Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Vražda na maškarním plese (S03E10)

(epizoda)
  • Velká Británie The Affair At The Victory Ball (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1991, 51 min

Hercule Poirot a kapitán Hastings navštíví ples, který patří k vrcholům společenské sezony. Kolem půlnoci se však pestrý rej masek změní v tragédii, když je tanečník převlečený za Harlekýna nalezen s nožem zabodnutým v těle. Mrtvý svírá v pěsti bambulku, nepochybně utrženou z kostýmu Pierota, a je u něj nalezena i krabička s kokainem. Hrůzná commedia dell’arte tím však ještě nekončí. Druhý den zemře Kolombína, přítelkyně zavražděného, na předávkování toutéž drogou. Velký detektiv se pouští do vyšetřování a stojí před velmi těžkým případem, v němž nalézá spoustu časových nesrovnalostí a podivných osobních vazeb. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím dál tím víc srovnávám tyto staré díly s těmi novými. Je to sice neférové, ale opravdu se těžce sleduje 51 minutový Poirot, kde se ani nezorientujete, kdo je kdo a než pochopíte co se tam stalo, tak už sedíte ve společné místnosti a Suchet vysvětluje. Tentokrát mi to dokonce přitížili maskami na maškarním bále, což byla na jednu stranu chyba jak prase, ale moc krásně podaná, takže budiž odpuštěno. Dokonce konec byl trochu neobvyklý, v uzavřeném okruhu pouze pár postav (zase chyba), ale celé dění vysíláno veřejnosti pomocí rádia. Řekněme, že zápletka opravdu hodně slabá, nebo hodně slabě podaná, ale tentokrát se pan Rye vyhrál s pozadím. .... Maškarní bál, drogy, bambule z kostýmu, rádiové vysílání. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot je na plese naprosto dokonalý, hlavně v tom, jak jako jediný nemá kostým, i když řekne něco jiného. Skvěle tam jako figurka zapadá. Příběh je propojen s rádiovým vysíláním, což je také místo, kde je nakonec vrah odhalen. To je naprosto skvělý způsob a celý detektivní příběh tak získává ještě něco navíc. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot si prohlíží známky. Poirot poslouchá rozhlasovou hru. Poirot jde na maškarní bál. V nenápadném převleku. Poirot řeší vraždu. Rozhořčí se nad zneužíváním drog. Poirot se dívá na mrtvoly. Poirot je terčem posměchu novinářů. Poirot si všímá drobností, Hastings mu tentokrát pomůže svým bystrým postřehem (nevídané). Japp jako obvykle nula bodů. Poirot se dívá na porculán. Poirot se exhibuje v BBC. Japp se účastní. Poirot řeší případ. Posluchačstvo je rozhořčeno. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lehce nadstandardní Poirot ozvláštněný (na tehdejší dobu) exotickým prostředím rozhlasu včetně odhalení vraha v přímém přenosu a také povedenými šťouchy do diváka (Poirot sahá na mrtvolu!!!, závěrečný vtip). Škoda jen té faktické chyby. Spaní a koks moc do kupy nejdou.********Edit po dalším shlédnutí a hlavně přečtení povídky: To jsem se tak jednou chytil za nos, že jsem od Agathy nic nečetl, a jal se to napravovat. Zapůjčil jsem si mamutí knihu povídek a těšil se na bezva zábavu. Událost na Trafalgarském plese byla hned první. Jenže ouvej! Povídky jsou oproti TV zpracování strohé až nudné, postrádají spoustu nuancí, např. téměř veškerý humor. Děj je jednodušší, ale je podán, tak jako ve filmu, záměrně složitým a matoucím způsobem, aby čtenář téměř netušil, co a jak, byť rozuzlení je vlastně docela jednoduché. V zápletce se TV zpracování od povídky neliší, jen je trochu košatější. Bylo ozvláštněno rozhlasovou vsuvkou a několika drobnostmi (např. lord Cronshaw byl předsedou Ligy na potírání závislostí nebo tak něco).  Ale v popisu postav, jejich povah, v podání prostředí plesu a chování společnosti prostě dokáže film říct o tolik víc a tak živoucně šťavnatým způsobem! Je až neskutečné, jak filmaři dokázali z nanicovaté povídky (a ty ostatní zatím nejsou o moc lepší), vybrousit skvělý a napínavý příběh a okořenit jej humorem i hláškami. Přidávám hvězdu navíc. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama