Reklama

Reklama

Opera nás baví

(pořad)
Naučný / Hudební / Rodinný
Česko, 2009, 10x19 min

Režie:

Josef Dlouhý

Kamera:

Jan Osten

Obsahy(1)

Hudebně-vzdělávací cyklus na motivy stejnojmenné knížky Jiřiny Markové a Anny Novotné popularizuje hravou formou operu a vše, co se k ní v prostředí divadla pojí. Výpravné inscenované ukázky z vybraných oper nejznámějších světových autorů ve virtuózní interpretaci souboru Dětské opery Praha, jednoduchá hra u klavíru, během které Jiřina Marková, průvodkyně pořadem, vypráví obsahy oper a s korepetitorkou a dětmi názorně vysvětlují základní pojmy z hudební nauky, dětské publikum z řad základních škol nebo základních uměleckých škol, vtažené do hry třeba čtením zajímavostí ze života skladatelů, pohybově glosovaným Pepou „Notou“, choreografem Josefem Kotěšovským, nebo možností ptát se pozvaných hostů na cokoliv, co souvisí s jejich profesí u opery – to vše se snaží motivovat děti i jejich rodiče k tomu, aby svět opery vnímali jako přátelské, inspirativní a potěšující prostředí jak pro bezprostřední vjem, tak pro hodnotový systém každého moderního člověka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin hudební výchovy. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o opeře a hudebním světě. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ač jsem původně nechtěl k tomuto pořadu psát žádný komentář, "povzbuzen" glosami k tomuto vynikajícímu propedeutickému televiznímu pořadu pro děti, jsem nedokázal "odolat", abych připsal něco - omlouvám se - mentorujících vět. Klasická hudba v hiphopové éře - a to nejen ta, která se vztahuje k romantické či novoromantické éře předminulého století, ale i ta století minulého, která je v něčem ještě méně pochopitelná a divácky "stravná" - vyžaduje popularizaci. Smyslem výuky je poskytnout dětem i dospělým, kteří si soustavně chtějí rozšiřovat své kulturní obzory, pokytnout základní vědomosti a fakta, bez nichž si dost dobře nemohou vybrat to, co je jim opravdu blízké. Způsob a hlavně kvalita úrovně, na které se o toto poslání snaží popisovaný cyklus, jsou mimořádné a navazuje cílevědomě na to nejlepší z televizní tvorby minulých dob. Diskuse o tom, proč Česká televize potřebuje či naopak nepotřebuje více programů, aby mohla pokud možno co nejplněji dostát svému poslání veřejné služby, je víc než náležitě zodpovídána právě skvělými pořady typu OPERY. Svobodná informace, která není podložena znalostmi a vlastními prožitky, je totiž k nepotřebě. Stejně jako člověk, který s ní neumí pracovat. ()

Reklama

Galerie (59)

Reklama

Reklama