Reklama

Reklama

Frankensteinova kletba

(festivalový název)
  • Velká Británie The Curse of Frankenstein (více)
Trailer

Obsahy(1)

Barón Frankenstein cez nepriazeň svojich blízkych robí pokusy na mŕtvych, ktorých sa pokúša oživiť cez svoje technické vynálezy. Až sa mu raz tento experiment podarí a v tej chvíli sa mu to vymyká spod kontroly. Oživené monštrum sa dostáva z výskumného laboratória a nezastaviteľne likviduje každého, kto sa mu postaví do cesty... (T2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $500,000Tržby USA $7,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Frankensteinovo monštrum tu dostáva minimum priestoru čo je nesmierna škoda(prvý krát sa objaví na pľace až za dobrou polovicou filmu), lebo keď je na pľace tak to má automaticky dusnú atmosféru, za čo ide hlavná vďaka za stvárnenie tohto monštra v podaní herca Christophera Lee. Celkovo ide o slušný priemer, ktorý stojí určite za pozornosť, aj keď tento príbeh je až moc okukaní. /60%/ ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Prvni a nejslavnejsi z Frankensteinovske serie studia Hammer. I kdyz se castecne drzi knihy, nejde o prilis presnou adaptaci, hlavne z pravnich duvodu. Film nesmel mit mnoho stycnych bodu s puvodni verzi od Universalu a tak museli scenaricte improvizovat. Z toho duvodu je napriklad i maska monstra, ktere hraje Lee, nezvykla a mne osobne se prilis nelibi. Film je samozrejmne nadherne natoceny, plny neopakovatelne atmosfery a z hlediska filmoveho horroru jde o "povinnou cetbu", ale nedavam absolutni hodnoceni, protoze stejne jako v pripade filmu Dracula (1958) ma prilis nevyrazne monstrum. Lee se holt vypracovaval postupne, narozdil od Cushinga, ktery je uz tady naprosto famozni. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Hammer na to ide po svojom. Podobne ako Horror of Dracula to s knihou ani doubleklasikou z 30. rokov dejovo, atmosférou ani charakterizáciou postáv nemá takmer nič spoločné. Takže je to napínavé, nepredvídateľné, s veľmi slušným tempom, osobitou atmosférou a ako samostatný film je to veľmi dobré . Bohužiaľ Christopher Lee sa na Karloffa alebo DeNIira vôbec nechytá a chýba mu pôsobivosť ich monštier.Takisto to neobsahuje žiadnu super geniálnu nezabudnuteľnú scénu, ktorými sú prepchaté prvé dva Whalove filmy ( ktoré mám ako duet v osobnej top 10) aj neskôršia Branaghova adaptácia ( ktorá by sa do nejakej mojej 50tky určite zmestila), takže s nimi v porovaní bohužiaľ neobstojí. 8/10 s tým, že vyššie spomenuté filmy sú minimálne na 12( alebo neexistujú) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Nádherná verze klasického frankensteinského příběhu, která sice není tolik ikonická jako verze z roku 1931, ale v mnohém je lepší. Především v podání samotného barona Frankensteina: zatímco Colin Clive byl navzdory své posedlosti monstrem přece jen kladná postava, fantastický Peter Cushing je jednoznačný antihrdina: jeho zaslepenost možnostmi objevu stvoření života jde mnohem dále, takže se nezdráhá ani na okamžik chovat jako bezohledný padouch a klidně i vraždit. Nebudu zastírat, že tento Frankenstein se mi zamlouvá daleko víc. Problém však mám s monstrem, tam zase suverénně vyhrává Boris Karloff - Christopher Lee se do takové role ne snad nehodí, ale kromě působivého prvního odmaskování vypadá neškodně jako chlapec z nedělní školy, co se pokouší chodit na chůdách. Film však má nádhernou a neopakovatelnou, typicky hammerovskou atmosféru; navíc i ozdobu v podobě Hazel Courtové. Škoda snad jen až příliš dlouhých dějových pauz na dialogy a opakující se odjezdy a zase příjezdy Frankensteinova učitele a přítele Paula, vyprávění kvůli tomu trošku drhne. A jen tak mimochodem, s hrůzou jsem si všiml, jak moc se patnáctiletý Victor Frankenstein nejen vzhledem, ale i chováním podobal mně v přibližně stejném věku :-) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Svéráznost hammerovské adaptace klasiky Mary Shellyové vynucená nátlakem Universalu je vlastně kladem, protože výrazně odlišuje Curse of Frankenstein od ostatních zpracování. Frankenstein (v podání výtečného Petera Cushinga) je mnohem větším zloduchem, než je zvykem - dokonce vraždí! - a nebýt poněkud divné masky Christophera Leeho jako monstra (připomíná mi nadrogovaného pierota), byl bych spokojený maximálně. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Pro roli monstra byl zvažován Bernard Bresslaw díky své váze. (liquido26)
  • Vzhledem k tomu, že na líčení k filmu Frankenstein (1931), které vytvořil pro Universal Studios Jack Pierce, se vztahovala autorská práva, dopadl The Curse of Frankenstein hůře - maskéři pro něj museli vytvořit jinou vizáž.. (Zdroj: kniha - 101 hororů, které musíte vidět, než umřete, autor: Steven Jay Schneider). (Pavlínka9)
  • Po dlouhou dobu se jednalo o nejvýnosnější britský film. (liquido26)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama