Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vykutálení pánové Burke a Hare se chtějí dát na vysoce výdělečný byznys, který spočívá v poskytování mrtvol lékařské škole v Edinburghu, tehdejšího centra lékařského výzkumu. Jediné, co jim chybí, jsou těla. Film je inspirován skutečnými událostmi. (JayZak)

Recenze (134)

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Prvotriedna zábava odohrávajúca sa v mojej srdcovke, Edinburghu. Skvelé duo obchodníkov so smrťou, vlastne sympatických hrdinov, ešte sympatickejšia Isla Fisher, humoru plný sud na slede, úžasne do deja zapojená povestná škótska vynaliezavosť a tvorivosť. Najvtipnejšia časť je veta, zlomíme mu chrbticu, a následná situácia po tom a samozrejme infarkt:) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Burk a Hare patří k těm komediím, u kterých se sice nepopadáte za břicho při každé druhé scéně, ale úsměv na tváři máte prakticky celý film. Pak si k tomu ještě připočtěte nevybíravý britský humor a na dalších 90 minut máte o zábavu postaráno. Je pravda, že by film potřeboval místy nakopnout, aby zvýšil tempo a celý děj by neměl být tak předvídatelný, jenže té dobové atmésféře plné absurdností se jen těžko odolává. 7/10 ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, který Američan John Landis napěchoval fórky pečlivě vysušenými na typicky britský způsob, postupně vybublá do ztracena. Simon Pegg a Andy Serkis jsou dobře sehraná dvojka, které se skoro nikdo nevyrovná. Úchvatná Isla Fisher se přesto nenechá zastínit. Všudypřítomný nadhled je zábavný. Jenže nakonec to tak úplně nestačí. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Prodej vlastnoručně vyrobených mrtvol je ve starém Edinburghu velice výhodná živnost, zvlášť proto, že vás nebude paní Kostohryzová z Obchodní inspekce pranýřovat v médiích kvůli nadměrnému množství vody v panu Donaldovi, na společenském žebříčku se rázem vyšvihnete těsně nad žebráky, socky, hochštaplery a cikány, nejedna šlapka vám jde na ruku a když sáhnete hluboko do měšce, možná i těsně před vaší popravou ukáže kozy. Film balancuje na hraně mezi černočernou komedií a dementní píčovinou, pan Pegg si po celou dobu drží svůj neochvějný výraz retarda z irské knajpy a Glum si dokonce kvůli roli nechal narůst vlasy. Zbytek ansáblu občas pobaví, občas vyloudí nakyslý výraz a jistě vás příjemně překvapí, že je Ray Harryhausen stále naživu. Já osobně půl hodiny po projekci bez většího zájmu tápu, o čem to vlastně bylo a jestli jsem se zasmál jednou nebo dokonce dvakrát. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Černohumorná historická komedie, ve které sledujeme podivuhodný životní vzestup dvojky Burkeho a Hareho a jejich obchod s lidskými mrtvolami. Některé momenty jsou třeskutě vtipné, některé jen na pousmání, celkově je to ale hodně zábavná věc. Jak už je zvykem, v jedné z vedlejších rolích uvidíme i Jessicu Hynes ze Spaced, i další vedlejší postavy jsou obsazeny výtečně, navíc Isla Fischer je fakt zlatíčko. Povedená věc. 80 % ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Jména v názvu filmu patřila dvěma skutečným skotským zlodějům v 19. století. Jejich specializace byla velmi zajímavá - kradli mrtvoly a prodávali je univerzitě v Edinburghu na výzkum. (Sfinkter)
  • Skutečný William Hare svědčil u soudu proti Williamu Burkemu a zatímco Hare dál kradl mrtvá těla, Burke byl odsouzen, popraven a prodán univerzitě na pitevní stůl. (korbitch22)

Reklama

Reklama