Reklama

Reklama

Farmáře Franka Rosse zastřelí jeho najatý pomocník Tom Chaney kvůli dvěma zlatým destičkám, a uprchne do indiánské rezervace s dalším zločincem Nedem Pepperem, kde ho jen tak někdo nenajde. Po Frankovi zůstane vdova a tři děti. Jeho nejstarší dcera, čtrnáctiletá Mattie, to nehodlá nechat jen tak. Zajede do města a z peněz po otci si najme lovce hlav Roostera Cogburna, který je podle vyprávění ten nejlepší z nejlepších. Chce, aby byl Chaney postaven před soud a popraven. Na celou akci také hodlá osobně dohlížet. S tím však Rooster nesouhlasí a odjede. Rooster se domluví s texaským rangerem La Boeufem, který Chaneyho hledá kvůli vraždě senátora v Texasu. Mattie je však dožene a rozhodně se nehodlá vracet. Po několika dnech se Rooster a La Boeuf pohádají a Rooster zůstává s Mattie sám. Dozví se, že na Neda čekají v chatě v pustině dva muži. Jeden z nich je zraněný a Rooster chce informace o Nedovi. Zraněný muž chce vypovídat, ale druhý ho bodne do hrudi. Rooster ho bez milosti zastřelí. Z úkrytu sleduje chatu a vidí, že někdo přijíždí. Je to La Boeuf, ale má smůlu. V patách je mu Ned Pepper a jeho muži. Dojde k přestřelce, při které je La Boeuf zraněn, ale má štěstí, že vše viděl Rooster. Dojde k přestřelce, při které jsou dva Nedovi muži zabiti, ale ostatním se podaří uniknout. Skupina pokračuje v pátrání, ale pak se La Boeuf zase rozhodne odejít. Mattie zůstává s Roosterem. Když jde ráno k řece pro vodu, ocitne se tváří v tvář Chaneymu, který ji chce napadnout. Mattie má otcův revolver, ale neumí s ním moc zacházet, přesto se jí podaří Chaneyho zranit a zavolat Roostera na pomoc. Ale Chaney není sám, je tam i Ned a jeho lidé. Ti přesvědčí Roostera, aby odjel a nechal Mattie, jinak ji zabijí. Ned s bandou odjíždí a ponechávají Mattie s Chaneym, který ztratil koně. Ned ho varuje, aby jí nic nedělal. Slibuje, že mu koně pošle. Mezitím se Rooster postaví Nedovi a jeho mužům. Dojde k přestřelce a Ned je vážně zraněný, ale živý. U Mattie se náhle objevuje La Boeuf, který Chaneyho zpacifikuje a z velké vzdálenosti Neda zastřelí. Když se pak s Mattie vrátí do Nedova tábora, Chaney už je zase vzhůru a udeří La Boeufa do hlavy, a ten ztrácí vědomí... (TV Prima)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 308)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Westernov je už málo ako Šafránu, ale ak už ma nejaký prísť, tak radšej nech stojí za to - no a tento film (aj keď jedná o remake) je dobrým príkladom. Obsahuje správnu kombináciu toho, čo dobrý western má mať a hoci to nie je western kde sa kolty tasia ako na bežiacom páse, je to film, ktorý ma čo ponúknuť - cez dobrú výpravu, tvrdých chlapov, ostrých dialógov a whiskey až po špinavých banditov. Spestrením a svojským korením filmu je hlavná predstaviteľka, ktorá dáva celému nádychu špecifický ráz. ...Dobrý film. "Ground's too hard. Them men wanted a decent burial, they should have got themselves killed in summer." ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou dobří vypravěči a mají opravdu rádi film jakožto řemeslo. Je to cítit z každičkého filmového políčka. Western je věc zapeklitá, protože je jiná doba a už dávno to není co bývalo. Dnešní publikum chce vidět spíše bouchající Transformers, než legendy divokého západu. Nicméně režiséři to pojali poměrně moderním způsobem, se značnou dávkou surovosti, okořenenou množstvím rajčatového protlaku. Huhňající Bridges výtečný, Hailee Steinfeld v hlavní dětské roli naprosto okouzlující, stejně jako zkažené zuby Barryho Peppera. Film bez kompromisů a klasické westernovské špíny. "Na úrovni" - to je to správné slovo, které mi tento kousek evokuje. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jedna velká westernová poezie páchnoucí po střelném prachu, po fazolích a po slzách. Film, který se v coenovském rodokmenu asi nejvíce blíží No Country For Old Men, ale svou pokorou vůči žánrovým konvencím a naprosto brilantní práci s ústředním trojúhelníkem vytváří v bratrském univerzu velmi příjemné a vřelé místo nostalgie a melancholie po starých zaprášených časech hrdinství. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bridges by si Waynem vyleštil boty. Kdyby mu záleželo na jejich lesku… nebo na čemkoli jiném. Nejméně výstřední Coenovka nestojí na mccarthyovsky nepřikrášleném násilí a černém humoru (které prozrazují povědomí filmu o proměnách, jimiž žánr prošel), nýbrž na konfrontaci nedospělé hrdinky s drsným prostředím divokého západu. V rozporu s mačismem klasických westernů je to Mattie, kdo nejen nastoluje nostalgický tón vyprávění (její něžný hudební motiv, pomalé prolínačky), ale zároveň naraci udává do pohybu. Zatímco její mužský doprovod svou leností, ješitnosti nebo sebestředností dění zdržuje, ona jde odhodlaně, ničím nerozptylována za cílem. Použití retrospektivního ženského voice-overu zároveň zesiluje motiv stesku po starých časech a opravdových mužích jako byl Rooster. Slast sledovat. Třebaže radikální pravičáctví klasických westernů je zde vyhroceno na hranu parodie (nakládání s menšinami, naprostá neúcta k lidskému životu, obchodnická logika), v celku jde o nezvykle seriózní pokus nakopnout skomírající žánr. Panoramatům texaské krajiny dodává na velkoleposti hudba a dojem dnes málo vídané vypravěčské i řemeslné poctivosti zesilují také biblické motivy nebo neuspěchané tempo. Tento zdánlivý návrat ke kořenům se ovšem nevzpírá ani jiné interpretaci. Starosvětskost filmu můžeme vnímat jako projev autorského rukopisu. Ochota postav – padouchy nevyjímaje – k dialogu je třeba typicky coenovská. Díky tomu se k Opravdové kuráži budu rád vracet nejen jako k dalšímu podařenému filmu svých oblíbených režisérů, ale také jako k westernu se vším všudy. 85% Zajímavé komentáře: DaViD´82, tron, novoten, genetique, Flego, ScarPoul ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

možné malé spoilery Po trailerech sem si myslel, že 5 hvězd bude jasných, no žel Opravdová kuráž nesplnila všechny moje očekávání a trailer podbarvený Johnem Casem byl až příliš dobrý. Zas na druhou stranu, abyste si nemysleli, že to zklamání bylo nějak velké. Stále tu máme opravdu výborný western s pravou, špinavou atmosférou západu, kde nebylo vůbec lehké žít a už vůbec ne lehké dokonce přežít. No tempo je na můj vkus opravdu pomalé, a hlavně úvod filmu se opravdu táhne a nebýt Hailee, nudil bych se. Ta je naštěstí jeden z mladých objevů roku a její tvrdohlavá, cílevědomá a nevzdávající se Mattie Ross je zahrána bravurně, i když skoro sem ty chlapy (všechny! :)) někdy litoval. Kvůli tomu, jak s nim mávala, a i kvůli tomu, že i když se nemohla rovnat jejich badass vzhledu, často je překonávala sympatičností. Ne že by Jeff Cogburn Bridges na tom byl až tak špatně. Jeho charisma a hlasový projev, který ho podporuje, + jeho ne zrovna romanticky působící postava (bojím se, že Shatterhandovi by nepomohla ani železná pěst, ani henryovka či medvědobijka, kdyby se dostal na tento západ) je prostě vynikájící a máme tady po Crazy Heart další výkon, který by zasloužil oscara. Damon je pak texaský ranger jak má být. a hraje tu svoji podivnou postavu perfektně, ale to je u něho klasika. Dialogy jsou precizní, napěchované humorem tvrdým jak olovo, které Cogburn sype do nepřátel, soundtrack většinou zkrášlující scény, ale na můj vkus až příliš opakuje stále stejný motiv, a na PG-13 mně docela překvapily krvavé scény (hlavně tedy v tom srubu to bylo opravdu na R). No a až po scénu, kdy se poprvé objeví hlavní záporák bych stále možná uvažoval o 5ti, ale pak se to náhle rozjede jako rychlík a máme tu předčasný konec a úplně nevýrazné finále (podtržené ještě tím dovětkem...). Tohle mně opravdu zklamalo, jakoby náhle film ztratil všechnu svoji promyšlenost a náladu, a zbylo jen podivné něco. Kvůli tomu bych byl schopný dát i 3 (těch 5 totiž rozhodně nebylo nejjistějších), ale uvědomuji si, že sem dal 3 i mnohem zbytečnějším a "hnusnějším" filmům a tohle, i když musím říct, že ti, co píšou, že 3:10 to Yuma je sračka s divným koncem, se mýlí hodně a ten film se tomuhle vyrovnal (i když byl dost jiný) a závěrem ho totálně převálcoval. škoda, mohl to být western ještě mnohem lepší (možná i jeden z nejlepších filmů roku), neviděl sem originál a ani ho raději vidět nechci, aby mi to nezkazilo chut a atmosféru úplně, takhle to je "jen" dobrý film" s krutým vyobrazením západu, perfektními hereckými výkony a coenovskou režií. PS: ty záběry na horizont a samotné cestování napříč krajinou jsou nejlepší záběry filmu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • Počas scény pri táborovom ohni Rooster Cogburn (Jeff Bridges) spomína cigary Daniel Webster, keď uráža LaBoeufa (Matt Damon). Daniel Webster bol americkým štátnikom, právnikom a rečníkom. Značka cigár bola pomenovaná na jeho počesť. (Pat.Ko)
  • V jednej časti filmu Rooster (Jeff Bridges) hovorí, že majú na výber ísť na sever do pohoria Winding Stair alebo pokračovať ďalej na západ. Pohorie Winding Stair sa však nachádza 30-40 míľ juhozápadne od Fort Smith, čo znamená, že by museli cestovať na juh, aby sa dostali do pohoria, nie na sever. (Pat.Ko)

Související novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (více)

Reklama

Reklama