Reklama

Reklama

EGYPT: Deset největších objevů

  • Česko 10 vrcholných egyptologických objevů (více)
Ukázka z filmu
USA, 2007, 2x43 min (Director's Cut: 87 min)

Obsahy(1)

Egypt je více než dvě stě let místem nejvýznamnějších objevů, které kdy spatřily světlo světa. Pomocí vědecké analýzy nás moderní archeologie vezme za hranice těchto nálezů a odhalí nám jejich skrytá tajemství. Správce egyptských památek Dr. Zahi Hawass vybral s týmem předních archeologů deset nejdůležitějších objevů, jež společně skýtají úplný obraz starověké egyptské civilizace.

Seznam epizod: 01. Úvod
02. Loď faraona Chufua
03. Lom s nedokončeným obeliskem
04. Hrobky pyramidových dělníků
05. Tutanchamonův poklad
06. Město stavitelů hrobek
07. Hrobka faraona Setiho I.
08. Ztracený chrám v Achmimu
09. Velký chrám v Abu Simbelu
10. Tajná jeskyně mumií
11. Údolí zlatých mumií (Filmexport)

(více)

Recenze (14)

MrMir 

všechny recenze uživatele

Dokumentem provádí Dr. Havás, tudíž osoba nejpovolanější. Dokument představí 10 nejznámějších objevů + nakousne pár hypotéz (zejména o stavbě pyramid). Pro diváka bez detailních znalostí staroegyptské kultury je to výborný dokument, po kterém si udělá představu o velikosti egyptské říše. Pro diváka říše znalého bude dokument trošku povrchní, bez detailů (ale jako opáčko není špatný) :o) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak takovéhle dokumenty já ráda, jen víc víc takových a častěji. Každý den bych mohla na nějaký takový koukat. Mohl by být speciální televizní kanál přímo o Egyptu a jeho historii ;-) .... hmm nebo raději ne, nemůžu sedět celé dny jen před televizí ;-) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument rozebírající deset největších a nejdůležitějších objevů v dějinách egyptologie. Pro milovníky této staré civilizace povinnost. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu slabšie. Niečo ukážu, navnadia, akože najväčší objav histórie a pritom pôjde len o rozbíjanie kameňa nahriatím pomocou ohňa alebo nejaké hroby, ktorých je okolo pyramíd plno. Neznižujem ich vedeckú prácu, ale dokument mohol byť natočený lepšie, viac faktov a záberov na artefakty a menej rečí, aké je všetko úžasné. ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Mě osobně tento dokument docela zklamal. Je sice hezký, ale spíše takový popisný a povrchní, nejde moc do hloubky věci. Ostatně vzhledem ke stopáži zůstává na popis jednoho objevu cca 8 minut a to je doopravdy málo. Nemohu říci, že by mě nic nezaujalo (např. Cheopsova loď), ale vcelku se tento dokument spíše blíží turistickým průvodcům než dokumentu o historii nebo archeologii. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

O Egyptu jsem viděl spoustu dokumentů a proto mě tohle "shrnutí" zajímalo, ale nenašel jsem tam nic šokujícího, co by mě donutilo přemýšlet.. Ale jak říkám, může to být tím, že už jsem toho viděl spoustu.. (a podle mě i lepších dokumentů).. =)) ()

The_God 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od tohohle dokumentu díky jeho názvu o něco víc. Největší problém je v tom, že vždy něco nakousnou a nechají to neuzavřené. Ani divákům nenabídnou vodítka, díky kterým by si mohli udělat závěr sami, ať už takový nebo makový. Je to asi jako bych Vám řekl: "A nyní deset nejkrásnějších žen na světě," a pak jsem vám přečetl jejich jmenný seznam. ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Tyhle "památky lidstva" (nebo "mimozemšťanstva" ???) nejenže vypadají dobře v dokumentech, ale zároveň, když je pak vidíte na vlastní oči, jsou až uchvacující. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Ve světle dnešní situace v Egyptě a jeho významu pro současný svět je to docela dobrá lekce pro všechny velmoci co si myslí, že tu budou vládnout navěky. A pokud jde o samotné starověké památky, tak je určitě působivější prohlédnout si je na vlastní oči, což zrovna v případě Egypta není pro našince až takový problém. ()

jindrak 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je fascinujícím pohledem do bohaté historie Egypta a jeho nejzásadnějších archeologických objevů. Obsahuje poutavý a informativní přehled deseti klíčových nálezů, ze kterých jsem o více než polovině ani nevěděl :oD. Důraz na archeologické objevy umožňuje nahlédnout do hloubky egyptské historie a pochopit, jakým způsobem se odkryté artefakty a naleziště podílely na rekonstrukci minulosti. Film je dobře natočen, s výbornými záběry a komentářem od odborníků, kteří nabízejí hlubší kontext a interpretaci objevů. Dokument je nejen výborným průvodcem egyptskou historií, ale také inspirací pro ty, kteří mají zájem o archeologii a starověké civilizace. Dokument se zaslouženě řadí mezi důležité počiny v oblasti populárního vzdělávání o Egyptu a jeho tisícileté minulosti. Mě samotného to natolik nadchlo, že můj plán na další dovolenou je právě Egypt. Nejsem si jist, zda-li se mi povede navštívit všechny památky, ale Pyramidy a Sfingu si rozhodně nenechám ujít. Docela pěkné zhodnocení, co dělat v Egyptě jsem našel tady. ()

Reklama

Reklama