Reklama

Reklama

Američan

Trailer 1

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (588)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když muž s jistou minulostí a nejistou budoucností, co tvrdí, že to neumí se stroji, sestrojí přesný nástroj - stane se pak nástrojem jeho konce, či strůjcem nového začátku? Nabubřelý, efektní, svižný, hovorný, překombinovaný, vtipný, plný kulometného střihu, třesoucí se kamery a speciálních efektů. Tak přesně takový Američan NENÍ a pochvala pro A.Corbijna za to, že tomu tak JE. Žádný oldschool, žádný art, jen jeden dobře rostlý Joshua Tree mezi současnou, po originalitě zoufale toužící, filmovou tvorbou. Temperamentní jak Tempra bez motoru, studený jak čumák Amundsenova tažného psa - přesně jaký musí hitman být, aby nezamířil k dokonale strohému konci se záběrem na koruny stromů.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že jde o zásadní film dnešní doby, ale vzhledem k hodně rozdílnému hodnocení uživatelů je to jasná známka toho, že u určité části fanoušků vzniká poptávka po návratu filmového stylu 70. let, který obsahoval významný proud tvorby experimentující s obsahem, založený nikoliv na ději, ale na atmosféře, herectví, symbolech a náznacích. Američan připomíná artové thrillery francouzské nové vlny, vzpomněl jsem si při jeho sledování na Godardův snímek U konce s dechem, kde se taky vyskytovali hrdinové bez minulosti a u kterých divák jasně cítil, že nemají ani budoucnost. Příznivce dynamické akce a nabitého děje Američan určitě neuspokojí, ale ty, kteří si chtějí vychutnat hru s režisérem a špičkové herectví, mohou být spokojení. Osobně mě přece jen zklamal scénář, čekal jsem víc vybroušenějších a zásadnějších dialogů, např. mezi Jackem a jeho psychologickým protipólem místním knězem nebo mezi Jackem a jeho nástupkyní Mathildou. Taky milostná story mezi nájemným vrahem a místní prostitutkou je trošku laciná. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Rozhodně byl film nesmírně utahanej, téměř žádná akce a hudba ve filmu nebyla, přesto z filmu nemám zas tak špatný dojem. Spíš to působí jako Drama s nádehcem Thrilleru. Chybí trochu více atmosféry. Největší kladem je charisma hlavního hrdiny Georga Clooneyho, který zaujal nejvíc. Ještě nepředvídatelnost a reálnost se dá připsat ke kladům. Nic víc. Tak je to tak na jednu podívanou. Hodnotím na 50% = *** ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jde o poměrně slabý a tuctový film na téma Citový život necitelných vrahů, který je zpestřen krásnou kurvou, krásnou vrahyní a krásnou přírodou. Kdyby rejže místo vypráskaný Tempry hodil do placu třeba něco s koněm nebo bejčkem na kapotě, dal bych možná 3 hvězdičky, takhle je to jen za dvě, a to jen proto, že mám pro Klony slabost:-) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Obrazově bych v Corbijnově Američanovi vůbec nehledal autora klipů kapelám Depeche Mode, Nirvana či U2. Oproti předchozímu debutu Control je zde patrné zvolnění a rychlejší střihy jsou pryč, což je naštěstí ku prospěchu filmu, protože život zabijáka jistě není o neustálém shonu, ale naopak o vychutnávání si každé vteřiny, která může být jeho poslední. Clooneymu role zabijáka, pro kterého by měl být soukromý život tabu, jenže nejspíš už by chtěl se vším seknout a usadit se, docela sedla. A zasazení do zasněženého Švédska nebo slunné Itálie je dalším příjemným zářezem na pažbu. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně v baru Del Monte je možné zaslechnout skladbu "Harmonica" od Morriconeho a současně v televizi, kterou Jack (George Clooney) sleduje, film Tenkrát na západě (1968), v němž skladba proslusla. (Terva)
  • Jack nosí hodinky Omega Speedmaster Professional. (HellFire)
  • Názov filmu sa objaví až v jedenástej minúte. (Johnny.ARN)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama