Reklama

Reklama

Můj stan, můj hrad

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2004, 28 min

Obsahy(1)

Dokumentární film vypráví o lidech, kteří bydlí na periférii města a společnosti. Jsou to lidé, kterým se říká bezdomovci. Vybrali jsme si "rodinu", žijící společně asi ve čtyřech stanech a slamují v křoví blízko nákupního centra. Práci mají rozdělenou. Společně vybírají popelnice, sběr třídí a následně odnášejí do šrotu. Utržené peníze jsou společné a za ty se kupují potraviny a alkohol. Ve filmu se postupně bezdomovci přiznávají ke svým životním prohrám, proč žijí tak "svobodně". Sledujeme jejich sny a touhy a také jaký vztah mají k alkoholu; protože ten byl často příčinou, spolu s odnětím svobody, vykořenění ze společnosti. Ve filmu zároveň představujeme jejich každodenní život. Např. Paulo je na ulici 14 let, každé roční období. Dušan má zase v blízkosti svůj byt 2+1, ale tam by byl sám a on se cítí líp jako "zálesák". Ano, to není film o bezdomovcích, ale o zálesácích, jak se jim často v jejich okolí říká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce idealizující pohled na život či spíše přežívání pár ostravských lajdáků. Smutné vidět vcelku ještě mladé chlapy v plné síle, vybírající popelnice a pronášející životní moudra o těžkém údělu. Na druhou stranu je dobře, že I.M. nesoudí, ani není lacině podbízivý. Leč že by hoši >poctivě< jen paběrkovali na odpadech (?) - věřit se našinci moc nechce. Známe svoje papnhajmský, že... Nu, nebudu raděj soudit... Škoda, že atmosféru filmu až na pár písní (výborně otextované jakési >balady ze života< - pořád si nedokážu vybavit, kdo je zpíval - dle diskusního fóra na webu ČT snad "Traband" ?) podkresluje (d.m.s.n. spíš rušivě kazí) docela nevhodná >trendy< hudba, hodící se spíš k nějakému tomu >partyreportu< z dýchánku mladých a neklidných >lepších< chacharů... Smysl právě tohoto zvukového doprovodu mi zcela uniká, nejspíš zase nějaký ten kamarádšoft. Jak tedy vidno, kluci z čétéčka >umí< a lze předpokládat, že pod stany skončí jen na dovolené... - - - P.S. Docela by mě i zajímalo, jaký dostali páni bezdomovci honorář... ;-) - - - - - (Poprvé viděno 26.8.2009 na ČT2, komentář zde jako první - 26.8.2009) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Len nedávno som náhodou videl slovenský dokument o bezdomovcoch a už je tu iný, tentokrát český. Našťastie si neberie za vzor slovenský, ktorý sa na svojich „hrdinov“ vyvyšoval, urážal ich, zľahčoval ich situáciu (nevravím, že si za to nemôžu aj sami... ale nie vždy) a kvôli nevhodne zvolenej hudbe ich väčšinou bral ako neškodné komické figúrky. Česi na to išli dôstojnejšie a naopak pesničky, ktoré zvolili, sú skvelé. Bohužiaľ, miestami oveľa lepšie, ako to, čo je "medzi tým". Dokument je dosť nezáživný, za čo paradoxne môže krátka minutáž. Keby trval o ďalších 28 minút dlhšie, mali by sme šancu troška viac spoznať hrdinov a ich svet. Tato len nakukneme, pofajčíme a ideme preč. Ďalšia premárnená šanca. Nakrúti raz niekto kvalitný dokument o bezdomovcoch? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Bezdomovce jsem studoval, a proto se mi dokument líbil. Bezdomovectví je extrémní projev sociální nerovnosti. Vniká kombinací vysoce nepříznivé sociální situace a nedostatečný sociálních dovedností. Změna hodnotové orientace a deprivující prostředí podporuje vznik deviantního chováních sociálních kompetencí jedince. Příčiny jsou podle Krause (2006) geneticky dané a vrozené, psychologické související s vývojem osobnosti (malá emoční a sociální inteligence, gramotnost, projevy psychopatického chování, mentální a tělesné postižení). Příčinou je také dlouhodobý pobyt v závadném prostředí vrstevníků a v afunkčních rodinách, negativní vliv režimových zařízení jako jsou věznice, dětské domovy aj. Většinová společnost vnímá příčiny bezdomovectví hlavně individuální faktory , jsou "alkoholici, tuláci a devianti". Pěnkava (2010) zdůrazňuje absenci sociálních dovedností , aby mohli řešit své zátěžové životní situace. Nepříznivé důsledky se prohlubují dobou ztrávenou na ulici. Dlouhodobý stav bez domova snižuje motivovanost ke změně, která může úplně vymizet. V 70. a 80.letech se ve Velké Británii objevily názory, že řešení je spojeno s dostupností bydlení než s potřebou sociálních služeb.V Československu byli houmeles od doby normalizace v kategorii "občanů společensky nepřizpůsobivých". Domnívám se, že po 15 letech od natočení dokumentů jsou aktéři již po smrti. ()

Reklama

Reklama