Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

genetique 

všechny recenze uživatele

Režisérov druhý pokus o maximalizáciu minima, ktorý znova zastal niekde v polovici. Tentokrát už nejde o remake a tak Dowdle experimentuje a darí sa mu budovať vlastný príbeh celkom slušne. Celá zápletka je však len rádová varianta na diabolské odplaty a s pribúdajúcim časom sa začnú prejavovať nedomyslené časti scenára. Herci však fajn, kamera je hustá, strih perfektný, hudba graduje atmosféru, kebyže táto zostava dostane do rúk poriadny scenár, tak nám naservírujú horror desaťročia. 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Já vím, proč nejezdím (rád) výtahem s cizími lidmi. Nikdy totiž nevíte, kdo jsou, co mají za sebou a jestli náhodou jeden z nich není samotný pán zla… :-) Devil je zpočátku hodně parádní atmosférický horor (místy jsem se opravdu bál) s ne moc známými herci (což je dobře, podporuje to atmosféru). No co vám budu povídat, už v polovině filmu jsem vymýšlel krásný komentář, který obhájí plný počet, jenže od takové poloviny filmu napětí postupně klesalo, atmosféra už nebyla tak krásně "hororová", co na začátku, a já se přestával bát. Navíc, to rozuzlení… no, řekněme, že jsem si přál, ať to skončí trochu jinak (nechci tu spoilerovat, schválně jestli vy dobře odhadnete, kdo je kdo). Nicméně na ploše 80 minut je tohle přímo zázrak. Dowdle se u mě dost solidně zapsal a jsem zvědavý, jaký projekt si vybere příště a jestli znovu spojí síly se Shyamalanem (který napsal vcelku dobrý scénář). 80 % s tím, že za nějaký čas si tuhle (ne)jízdu výtahem dám určitě znovu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Lidi tady píšou, jak se nebáli, jak všecko očekávali včetně pointy, jak ani efekty jim nepřišli nijak zajímavý a jak je atmosféra nudila tak, že si museli na pětkrát zkontrolovat čas, a to i přesto, že film má sotva 80 minut. A já se ptám proč...proč se tohle tady musí řešit každý horor. Já sám horory v lásce nemám, ale když se nějaký zajímavý nápad objeví, rád se na něj podívám. A Ďábel je přesně to, co jsem od tohodle filmu očekával. Já si teda popravdě nedokážu představit, co by mohlo, například v takovém kině, navodit lepší atmosféru než tma a nejistota, co se v té tmě děje s pocitem, že určitě nic dobrého, protože zvuky z ní rozhodně nepřipomínají zvuky včeláka sbírajícího med z květu pampelišky. O co těm lidem pořád jde. Co od těch filmů očekávají? Ví to někdo? Já to zřejmě nikdy nepochopím. Pro mě osobně byl tenhle horor jedním z nejlepších za poslední dobu. Proč? Protože právě nabídl neskutečně jednoduchej nápad natočený naprosto perfektním způsobem. To mi stačilo k tomu, abych nad tím přemýšlel právě takhle. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený satanský horror o tom, že každý jest štěstím svého strůjcem a za chyby se platí. Příběhů s výtahem je několik, mně se vybavil starší německý snímek Výtah s G.Georgem, ale tam šlo čistě o žánr katastrofický. Klaustrofobní prostředí stísněného prostoru, osazenstvo obyčejných lidí, kteří nakonec úplně obyčejní nejsou, a temné síly navrch. Zatmívačky musely být v kině působivé, hlavně když je k tomu doprovázely úděsné zvuky. Vůbec hudba celkově by si zasloužila velkou hvězdu, jelikož vytváří onu tajemnou atmosféru zla. Jistě, vybaví se nejméně Čelisti+řada temných horrorů, ale dunivé basy jsou natolik podmanivé, že to nevadí. Hned v úvodu mě zabrněly nohy při sledování scény na střeše mrakodrapu. Čekal jsem, že tu čepici chytne... Jinak rozuzlení není zcela překvapivé a rozhodně bych od ďábla žádné ústupky neočekával, to překvapivé je. Líbilo se mi sdělení: -Neboj se, pokud je Ďábel, pak je i Bůh-. Jen jestli je každý z nich zrovna tam, kde jsou potřeba... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT!!! Jste lháři, zloději, násilníci, vrazi, prostě amorální, asociální ksindl? Pak používejte k vertikálnímu pohybu v interiérech výhradně schodiště. Utužíte fyzičku a znepříjemníte silám zla svou likvidaci a následný transport do plamenů pekelných. Jak mě "Devil" překvapil vcelku solidní atmosférou a kupodivu zajímavým dějem (který nepřináší vůbec nic nového a přesto baví, také díky přiměřené stopáži), tak mě nasral závěrem, kde už mi chyběly akorát andělské chóry a svatozáře planoucí nad hlavami kajícníků. Vyřešit to fízl dle Starého zákona, byla bych spokojená, ale na ty pseudohumánní sračky o odpuštění (kdo do tebe tvárnicí, ty do něj bagetou... nebo tak nějak) fakt nejsem zvědavá a málem to "Ďábla" stálo hvězdičku. 71% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Film se odehrává ve Philadelphii a detektivové jsou z policejního oddělení ve Philadelphii. Jde o jeden ze Shyamalanových trademarků. (becki_tu)
  • Všech pět postav ve výtahu má na sobě něco červeného: starší paní má červené vlasy, mladá žena nehty, obchodník kravatu, mechanik aktovku a červená je i insignie na uniformě člena ochranky. (becki_tu)
  • Ústřední budova mrakodrapu se ve skutečnosti nenachází ve Philadelphii, ale v kanadském Torontu, a jmenuje se Bay Adelaide Centre. (Koldyn)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama