Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je inspirován skutečnými událostmi, které se v posledních letech odehrávají skoro denně na jihu Španělska, kde přistávají ilegálně lodě s emigranty z Afriky. Mnozí vytouženého pobřeží dosáhnou pouze tak, že moře vyplaví jejich mrtvá těla na pláže. Martín je majitelem pohřební služby, který prochází osobní i finanční krizí. Náhodou se dostane k zakázce převozu těla ilegálního imigranta do Maroka. Sestra mrtvého chlapce, Leila, která ve Španělsku pracuje a která svému bratrovi poslala peníze na cestu, chce jeho tělo převézt zpátky domů, aby mohl být pohřben. Martín cítí výhodný obchod a navíc doufá, že se mu v Maroku podaří vyhledat pozůstalé dalších zesnulých imigrantů a on na tom vydělá další peníze. Obyvatelé marocké vesničky Hansala ve vyprahlém pohoří Atlas představují úplně jiný svět a jiné životní hodnoty než jaké známe my zde v Evropě. Několikadenní pobyt tam přinutí Martina k jinému pohledu na život a jeho smysl. Začne se zamýšlet nad tím, co je vlastně důležité…. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

emma53 

všechny recenze uživatele

Já nevím, proč je právě tenhle snímek téměř zapomenutý v množství jiných podobně laděných filmů? Protože na mě působil velmi přirozeně, autenticky i když moc smutně. Když si představím, že bych měla být očitým svědkem někde ve Španělsku na pokraji moře a sledovala ty ubohé oběti, které vyplavilo moře, tak by mě asi zaplavila obrovská beznaděj. Vím, že stále emigrují tisíce lidí mnohdy ve velkém nebezpečí a nebo v nelidských podmínkách někam, kde čekají, že bude jejich život naplněný a šťastnější. Myslím, že ve větším měřítku toužíme všichni po něčem lepším a když se nám to občas podaří, máme opravdu pocit skutečného štěstí a naplnění našeho života a nebo je to všechno o něčem úplně jiném........ ? ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Španělský snímek režisérky Chus Gutiérrez, inspirovaný skutečnými událostmi, o problematice ilegální imigrace na jihu Španělska a především o jakémsi morálním osvícení a přehodnocení vlastního žebříčku hodnot. ~ Emigranti z afrického kontinentu dosáhnou evropského pobřeží mnohdy jako mrtví, když jejich těla vyplaví moře. V tuto chvíli přichází na scénu majitel pohřební služby Martín, představitel evropského způsobu života i smýšlení a muž v rodinné i finanční krizi. Vyhledá Leilu, sestru jednoho ze zesnulých, která pracuje ve Španělsku, aby se spolu kvůli repatriaci (= navrácení osoby, zde mrtvé, do místa jejího původu) vydali do Maroka do vesničky Hansala. Odtud tedy název snímku. ~ Martínova hlavní motivace poutě do tohoto zapadlého místa ve vyprahlém pohoří Atlas je vidina výdělku, avšak několikadenní pobyt v těchto končinách s diametrálně odlišnými životními hodnotami ho přiměje k přehodnocení jeho vlastních hodnot, k přehodnocení toho, co je v životě důležité a co není. ~ Ač začátek filmu se zdá být průměrný, s postupem času mohutně nabírá na intenzitě svého sdělení, až bych řekl, že se dotýká prapůvodních hodnot lidstva. Děj vnímám v tomto smyslu nejen jako návrat do vlasti (v případě mrtvého těla), nýbrž i jako návrat ke kořenům civilizace, návrat k podstatě a neposkvrněnosti. Je to symbol. Paradoxem však zůstává, že z tohoto konce světa všichni mladí utíkají za něčím, co není lepší, byť si to myslí. ~ ~ Nerozumíš tomu. Každý chce odejít. Nikdo tu nechce bydlet bez elektřiny, vody, peněz… A bez ideálů! ()

Reklama

Reklama