Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

paascha 

všechny recenze uživatele

Tak kde začít? Kdo je kdo, mi bylo jasné cca po dvaceti minutách, jak to asi bude odsejpat se taky dalo poznat, jen ten konec mě trochu zaskočil. Ďábel a pravidla? Super, pokud je to tak, vůbec není nic ztracené, protože dostat se z pekla je jen o podrobné znalosti pravidel a šikovnosti v práci s nimi:-)) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $33,679,655Tržby Celosvetovo $63,354,114Tržby za predaj DVD v USA $7,569,840 //počet predaných kusov 403,718║ Za taký normálnejší rozpočet dosť slušne zvládnutý horror, kde najviac zaujme dusná atmosféra. /80%/ ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ďábel určitě nepředstavuje nějaký průšvih a dá se dokonce označit v rámci svého žánru za slušný nadprůměr. Tady je ale nutné zdůraznit, že horor je už dlouho žánr lidové zábavy, který z podstatné části tvoří ultralevné mizerné videoprodukce a poloamatérské pokusy nejrůznějších snaživců, takže průměr je oproti jiným žánrům z hlediska filmařských kvalit někde jinde. Základní zápletka celkem funguje, pokud ovšem velkoryse přehlédneme jeden zásadní logický zkrat, na kterém je vlastně příběh postavený, a pak pár menších logických kotrmelců. Jenže kdybychom byli takhle úzkoprsí u každého hororu, co by nám nakonec z žánru zůstalo? Díky zvukům a střihu se daří místy dokonce navazovat slušnou atmosféru. Celý film ale trpí tím, že se vydává jiným směrem než divák očekává. Ono to vyvolává představu komorního psychohororu, kde v klaustrofobické atmosféře výtahové kabiny, odkud není úniku, začne postupně pasažérům docházet, že jeden z nich není tím, za koho se vydává, a začne paranoidní vzájemné obviňování a pomalu se stupňující signály neodvratného konce. Jenže film se vyvíjí jinak a rozehrává jinou, ne tak účinnou, hru. Jestli ďábel přišel na svět kvůli takovéhle akci, pak je to trestuhodné plýtvání jeho talentem, protože podobný efekt by odvedl i démon třetí kategorie někde z pekelného suterénu. Celkově je to béčko s průměrnými hereckými výkony a s nevyužitým potenciálem. Přesto se třemi hvězdičkami nemám nejmenší problém. Celkový dojem: 55 %. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Já vím, proč nejezdím (rád) výtahem s cizími lidmi. Nikdy totiž nevíte, kdo jsou, co mají za sebou a jestli náhodou jeden z nich není samotný pán zla… :-) Devil je zpočátku hodně parádní atmosférický horor (místy jsem se opravdu bál) s ne moc známými herci (což je dobře, podporuje to atmosféru). No co vám budu povídat, už v polovině filmu jsem vymýšlel krásný komentář, který obhájí plný počet, jenže od takové poloviny filmu napětí postupně klesalo, atmosféra už nebyla tak krásně "hororová", co na začátku, a já se přestával bát. Navíc, to rozuzlení… no, řekněme, že jsem si přál, ať to skončí trochu jinak (nechci tu spoilerovat, schválně jestli vy dobře odhadnete, kdo je kdo). Nicméně na ploše 80 minut je tohle přímo zázrak. Dowdle se u mě dost solidně zapsal a jsem zvědavý, jaký projekt si vybere příště a jestli znovu spojí síly se Shyamalanem (který napsal vcelku dobrý scénář). 80 % s tím, že za nějaký čas si tuhle (ne)jízdu výtahem dám určitě znovu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Takový malý, ale celkem znamenitý výtahový horor. Pětice hříšníků uvázne v 'elevator 6' (v prosklené výškové budově č. 333) a hned záhy se začnou dít věci... Jednoduchý DEVIL těží z pocitu klaustrofobie, tušení ďábla, výborného hudebního podkresu a zvuků (třída!) - to všechno dohromady dokáže vyvolat slušný děs během 'blikacích' scén a úplné tmy. Herci (počítám všech těch hlavních osm) sice nejsou dvakrát sympatičtí ani mezi nimi není žádný tahoun, ale to mně osobně v závěru už ani nevadilo. Stejně tak moralitka, která tomu jaksi potvrdila smysl. Tak vida, zařazeno mezi horory roku. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Ústřední budova mrakodrapu se ve skutečnosti nenachází ve Philadelphii, ale v kanadském Torontu, a jmenuje se Bay Adelaide Centre. (Koldyn)
  • Všech pět postav ve výtahu má na sobě něco červeného: starší paní má červené vlasy, mladá žena nehty, obchodník kravatu, mechanik aktovku a červená je i insignie na uniformě člena ochranky. (becki_tu)
  • Budova se sochou na věži, kterou můžeme vidět na začátku filmu, je radnice města Philadelphie, tuto budovu se sochou jsme také mohli vidět například ve filmu Ctihodný občan (2009). (Koldyn)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama