Reklama

Reklama

Darwin

(TV film)
  • Velká Británie Charles Darwin and the Tree of Life (více)
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

David Attenbourough nám přibližuje evoluční teorii velkého anglického vědce, jež zásadním způsobem změnila pohled na svět a na místo, které v něm zaujímá člověk.
Sir David Attenborough, popularizátor vědy známý a oblíbený na celém světě, je jistě tou pravou osobou, která televizním divákům může přesvědčivým způsobem přiblížit teorii Charlese Darwina. Jeho jedinečné myšlenky zásadně změnily způsob, jakým se většina lidstva dívá na svět. Díky jim jsme pochopili, proč existuje tolik různých druhů a jak se rozšířily po celé Zemi. Díky jim můžeme předvídat důsledky zasahování do přirozených společenstev přírody. A díky jim jsme také pochopili, že lidé nestojí stranou přírodního světa. Jako ostatní živí tvorové jsme i my jeho součástí a náš život se odehrává podle jeho pravidel a zákonitostí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný než David Attenborough by dokázal takto přehledně, atraktivně a osobitě vyložit Darwinovu teorii o vývoji druhů a laicky vysvětlit základy evoluční teorie. Mohl sice zajít ještě o kousek dál a seznámit nás i s úskalími, která teorie vysvětlit nedokáže, aby divák nepodlehl iluzi, že 150 let stará Darwinova teorie představuje jakýsi finální milník v poznávání vývoje života na Zemi, ale na to už by 50 minut nestačilo. Takže v rámci možností tento dokument představuje perfektní "hodinu biologie". ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Až na pár väčších či menších systematických chýb ktoré boli spôsobené buď zlým prekladom (videl som dabovanú verziu), alebo ľahším vnesením do problematiky nezainteresovaných divákov je Darwinov strom pekný dokument o vývine evolučnej teórie. Krásna je aj medziriadková myšlienka o tom, ako zakomplexované sektárske videnie sveta bráni pokroku a upaľuje jedincov mimo ich ovčieho zmýšľania. Sir David je jedna z najväčších prírodopisných kapacít, ktorá sa postavila pred kameru. Carl Liné, Charles Darwin, Reginald Pocock a mnohí ďalší mu vydláždili životnú cestu. Konečne mohol vzdať hold životu aspoň jedného z nich. Záverečná kus za vlasy pritiahnutá (na úkor zrozumiteľnosti) schéma evolúcie bola síce vizuálne krásna, ale od súčasnej preformulovanej evolučnej teórie na teóriu evolučných skokov kus vzdialená. Oznam pre sektárov: Starajte sa o miništrantov, dušu, nebo, peklo a podobné neviditeľné veci. Tak ako sa nechytáte operácií srdcových chlopní, lebo o tom prd viete, tak sa nechytajte teórií o vzniku a fungovaní sveta! ()

Reklama

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Hodina biologie s jedním s nejpovolanějších současných učitelů národů - Davidem Attenboroughem. Mohlo by se klidně na základce, či gymnáziích pouštět místo výuky a určitě by se moc žáků nezlobilo, kdyby šel film kouskem přes přestávku. Sice se nevyplatí chvíli se zamyslet, protože pak jste už o myšlenku pozadu, ale jedná se o velmi jasné vysvětlení převratné Darwinovy teorie. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem velmi zklamaný. Vzhledem k hodnocení, které tento dokument má, a také komentářům uživatelů, jak se konečně dozvěděli, jak to s tou Darwinovou evoluční teorií je, a že už v tom mají konečně jasno, jsem měl nejspíše přehnaně vysoká očekávání. I když je dokument celkem krátké stopáže, přesto mě nedokázal zaujmout a udržet pozornost. Nedozvěděl jsem se absolutně nic nového a většinu času jsem se nudil a říkal si, kdy už bude konec. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument mi neprezentoval nic nového, co bych už dříve nevěděl, a to jsou moje znalosti v tomto ohledu sotva průměrné. Přesto je potřeba uznat, že na tyto věci přišel Charles Darwin v době, kdy stále bylo v obecném povědomí, že za vznikem všeho stojí Bůh, který to zvládl, věřte nebo ne, za týden. To je však asi tak přibližně úplně všechno, co v tomto dokumentu cením. Svým obsahem i zpracováním bych se nebál ho zařadit spíše k těm podprůměrným. * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama