Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Zlo neprochází kolem nás, ale vždy skrze nás aneb ďábel schizofrenní a klaustrofobický... Jedna věc platí u M. Night Shyamalana s čím dál tím zarputilejší platností - on vždycky vypráví příběh v příběhu, tak, aby plnně obhájil motiv a zároveň přichystal půdu pro šokující pointu. Devil má v poměru k sympatické stopáži takřka pekelné tempo, přímočaře pulzuje, mlží a mate, to vše v precizní obrazové kvalitě s bezmála spektakulární kamerou. Postupem času samotné vyprávění funguje na principu jakéhosi podmíněného Pavlovova reflexu (zla), kdy tma předznamenává další level. Ovšem psychotizující hudební doprovod Fernanda Velázqueze je pro mě bohužel tím posledním, co můžu jednoznačně pochválit. John Erick Dowdle podal přepointovaně vypointovaný scénář tak, jak soudobé digitalizované strašení předepisuje - tj. pár působivých okamžiků, spontánní atmosféra, ale suše sterilní zpětná (filmová) vazba navíc se spoustou prakticky nefunkčních, divných postav. Díky tomu je Devil stravitelnou moralitou, pohádkou (ukřižovanou) vzhůru nohama i slušný hi-tech průměr, co tak úplně nen(ab)udí. [final rate: 65%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V jednom z moderných amerických mrakodrapov uviazne päť ľudí vo výťahu. Dve ženy a traja muži. Čo spočiatku vizerá ako bežná, menšia nepríjemnosť sa zmení na desivú drámu. A z desivej drámy sa stane strašidelný horror. V zaseknutom výťahu sa začnú diať vskutnu zvlášne veci. Pretože samotný "Diabol" tu rozhoral svoju pekelnú partiu. Od filmu s tak klišé názvom som nečakal, že ma dokáže zaujať. Ale prišlo príjemné prekvapenie. Je to celkom solidný, dosť dobre natočený okultný horror. *** ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Slušná hororová jednohubka, která uteče jak voda, která se více než o lekačky spoléhá na budování atmosféry, a která není hloupá. Žádný milník žánru to není, ale pokud se rádi bojíte - či jste rádi jen čistě detektivně napnuti - je to slušný způsob, jak strávit večer. 60% ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Ďalšia žánrová jednohubka, ktorá nesklame ani neohúri. John Erick Dowdle je zručný režisér a i keď mu Quarantine nikdy neodpustím má moje sympatie a očakávam jeho dalšie filmy. Film má atmosféru, ktorá sa začala budovať od úvodných tituliek a ked osoby nastúpili do výťahu začala 80 minútová klaustrofobická hra s divákom. Je zbytočné rozoberať dej a dejové zvraty vo filme, pretože Devil je b-éčko a chvalabohu sa na nič viac nehrá. Strojca filmu M. Night Shyamalan ide pomaly, ale iste dolu vodou, no takéto rýchl kvasy môže vymyslieť a vyprodukovať každý rok na halloween namiesto série SAW. Z filmu mám veľmi dobrý pocit, pretože je zvládnutý po režijnej aj technickej stránke, má svoje mrazivé momenty a síce záver nie je tak šokujúci aký by som od Nighta očakával, ale je aspoň zaujímavý. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Parádní souhra hudby a obrazu vzbuzující napětí a trochu strachu. Kvůli těmto filmům rád chodím do kina. Nejen, že jsem v sále sám, ale mám veškerý strach pro sebe. A můžu se lekat bez ustání. Tady však žádné lekačky nečekejte, jen dusnou atmosféru uvnitř malého výtahu s ďáblem. Ale kde (nikoliv kdo) přesně ten ďábel je? To už je na vás, zda to zjistíte i vy. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Film se odehrává ve Philadelphii a detektivové jsou z policejního oddělení ve Philadelphii. Jde o jeden ze Shyamalanových trademarků. (becki_tu)
  • Budova se sochou na věži, kterou můžeme vidět na začátku filmu, je radnice města Philadelphie, tuto budovu se sochou jsme také mohli vidět například ve filmu Ctihodný občan (2009). (Koldyn)
  • Skladba hrající ve výtahu stále dokola se jmenuje „Don't Sit Under The Apple Tree“. (Linkyc)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama