Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Telefonní budka horizontálně. Parádní thriller v němž mě z počátku štvalo, že je tolik politický, než mi došlo, že to bylo asi nejlepší možné scénaristické řešení (zkuste vymyslet dialogy, co udrží diváka u toho, aby hodinu a půl vydržel sledovat jen chlápka v bedně), následně jsem ocenila poukázání na to, jak jsou lidé z míst nejvyšších neschopní, nebo dokonce svině, co se týče pro ně bezvýznamných lidských životů. Čtvrtá hvězdička je za konec, který mě neuvěřitelně potěšil. Jinak také doporučuji film Oxygen s Adrienem Brodym, který mě svého času tak nadchl, že jsem si musela Buried sehnat co nejdřívě (holt jsem za ty roky dospěla k názoru, že několikahodinové umírání v bedně je jeden z nejdrsnějších způsobů smrti). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

(Ne)Skutečně napínavé, v závěru téměř na infarkt. Uf. Hlasoval bych sice pro, aby se film odehrával kdekoliv jinde než v Iráku, nicméně místo děje bylo nakonec tím posledním, co mě zajímalo. Téma živého pohřbu je čtenářsky a divácky vděčné už od dobe E. A. Poa a režisér Cortés si s ním poradil skvěle. Atmosféra by se dala krájet, dějí se nepředvídatelné věci, a z toho, jak hlavní hrdina telefonuje od čerta k ďáblu a snaží se najít kohokoliv, kdo by mu pomohl, v jedné ze závěrečných scén mrazí více než ze samotného podzemního pobytu. Ryan Reynolds podal skvělý výkon a chválím i poctivě nadupanou hudbu Victora Reyese.__P.S. Film Pohřben zaživa je možno si bez obav pustit i s českým dabingem, Martin Stránský se hlavní role zhostil na jedničku. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o jeden z piatich najlepších filmových koncov, aké som kedy videl. Nedúfal som v to, ale tento film ma veľmi príjemne prekvapil. Ryan Reynolds dokázal, že je dobrý herec. Tá surová atmosféra sa nedá popísať, ani na chvíľu som sa nenudil. Na to, že sa celých 90 minút film odohrával v truhle, tak to malo spád a hneď po pár minútach som sa už nemohol dočkať ako to dopadne. Párkrát ma po celom tele nepríjemne zamrazilo, čo sa mi už dlho pri filme nestalo. Vtieravý pocit úzkosti sa pri sledovaní vo vás prebudí vďaka realizmu, ktorý je po celú dobu sledovania veľmi vierohodný. Beznádej, sebectvo a krutý obraz sveta od ktorého je hrdina odrezaný, boli ukázané v tom najostrejšom svetle. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem 90 minut zpoceného chlápka, který v jednom kuse někam volá mobilem, přesto těchto 90 minut uteklo mnohem rychleji, než klasický film z různého prostředí. Buried skvěle graduje, má perfektní scénář a skvělé "mobilové" dialogy. Napsat dobrý scénář na tak prostý film, to je umění a já ho oceňuji. 90% 25.11. 2010 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Průměrný člověk dokáže přežít zavřený v dřevěné rakvi přibližně 60 až 90 minut. Pokud by tam byl malý otvor, můžeme počítat i více. Paul (Ryan Reynolds) strávil v rakvi podle filmu 90 minut. Přestože propadal panice, zběsile dýchal, telefonoval, měl zapálený zapalovač či kašlal, můžeme celkem s jistotou říci, že mohl mít na konci stále zbytek kyslíku. (civrss)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama