuší, že je před nimi jeden opravdu hodně těžký den. (KarKulA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Výborný psychologický western, v němž si nejvíc pozornosti pro sebe urve Jack Elam coby psychopatický bandita, kterému nemůže věřit vůbec nikdo. Bandité jsou vůbec špička, s hrdiny je to horší, Power je moc starý a Haywardová nesympatická, ale proti Elamovi, Marlowovi a spol. jim člověk musí držet palce. A konec je výborný. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Stísňující westernové dění se odehrává převážně ve dvou místnostech dostavníkové stanice. Hlavní hrdinové jsou zavřeni s hrozbou smrti nad hlavou a všechno, co by jim mělo pomoci nebo, co je pro ně dokonce v životě nejdůležitější, je zrazuje. Kus papíru se stává nežádoucím svědkem, který by mohl způsobit jejich konec. Stejně tak je později zradí nůž a dokonce i nevinné dítě. Snímek si nevypomáhá žádnou zázračnou záchranou nebo supermanskými vlastnostmi klaďasů. Všechno, co se stane, má logiku a smysl. Právě proto je osud hlavních hrdinů nejistý. ()

Reklama

nmafan 

všechny recenze uživatele

Marloweův záporák výborný, Susan Hayward standardně velmi dobrá a Jacku Elamovi prostě stačí, když se tváří jako Jack Elam. Scénáristicky a režijně taky dobrá práce, takže potud OK. Jenže pak je tu Tyrone... Nikdy jsem nepochopil, proč se z toho člověka stala až taková hvězda; průměrný talent, podprůměrné charisma. A když nefunguje hlavní herec, táhne to dolů celý film. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

The Butterfield Overland Mail Co. byla v provozu od roku 1858 do roku 1861 a vedla z Kalifornie do St. Louis. Šestispřeží (zřejmě jezdilo i čtyřspřeží) se šesti opratěmi atd., to chce rutinu, aby se to všechno nepomotalo a nezamotalo (jako mně) - "a ta rychlost a ten terén / noir a la western." Rawhide, jako bič, býkovec - to vypadá spíš na husí kůži než surovou - jinak přepřahací stanice (Stagecoach Relay Station), a také žádný žádný Jackass Mail (pitomá pošta - viz úvod a závěr).... Bourání zdi, které není slyšet v sousedním pokoji. V závěru se střílelo a střílelo, a nikoho necítil potřebu po 6 kulkách znovu nabít. Slunce svítilo, ale stín dopadal, jak se mu zlíbilo. Ale i jinak nepříliš přesvědčivé. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tendle film je přesnou ukázkou toho, že se z minima dá udělat maximum. Tvůrci si tu vystačili s jednou dostavníkovou přepřahací stanicí uprostřed pouště a po většinu filmu se tu neobjevuje víc než šest ústředních herců a jedno batole - přesto to díky výbornému scénáři a samozřejmě i hereckému obsazení funguje geniálně. Vedle ¨výborné ústřední dvojce Power - Hayward je tu velmi kvalitní obsazení nesourodé čtveřice zločinců, za které byli nejvýraznější Hugh Marlow jako vůdce gangu a Jack Elam, který si tu zahrál narušeného psychopata, jehož postava výrazně přispěje k docela překvapivému konci. I když se tam objevují vypjaté situace, nemění se příběh zbytečně v žádné velké drama, ale ponechává si ráz thrilleru a průběžně dávkuje napětí od začátku do konce, bez jediného hluchého místa. Film má celkově pěknou ponurou, takřka by se dalo říci noirovskou atmosféru, kterou jenom umocňuje černo-bílá barva filmu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • V roku 1954 uvádzala spoločnosť 20th Century Fox tento film ako dvojprogram so snímkou Inferno (1953). (beso74)
  • Keď bol film vysielaný v 60. rokoch v televízii, zmenil sa jeho názov na Desperate Siege, aby sa odlíšil od seriálu s Ericom Flemingom a Clintom Eastwoodom. (beso74)

Reklama

Reklama