Reklama

Reklama

Templář

  • Česko Ironclad (více)
Trailer

V Anglii 13. století bojuje skupinka templářských rytířů při ochraně hradu Rochester proti tyranskému králi Janovi. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (549)

Ant 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím největší překvapení roku. Ironclad je přesně takový, jaký by měl středověký film být - plný krve a šlechetných ideálů. Nějaké historické nepřesnosti tady vůbec neřeším. Příběh o hrstce, která vzdorovala až do posledního dechu proti zlotřílému anglickému králi a dánským žoldákům je silný už sám o sobě. Film ale není bez chyb. Jako největší prohřešek vidím kameru, která se místy snaží působit až moc autenticky, hlavně při bojových scénách mi ten třesot lezl strašně na nervy. Z herců se mi kromě opět skvělého Purefoye a Giamattiho nejvíc do paměti zaryl nováček Aunerin Bernard jako válkou nezkušený panoš. A i když je začátek trochu rozvleklý, zbytek filmu už pak běží na plné obrátky a poslední půlhodinu jsem sledovala se zatajeným dechem. Díky výborné hudbě, dokonale vybraným hercům a velmi dobré výpravě za málo peněz se z Ironclad stal zázrakem jeden z nejlepších středověkých filmů, co jsem za poslední dobu viděla. 87% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Aneb kterak lidu anglickému Veliké listiny svobod dostati se mohlo. Britové se v poslední době rozhodli rozjet historické filmy pořádně od podlahy a když nemůžou zámoří konkurovat výpravou, nahrazují to syrovostí. Ne vždy se však zadaří jak by mohlo a toto je jeden z těch případů. Film překvapivě v některých věcech zůstává věrný historické skutečnosti, dokonce i ta záležitost s prasaty se stala (tedy, hrad Rochester se ve skutečnosti po měsící a půl vzdal a nechápu, co tam dělali ti chudáci Dánové a Francouzi dorazili až napřesrok, leč nemrvilo to dějiny až tak, jak by se mohlo zdát a jak je obvyklé). Se samotnou filmovou stránkou už je to horší, protože kromě značně krvavých bitek je to celé vlastně docela nuda, charaktery sedmi statečných (koukám, že salahadina napadlo to samé) jsou sebraný ze všech možných scénářů co jich kde leželo, milostná zápletka s neuspokojenou hradní paní je jak okovaná pěst na oko a děj samotný je na dvě hodiny řídký jak stolice po kilu švestek zapitých sudem piva. Zahustit nebo zkrátit. Veškeré mlácení pak je natočené poměrně nepřehledně a krom velké naturalističnosti nijak zajímavě. Ve výsledku to není úplně marná záležitost, který ale bohužel chybí propracovanější děj, lepší postavy a přehlednější střih. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Co se týče historických řežeb z poslední doby patří Ironclad spíše k tém průměrnějším kouskům. Herci jsou sice všichni výborní (jenom ta Kate Mara mi trochu lezla na nervy) a bitvy jsou vzhledem k rozpočtu výborné. Scénáristicky je to ale dost odfláknuté, hlavně co se týče postav, které mě vlastně vůbec nezajímaly a neměl jsem nějak důvod jim fandit. Celé to navíc je až příliš dlouhé a navíc i dost roztříštěné. Škoda, šlo z toho udělat mnohem lepší a výživnější řežbu. ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Fanoušci historických filmů si určitě přijdou na své, tak jako já.. Ironclad je solidní historicko-středověký snímek, který stojí za zhlédnutí... Ukázkový pevný hrad, krvelačné souboje mečy a pohodová atmosféra, tak bych tento film charakterizoval, jak na mě procitnul. Jak jsem psal, fandové historických filmů si musí přijít na své... 70% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Megasráč Paul Giamatti (jako král Jan) si najme partu dánských žoldéřů a s požehnáním papeže jede ztrestat všechny co... všechny. Na odpor se mu postaví parta borců, kteří za prachy, nebo z osobních důvodů nemají pro královy úmysly pochopení. Solidní scénář, dost dobří herci a pořádná řezničina plná rozsekaných hlav, uťatných končetin a probodnutých břichů. Škoda těch záběrových haprů při bitkách, ale jak říkám, krvavé chlístance a hořící prasata tomu zvedají úroveň. Historické skutečnosti se v těchle pasážích IRONCLAD blíží hodně. Když jsem byl malý, jednou jsem tajně jedl otcovy milované nektarinky. Další den ke mně přivedl služku, kterou obvinil z krádeže. Položil jí ruku na stůl, vytáhl nůž... a udělil trest. Tentýž večer, jsem neunesl stud a přiznal se mu, že to já, jeho syn jsem spáchal ten čin. A víte, co mi odpověděl? "Já vím. Proto jsem jí uříznul jen prst. Jakýkoli čin proti koruně musí být krutě potrestán. Je to jediný způsob, jak si udržet absolutní moc." ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Posádce hradu Rochester při obléhání v roce 1216 skutečně velel baron William d'Aubigny (Brian Cox), jeden z pětadvaceti garantů Magny Charty. Po pádu do Janova zajetí po prolomení hradní obrany ale nebyl ani mučen, ani zmrzačen, ani popraven - zemřel až v roce 1236. Stejně tak se rozhodně nejednalo o pouhého obchodníka s vlnou. (IlMagnifico)
  • Žoldáci krále Johna zde vystupují jako pohani z Dánska, paradoxně několik let poté, co bylo celé Dánsko konvertováno křesťanskou církví. (Conspi)
  • Do role Neda Coterala byl zpočátku zvažován Angus Macfadyen. Po opětovném oživení projektu, jež provázely finanční potíže, jej nahradil Jamie Foreman. (Conspi)

Reklama

Reklama