Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zrušte Bourneův sequel, George Clooney už to všechno stihl odvyprávět. Sice s menším důrazem na akci, zato však s tak napínavou romantickou linkou, až se z toho tají dech. Kouzlo snímku ale přitom není ve výše zmíněných prvcích, nýbrž v něčem úplně jiném... nepopsatelném! Jedním slovem nádhera - kvůli takovým skvostům vznikly kamery. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[Signature Theatre, Kalispell, Montana] Back to 70's. Konštruuje pušku. Debatuje s kňazom. Spoznáva Kláru. Clooney nezaháľal a tento free-lance mód mu pasuje excelentne. Prenádherné notové podkreslenie (Grönemeyer), prepracovaná kompozícia obrazu (Corbijn), zodpovedne budované napätie a zámerne "ohlodaná" výpoveď o tichom Američanovi. Je to taká posmutnelá púť nájomného vraha skrývajúca v sebe zdravú zámernosť (nadväznosť na novú vlnu francúzskych thrillerov, priama pocta Gabinovi či Delonovi, westernová koncepcia, atď.) a končistý (=katarzný) dopad. Anton Corbijn vie, ako sa v útlych uličkách talianskeho mestečka Castel del Monte hýbať a orientovať a takisto vie, že minimalizmus môže byť pre symbolizmus veľmi prospešným nástrojom. Opomínať pomalý pacing či všade prestupujúcu statickosť mi príde nemiestne, "The American" je o melancholických náladách, nevyspytateľných pocitoch a povznášajúcej symbolike, nie o epileptickej akcií alebo iných predajných dopingoch. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Elitní nájemný zabiják, mající svá zlatá léta evidentně už nějakou tu chvíli za sebou, těsně uniká likvidaci a jako "L'americano" se uklízí do malebného italského městečka. Tento tichý, pěkný a lehce artový film je neuvěřitelnou Clooneyho one man show, ve které na sebe strhává veškerou pozornost (vlastně v totálním rozporu se svojí postavou obezřetného cizince) a táhne to na zádech jak svým úctyhodným charismatem, tak znamenitým minimalistickým herectvím. Baví vás ho sledovat jak žije sám pro sebe, chová se nenápadně, zručně skládá zbraň... A říkám o dva roky později, že tento film mi opravdu podivuhodně přilnul k srdci. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Artový akčňák, který mě, narozdíl např. od podobného Drive, moc nezaujal. Příliš pomalé tempo, dlouhé záběry a jednoduchý příběh by ještě nevadily, kdyby byla hlavní postava aspoň trochu zajímavá. A to bohužel není, což je docela paradox, protože se o ní dozvíme daleko víc než o postavě Goslinga v Drive. Clooneyeho postava mi ale, i přes jeho výborný výkon, přišla chladná a nezajímavá a cestu jsem s k ní našel až v závěru, který narozdíl od zbytku filmu skvěle funguje a je i celkem emočně silný. Zde jakoby najednou začala pracovat ta atmosféra, kterou se Corbijn marně snažil vytvořit po většinu stopáže. Celý film tak na mě spíše působí jako hlavní hrdina, chladně a nepřístupně. 50% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý komorný thriller a rola napísaná presne na Clooneyho. Už od začiatku som tušil, že nepôjde o žiadny adrenalínový napinák, touto štylizáciou som bol však mierne zaskočený. Už po pár minútach som sa s ňou ale dokázal zžiť, čo mala na svedomí hlavne kamera so svojimi citmi pre detail a hudba. Záver je až nebezpečne napínavý, v inom filme len bežný výsek celku, tu tvoril ale samostatnú jednotku, ktorá ma úplne dostala. 80%. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Když Jack sedí v baru a pije kávu, v rádiu hraje píseň "Tu vuò fà l'americano" („Vydáváš se za Američana“) – italská píseň o Italovi, který si přisvojí americké způsoby. (HellFire)
  • Scénář k filmu napsal Rowan Joffe podle románu Martina Boothe „A Very Private Gentleman“ z roku 1990. (Zdroj: Bioscop)
  • Jack (George Clooney) ve filmu používá pistoli Walther PPK. Stejnou zbraň používal britský agent s povolením zabíjet James Bond. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama