Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 3

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (888)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nostalgická dobrodružná jízda, kterou měl ovšem Mangold prostříhat o některé zbytečné CGI záběry a zrychlit tak tempo. Harrison Ford je každopádně tahoun a hlavně v emocionálních scénách (závěr) umí chytnout za srdce. Znovu jsem ale měl nedobytný pocit, že když píše scénář více lidí je to na škodu. Ty úvodní honičky jsou sice formálně fajn, ale vlastně jsou dost zbytečné. Jedna kratší by bývala stačila. Depresemi zžíraný, bolavý Indy je o dost lepší. Vombatka by bez problémů utáhla vlastní film/sérii jako civilnější Lara Croft a vlastně jako jediná Fordovi stačí. Mads je nevýrazný padouch. Záporáky on umí, jenže jeho nacistický vědátor vlastně padouch úplně není. Spíš takový chytrý nekňuba. Zcela bez poskvrny ovšem zůstává pověst Johna Williamse jehož nadčasový motiv a hravá témata udrží každého pravověrného až dokonce závěrečných titulků. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Poslední rozloučení s mužem, kterému žádná poušť nebyla moc žhavá, žádná džungle moc hluboká a žádná hrobka neproniknutelná. Kritický i finanční neúspěch značí, že vzpomínání na staré časy se už nosí v úplně jiné podobě než dříve a nekonečná nostalgie nemůže fungovat. Na mě ano, protože každá narážka na předchozí díly ve mně zavibrovala na správném místě a opravdu vážné momenty, které Forda nechávají hrát minimalisticky a přitom až tíživě dokonale, zaklínají dějové i divácké oblouky trvající několik dekád. Netvrdím, že jde o bezchybný díl, protože po brilantním úvodu se děj kolem průvodu povážlivě zastaví a naplno odbrzdí až v poslední třetině. Tam je nám ale darováno tolik překvapení kombinovaných s klasickým hollywoodským spektáklem, že se mi na výtky k předchozím minutám ani vzpomínat nechce. Pocit loučení s nejprvotnější podobou Indiana Jonese je tak hořký, protože mám najednou pocit, že pět dobrodružství je málo a vědomí, že jde o konec úmyslný, mi příliš nepomáhá. Zůstávají zavřená vrátka a kvalitní dobrodružný film, jakých v takhle upřímné podobě nezbývá mnoho. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nástroj osudu je labutí písní, která musela vzniknout, aby legendární archeolog mohl konečně odejít na věčný odpočinek. Mangold rozjede festival CGI brykulí, a aby toho nebylo málo, tak možná přijde i Archimedes. Hitler totiž nemohl. Už minule byli ufoni k smíchu, ale stroj času není o mnoho lepší. Finále je celkem emotivní, ale celé to zase zachrání Williams, jehož geniální motiv posunuje zážitek z každého dílu série na úplně jinou úroveň. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Indy je zpět!? Prvních 30 minut, jsem i přes podivný obličej měl pocit, že tohle bude fungovat. Postupně se ten pocit vytrácel. Nové i staré postavy jsou celkem fajn, hlavní záporák by mohl být výraznější. Celý problém však spočívá v tom, že moderní blockbustery jsou extrémně dlouhé a třeba i tady to rozhodně filmu neprospívá. Závěr je obdobný (a zábavný) úlet, jako u Křišťálové lebky, ale ta měla aspoň pevnou ruku pohádkového kouzelníka Stevena Spielberga, který je stále tak o několik pater lepší režisér než James Mangold. Pro všechny zúčastněné jsem rád, že Indy dokončil svojí cestu a i když film není žádná pecka, rozloučil se několika zábavnými momenty a může odejít do důchodu. Jsem rád, že jsem to viděl a byl u toho, ale vracet se rozhodně budu k prvnímu nebo třetímu dílu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlegendárnějších sérií vůbec, kterou jsem jako malý nesčetněkrát točil na VHS konečně došla ke svému finálnímu zakončení. Už u 4 byly velké obavy o to, jestli na to Ford již není příliš starý, u pětky už ten zřetel není, slavnému herci již je 80, ovšem filmaři s tím umí celkem dobře pracovat a on má zkrátka výborné charisma, v tom problém není. James Mangold plně chápe tuto frančízu a ví, kde zabrnkat na nostalgickou strunu, ovšem buď je již tento koncept přežitý, nebo už zkrátka nestačí to, co před 30-40 lety. Mangold je výborný režisér, ovšem tento film se po cca 2 hodinkách vyčerpal, akce bylo stále dost, ale už moc na jedno brdo a nebýt skvěle vymyšleného finále, které mě opravdu zajímalo, šel bych na 3*. Vlastně to stačí, jen to prostě není pecka, která by se zásadně zapsala do dějin kinematografie jako původní trilogie. Sbohem Indy. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Když Indiana Jones (Harrison Ford) omráčí nacistu, pohodí ho vedle auta a sedne si místo něj. Za pár vteřin přijdou další nacisté a sednou si do auta, aniž by si všimli, že vedle něj leží původní řidič. (LaserJet)

Související novinky

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno