Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film prinasi presne to, co byste podle nazvu cekali. Pojem one man show dotazenej k dokonalosti, tady od prvni do posledni minuty vidite jen a pouze Reynoldse v rakvi. Reziser nepotrebuje zadny flashbacky, aby vysvetlil, co se stalo nebo s kym mame tu cest a vetsinu filmu tak vyplnujou telefonaty. Hlavni hrdina neni zadnej idiot, takze zavola poldy, fbi, velvyslanectvi, proste chova se podle me rozumne. To uz se neda rict o osobach na druhym konci, ktery maj neustale dokola stejne idiotsky dotazy, je to banda neschopnejch idiotu a je to vicemene jedina vec, ktera natahuje stopaz. Coz ale vubec nevadi, i tak se z toho vytriskalo paradni napeti, par opravdu nervydrasajicich okamziku a sympaticky nehappyendovej cernohumornej konec. Navic Reynolds, ackoliv k nejakymu oskarovymu herectvi ma daleko, tak zahral proste dobre a zaroven vam na jeho postave bude zalezet. Takze pro me nakonec hodne mily prekvapeni. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Napínavý film se dá natočit i na menším prostoru než Telefonní budka. Byl jsem napnutý od nějaké dvacáté minuty a jak minuty ke zhlédnuté stopáži přibývaly, dech se zrychloval a v samotném závěru jsem paradoxně téměř nedýchal. Musím vyseknout poklonu Ryanu Reynoldsovi, ve vší úctě - takový výkon jsem od něj nečekal, i když patří k mým oblíbencům. Na podobné téma se nejspíš příliš originálních nápadů vymyslet nedá, a tak se klaním i tvůrcům za to, že s ním přišli jako první. Buried není nic pro klaustrofobiky, dokonce i já měl s tou stísněnou atmosférou co dělat. Ryane, ještě chvíli a poputuješ do topky. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY! Noční můra pro všechny klaustrofobiky, kteří po tomhle zážitku nebudou moct pár dnů usnout. Buried je často srovnáván se 127 Hours a upřímně, nedivím se. Jsou tu jisté podobnosti - vše stojí na tom, jak moc budete fandit hlavnímu hrdinovi, který je stále v záběru, oba se dostanou do více méně bezvýchodné situace a oba chtějí přežít. Jenže, rozdíly jsou zde taky (a dost ovlivňují mé hodnocení tohoto snímku) - za prvé, zde jsem si všiml několika logických kiksů, které vyloženě byly do očí (i když tam většinu filmu svítí pomocí zapalovače, který mu "krade" vzduch, ale on ho má do konce filmu dost, boj s hadem byl hodně mimo, místy se zdálo, že rakev je menší/větší, než zpočátku…) a za druhé, Franco pro mě podal mnohem přesvědčivější výkon. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale nechci (zas tak moc) kritizovat tenhle jinak originální a svěží film. Ryanovi fandíte až do samotného (nečekaného) finále a vše s ním prožíváte. Navíc jsou zde jedny z nejpovedenějších začátečních titulků, které jsem kdy u filmu viděl. I když tomuto filmu nedávám plný počet (kvůli chybám, které jsem vyjmenoval výše), přesto Buried má moje sympatie, stejně jako Cortés, který je ohromným příslibem do budoucna. 80 %. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy vlastně jen za to, že film výrazněji nenudí, ačkoliv se opravdu celých devadesát minut odehrává v dřevěné bedně. Několik tvůrčích vychytávek se snaží tenhle fakt opticky nahlodat, naštěstí neúspěšně; jako divák bych se bez nich obešel. Navíc je i poněkud hardcore akce s hadem (kdo viděl, pochopí). Velký podíl na úspěchu má Ryan Reynolds, který své hysterické a smířené výrazy střídá přesvědčivě, ačkoliv stejně dobrý výkon podává i neustále zvonící a žvanící mobilní telefon. Scénárista je očividně škodolibý posměváček (doufám, protože brán vážně, byl by film poněkud naivním pokusem o vyjádření lhostejnosti kolosu vůči jedinci), což člověku dojde nejpozději u scény s výpovědí. Mimochodem, to opravdu nikdo nepostřehl drobnou nápovědu s nápisem v rakvi? Tenhle víceméně malý, ale opět ohromně škodolibý zvrat je zopakován po závěrečných titulcích. Pokud jsem tedy situaci pochopil správně... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Reynolds u mě poslední dobou stoupá v ceně a Buried to jenom potvrzuje... Kdo by čekal, že se bude při téhle jednohubce s předvídatelným závěrem nudit, je na omylu. Čeká Vás velmi dobře rozehraná psychologická hra, odehrávající se na 3x1 metru plném nefalšované hrůzy a beznaděje - 80%. PS: Pokud trpíte klaustrofobií, nedívejte se na film v menších prostorách, protože při sledování tohoto výtvoru, se Vám udělá ouzko i na otevřeném prostranství ;). ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)
  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama