Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc: Doba temna

  • USA 30 Days of Night: Dark Days
Trailer

VOD (1)

Téměř rok uběhl od chvíle, kdy upíři zdecimovali obyvatelstvo aljašského města Barrow. Stella, která tenkrát přišla o manžela, od té doby cestovala po celém světě, aby ostatní přesvědčila o existenci upírů. Když jí skupinka ztracených duší nabídne uskutečnit odplatu na samotné upíří královně, Stella se vydává na misi, která má jediný úkol: Zastavit zlo dřív, než se znovu odhodlá k útoku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

30 Days of Night z roku 2007 je bezpochyby jedným z najpozoruhodnejších hororov nového milénia, preto nie je prekvapujúce, že zanedlho vznikla aj dvojka, snažiaca sa vytĺcť ďalšie zárobky z pôvodne komiksového nápadu s hrôzu naháňajúcim upírskym klanom, schopným vymazať z mapy hoci aj celé mestá... Sequel nazvaný Dark Days nie je zďaleka takou pohromou, ako by sa podľa niektorých hodnotení mohlo na prvý pohľad zdať a prináša ďalšie hrátky s krutými upírmi, akciu a slušnú, aj keď trochu digitálne pôsobiacu porciu gore. Rozdiel medzi ním a výbornou jednotkou je však priepastný. Dvojka dopláca v prvom rade na vlastnú hlúposť - napríklad hlavní hrdinovia (rádoby zabijáci upírov) sa vyberú na dva veľké záťahy do upírskych brlohov a aj keď dobre vedia, že tam budú čeliť veľkej presile, trestuhodne si nezoberú žiaden rezervný zásobník, hoci majú plný barák bojového arzenálu a radi sa tým vystatujú. Po chvíľi im teda logicky dôjde muníca a zostanú bezmocní... Keď sa im to stane prvýkrát, tak ešte budiž, ale keď túto amatérsku chybu zopakujú aj počas záverečného, starostlivo plánovaného "veľkého útoku", je to už na pousmiatie... Nútené preobsadenie novodobej hororovej kráľovny Melissy George za anorektickú Kiele Sanchez tiež nebolo príliš šťastným ťahom a na margo iných náhradníkov za ústredné postavy z jednotky sa radšej ani nevyjadrujem... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečné pokračování jednoho z nejlepších hororů posledních let. Nevadila mi ani tak výměna krásné Melissy George za hříšně nevýraznou Kiele Sanchez (The Perfect Getaway), která sice má zde jedno sexuální číslo, ale kozičky nám přesto neukáže. Největší chybou bude přesunutí z chladné Aljašky do teplého Los Angeles. Drtivá většina stopáže se sice odehrává za tmy a v odlehlých tmavých prostorech (kanalizační systémy, podpalubí lodi), ale co naplat, když je to natočeno jen pro oko: bez hloubky, sebemenší nadsázky a bez vnitřního uspokojení jak tvůrců, tak diváka, pouze z vidiny tučných zisků. Z upírů nejde absolutně žádný strach, žádné krvežíznivé příšery, jen obyčejní lidé s černými kontaktními čočkami. Vytratil se i charismatický záporák Marlow, místo kterého tvůrci nasadili trapnou a nevýraznou Lilith. Ta nepředvede ani žádnou akcičku, aby z ní šel kousek respektu, prostě vládkyně temnot jak vyšitá! Dobu temna neberu za pokračování parádní jedničky, chápu ji jako nejapný vtip, a to nemluvim o konci. Škoda, škoda, ale dalo se to čekat. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že to bude takový provar, ale je to tak. Tento film nikdy neměl vzniknout. V jednom komentáři se zde objevuje názor, že pro fanoušky jedničky je to povinnost. Já si ovšem myslím pravý opak. Fanoušci skvělé jedničky by na to radši neměli vůbec koukat, protože si akorát pokazí dojem z prvního dílu. No radši to ani nenazývat prvním dílem a předstírat, že žádné pokračování nevzniklo. Nechápu, jak někdo mohl dovolit, že tento film ponese název "30 dní dlouhá noc". K filmu: Možná by se to ještě dalo snést, kdyby to bylo nějaké čtvrté nebo páte pokračování, které už stejně nikoho nezajímá, ale takhle? Nebudu vám tady vykládat, co všechno je ve filmu debilní, protože by to bylo ještě na hodně řádků. Když už se na to budete dívat, tak si udělejte sami obrázek o tom, jak se dokáže podělat jeden skvělý upírský horor. Akce divně a nepřehledně natočená, náhradnice Kiele Sanchez měla radši zůstat u "Dokonalého úniku", protože sem se nehodí, upíři ztratili tak 50% ze své děsivosti. Atmosféra je poměrně slušná, (jako nějaký samostatný film by to možná fungovalo), ale těch stupidních situací souvisejících s původním filmem je tam až moc a ke konci jich bohužel přibývá. Nejlepší hláška byla na začátku "Hit the lights", ale ke konci to naproto podělala myšlenka "They can come back". Pár scén a lekaček ušlo, ovšem úplný závěr ve stylu Romea a Julie tomu všemu nasadil ultratrapnou korunu. Tohle dílo by mělo být zapomenuto a mělo by se natočit nějaké důstojné pokračování a ne taková břečka, která dokáže těžit tak akorát z názvu. 25% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na jedničku raději ani nepomyslet... Ale jinak na deštivé odpoledne jako kulisa při posezení s přáteli dostačující. Příběh stokrát odvyprávěný lze tušit od začátku až do konce. Chvílemi pěkná kamera, nejlepší scény jsou však samozřejmě ty převzaté z jedničky. Zklamala mě královna - když vylezála z krvavé lázně, měla ještě auru tajemna. Jak ukázala ksicht, bylo po tajemnu. To i královna z Disneyovy Sněhurky pouští větší hrůzu, když se dožaduje srdce své sokyně, než tahle nemastná bledule - opravdu škoda! Příjemné bylo mučení upírka. Přesto jsem čekal poněkud větší masakr, když už sám příběh za moc nestál... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Viděno omylem, chtěla jsem se podívat na jedničku a pak jsem jen čím dál otráveněji sledovala, jak skupina zoufalců bloudí chodbami s mačetami a pistolemi a čekají, kdy na ně jukne mentálně retardovaná upírka s věčně pootevřenou pusou. Do toho je furt komanduje jedna bloncka, u které se ve finále taky potvrdí, že má vygumováno. SHRNUTÍ: A ta noc byla úplně normální, netrvala 30 dní! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Krev, která byla ve filmu pita, byla směsí grapefruitu a brusinkové šťávy. (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru 23. července 2010 na festivalu San Diego Comic-Con. (Terva)

Reklama

Reklama